Фен ли сте на влакчета в увеселителен парк? Ако отговорът

...
Фен ли сте на влакчета в увеселителен парк? Ако отговорът
Коментари Харесай

Бъфет: Дори да ми предложите целия биткойн в света за 25 долара, няма да го взема

Фен ли сте на влакчета в увеселителен парк? Ако отговорът е " да ", то има една инвестиция подобаваща за вас: Биткойн.

UBS споделя, че 61% от колекционерите милионери отделят до 30% от общото си портфолио за този извънреден клас активи. Търсачите на мощни чувства и откровените крипто почитатели прекараха последните няколко години, наблюдавайки по какъв начин различните вложения се издигат и падат - от време на време с вдъхновение, а от време на време с това чувство за стесняване на стомаха.

След като доближи исторически връх от към 69 000 $ за биткойн на 10-ти ноември 2021 година, водещата цифрова валута в света от този момент е изтрила почти 67% от цената си, достигайки към 23 500 $ сега.

Със сигурност биткойнът се увеличи още веднъж през последните няколко седмици, като през 2023 година се е нараснал с съвсем 42%. Но какво би споделил най-известният вложител в света на тези, които може мислят да купят биткойн сега?

" Ако... притежавахте целия биткойн в света и ми го предложихте за 25 $, нямаше да го взема ", сподели Бъфет пред CNBC по-рано тази година.

Освен разочароващия опит на Биткойн, ето още три аргументи, заради които Бъфет няма да се приближи до него.

1. Няма " никаква неповторима стойност "

Милиардерът вложител не харесва биткойн, тъй като го счита за непроизводителен актив. Бъфет има добре известно желание към акции на корпорации, чиято стойност - и паричен поток - идват от производството на неща. Но криптовалутите нямат действителна стойност, сподели Бъфет в изявление за CNBC през 2020 година

" Те не се възпроизвеждат, не могат да ви изпратят чек по пощата, не могат да създадат нищо и това, което се надявате е някой различен да пристигна и да ви заплати повече пари за тях по-късно, само че тогава този човек има казуса. "

Въпреки че Bitcoin е предопределен да обезпечи действителна стойност като платежна система, тази приложимост към момента е много лимитирана. Както Бъфет вижда, цената на биткойн идва от оптимизма, че някой различен ще е подготвен да заплати повече за него в бъдеще, в сравнение с вие плащате през днешния ден.

2. Той не счита, че крипто се брои за пари

През годините Бъфет направи огромен брой извънредно остри забележки за биткойн и криптовалутите: " Нямам биткойн. Не владея никаква криптовалута, в никакъв случай няма да владея ", сподели той пред CNBC през 2020 година

Като търгуем актив биткойн процъфтява. Но дава отговор ли на трите критерия за пари? Според най-разпространената формулировка парите би трябвало да бъдат средство за замяна, средство за предпазване на стойност и разчетна единица.

Но Бъфет го назовава " мираж "

" Това не дава отговор на теста за валута ", сподели милиардерът пред CNBC през 2014 година " Това не е трайно средство за замяна, не е средство за предпазване на стойност. " Той прибавя, че това е доста ефикасен метод за анонимно предаване на пари. Но: " чекът също е метод за предаване на пари ", сподели той. " Чековете костват ли доста пари единствено тъй като могат да предават пари? "

3. Той не го схваща

Бъфет стана един от най-успешните вложители в историята, като се придържаше към акции, които схваща. " Имам задоволително проблеми с неща, за които мисля, че знам нещо. Защо, за бога, би трябвало да заема дълга или къса позиция в нещо, за което не знам нищо? "

Но хората обичат да залагат, сподели той пред CNBC след годишната среща на Berkshire Hathaway през 2018 година, което е различен проблем с непроизводителните активи.

" Ако не го разбираш, се вълнуваш доста повече, в сравнение с в случай че го разбираш. Можете да имате всичко, което желаете да си визиите, в случай че просто погледнете нещо и кажете " това е магия. "

Как Бъфет избира печелившите акции?

Инвеститорът милиардер следва тактиката за вложение в стойност - която се концентрира върху закупуването на подценени акции на мощни компании и задържането им за дълго време.

Просто, нали? Berkshire Hathaway търси компании с добър марж на облага и такива, които създават неповторими артикули, които не могат елементарно да бъдат сменени. Както Уорън Бъфет един път сподели в писмо до своите акционери, " Много по-добре е да купите прелестна компания на обективна цена, в сравнение с обективна компания на прелестна цена. "

Но неприязънта на Бъфет към крипто акциите не значи безусловно, че не би трябвало да купувате биткойни. Дори милиардерът влага в браншове, против които преди е приказвал.

Известно е, че той избягваше софтуерните акции, даже в пика на " dot-com балона ", а в този момент най-големият холдинг на неговата компания е Apple.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР