Феминистките атаки срещу известни личности от световния шоубизнес продължават. Миналата

...
Феминистките атаки срещу известни личности от световния шоубизнес продължават. Миналата
Коментари Харесай

Нелепо кудкудякане срещу велик тенор

Феминистките офанзиви против известни персони от международния шоубизнес не престават. Миналата седмица под ударите на акцията #metoo попадна огромният оперен артист, един от " тримата тенори " Пласидо Доминго. Някакви дами го упрекват в полов тормоз с повече от 30-годишна отминалост, като същите (с изключение на Патриша Улф) даже не са застанали с лицата и имената си зад тези изказвания.

Така именитият испанец се подреди до цяла плеяда от надарени създатели, превърнати в цел на " войните за обществена правдивост ". Ален Делон, Майкъл Дъглас, Морган Фрийман, Кевин Спейси, Стивън Сегал, Дъстин Хофман (дали не пропущам някого?)... Първите резултати от акцията против Доминго са към този момент налице - Филаделфийската филхармония и операта на Сан Франциско оповестиха, че анулират негови планувани участия, гастролът му в Метрополитън опера в Ню Йорк също е под въпрос. Операта на Лос Анджелис, където е общоприет шеф от 2003 година насам, пък стартира следствие.

До какво ще докара това следствие? Най-вероятно до нищо. Още не е ясно дали анонимните доноси против артиста са подкрепени с полицейски отчети, само че за сметка на това към този момент две български оперни прими (великата Райна Кабаиванска и Соня Йончева, работили с Доминго в разнообразни интервали от кариерата му) излязоха в негова отбрана, наричайки го " благородник ". Тук, несъмнено, има и един внимателен колорит - това, което естествените дами дефинират като благородство, феминистките го назовават " сексизъм ", а от време на време даже и " полов тормоз ". Да не забравяме трансформиралата се в класика обстановка, при която мъж отваря вратата на жена, а тя го назовава " мъжка шовинистична свиня ".

Още по-забавно е по какъв начин тези дами упрекват Доминго, че им отправял неприлични оферти. Че това си е напряко комплимент! По-добре ли щеше да бъде в разцвета на младините им никой да не ги отразява? Да се оплакваш, че Пласидо Доминго ти приказва мръсотии, в случай, че в същия миг милиони дами по света дават благо и драго Пласидо Доминго да им приказва мръсотии, е... нямам думи. И по какъв начин да повярваяме, че знаменит артист ще тръгне да насилва дами при съществуването на групита*, от които мъчно може да се отърве?

Кампанията против огромни имена в изкуството и в частност против Пласидо Доминго има няколко аспекта. Първият към този момент го описах - става дума за оборване на естествените, естествени закони, обуславящи връзките сред мъжете и дамите и опити за скопяване на белия, хетеросексуален мъж. Е, да, Морган Фрийман не е бял, само че той е от " остарялата школа ", утвърдил се като огромен актьор доста преди налагането на " политическата уместност " в Холивуд и, респективно, не е податлив да приглася на прогресивистите. А Кевин Спейски, който е хем гей, хем до наскоро покровител на " политическата уместност ", се трансформира в образец за това по какъв начин революцията изяжда своите деца.

Тази нервност обаче надалеч надвишава тематиката за това до каква степен се простира допустимото държание и от кое място стартира половия тормоз. Свидетели сме на културен разгром, който към този момент нанася вреди върху нашата цивилизация. Обвиненията против Кевин Спейси отпаднаха, само че той не бе оправдан като създател - помним заличаването му по сталинистки пример от кино лентата " Всичките пари на света ". Политкоректните хунвейбини сега организират втора версия на " Културната гражданска война ", при която стойностното изкуство се потъпква в интерес на " идеологически вярното " изкуство. Дали пък и Пласидо Доминго не е набелязан поради неслучилото се взаимно присъединяване с Кончита Вурст през 2015 година?

Когато приказваме за обвинявания със задна дата, е редно и да съпоставим медийния подтекст сред предишното и през днешния ден. Ако дамите, които през днешния ден упрекват Доминго в полов тормоз, се бяха обадили през 80-те години на предишния век, това нямаше да има същия медиен резултат, както в този момент. Да, и тогава имаше радио, телевизия и преса, само че нямаше интернет, нямаше обществени мрежи и, най-важното, аудиторията имаше почит към престижи. Докато в този момент, в днешната осведомителна джунгла, всеки е (квази)авторитет, всеки има мнение и всевъзможни позиции намират място под слънцето. Дали в случай че #metoo беше стартирала през 80-те години, щеше да има настоящия отзив? Едва ли.

И най-сетне би трябвало да обърнем внимание и на публичната атмосфера по времето, когато Доминго и обвиняващите го дами са се засекли професионално. През 80-те години също имаше законодателство против половия тормоз на работното място, само че нямаше политическа уместност и мъжът можеше умерено да се отнася с дамата като с жена (т.е. да я ухажва, без да се тормози, че това ще бъде употребявано против него с користни и/или имиджови цели). Оттогава насетне обаче нещата (поне в Съединени американски щати и Канада) се трансформираха съществено. През 90-те години обстановката беше към момента естествена, като активизмът се ограничаваше единствено да парира същинските злоупотреби. През първото десетилетие на новия век към този момент започнаха да се случват някои странности (необосновани обвинявания в полов тормоз), които караха работодателите да бъдат освен нащрек, а и в някаква степен параноични, само че това се случваше главно за приемане на парични компенсации. Докато в днешно време се нападат кариери, градени с години, унищожават се репутации, дискредитират се персони с голяма известност и още по-голям принос към изкуството.

Всичко това е и смешно, и ужасно. Смешно, тъй като някак си не звучи съществено. Ако Доминго в действителност е наранил някоя жена, тя е в правото си да подаде сигнал за наказателно гонене - и тогава, и в този момент. Но това няма нищо общо с медийната нервност, която явно се прави с друга цел - не реализиране на правдивост или отмъщение, а погазване в калта на един талант. И страшното е, тъй като това погазване към този момент стартира да се случва.

Нелепо кудкудякане против популярен тенор, което обаче заплашва да срине кариерата му. Ще позволим ли това да се случи?

*групи (groupie - en.) е жена, която търси полови връзки с артисти и музиканти, точно тъй като са артисти и музиканти. Нейната цел е да натрупа на сметката си колкото се може повече и по-известни имена от музикалния бизнес.
Димитър Петров, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР