Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати

...
Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на независимите синдикати
Коментари Харесай

Транспортните синдикати готвят протест в София

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) провежда протестна акция в четвъртък (18 януари). Това удостовери ръководителят на ФТС Александър Шопов.

Ще се включат към този момент единствено членовете на федерацията , само че предвиждаме и общи синдикални дейности с сътрудниците от Конфедерацията на труда (КТ) „ Подкрепа “, сподели той.

Още преди Коледа и Нова година отправихме настояванията си към страната и общината за нарастване на заплатите в системата на градския превоз, само че досега нямаме реакция , съобщи още Шопов. На 8 декември внесохме декларация до Столичната община със съответните претенции, завършени в над 20 точки. Заедно с КТ „ Подкрепа “ входирахме до кмета на София писмо с гледище за привикване на съвета за обществено съдействие по превоз. Още чакаме отговор, сподели също той.

Основното искане е за 30% нарастване на заплатите в градския превоз , както и възстановяване на изискванията на труд. Задържане на настоящия личен състав и набиране на нови фрагменти са другите претенции на ФТС. Знаем, че с тези ниски стартови заплати за София няма искащи, които да стартират работа, разяснява Шопов. В Столичния електротранспорт стартова заплата за сервизен служащ е 1200 лева Средната брутна заплата за столицата за м.г. надвишава 2700 лева, съобщи той.

Както в София, по този начин и в страната, освен на водачите, само че и на останалите служащи в градския превоз, е висок процентът на хората в предпенсионна възраст, по наши калкулации е към 40%. Когато техните работни места се освободят, на тяхно място няма да има нови хора, изясни още Шопов.
 
На 18 декември м.г. в София се състоя протестен протест на КНСБ  с претенции за по-високи хонорари в няколко бранша. Беше затворено придвижване при " Орлов мост " поради недоволството от обстановката в градския превоз. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР