Федералното управление за гражданска авиация (FAA) на САЩ се е

...
Федералното управление за гражданска авиация (FAA) на САЩ се е
Коментари Харесай

Американските власти одобриха безопасността на космическия кораб „Старшип“ на „Спейс Екс“

Федералното ръководство за гражданска авиация (FAA) на Съединени американски щати се е подписало за утвърждение на сигурността на най-големия в историята галактически транспортен съд „ Старшип “ на компанията на Илон Мъск, откакто първичният опит за изстрелване в орбита през април приключи с детонация над Мексиканския залив, оповестява Българска телеграфна агенция.

Компанията „ Спейс Екс “ обаче към момента чака резултатите за обновеното екологично влияние на новите си комбинирани ракети „ Старшип “ и „ Супер хеви “.

При изстрелването на 20 април ракетата създаде повече от 80 000 тона двигателна сила, която унищожи огромна част от стартовата площадка в оборудването „ Старбейс “ на „ Спейс Екс “ в Бока Чика, Тексас. И въпреки че съумя да изкара няколко минути в полет, втората степен на „ Старшип “ не съумя да се отдели от ускорителя „ Супер хеви “ и екипите се пробваха да задействат системата за преустановяване на полета, само че ракетата не се взриви незабавно по команда.

Опитът за орбитално изстрелване беше избран като „ трагичен случай “ от FAA и задачата беше спряна, до момента в който тече следствието, ръководено от „ Спейс Екс “.

FAA извърши окончателния обзор на следствието през август и публично закри процедурата през септември, като в окончателния отчет бяха изброени „ 63 коригиращи дейности, които „ Спейс Екс “ би трябвало да предприеме, с цел да предотврати повторното пораждане на акцидент “.

Във вторник FAA съобщи, че е завършило частта за обзор на сигурността при оценката на идващия лиценз за изстрелване.

„ Прегледът на сигурността е ориентиран към въпроси, които засягат публичното здраве и сигурността на имуществото “, декларира FAA в известие за пресата. „ Той се състои от оценка на организацията за сигурност на заявителя, процесите за сигурност на системата, разбора на сигурността на полетите и количествените критерии за риска при изстрелване, връщане в атмосферата и заличаване на транспортното средство “, се споделя в известието.

Няма обаче да бъде публикуван лиценз, до момента в който не завърши екологичният обзор на FAA, който се прави благодарение на Службата за рибни запаси и дива природа на Съединени американски щати за правене на обновена биологична оценка според Закона за застрашените типове, обявиха управляващите.

Междувременно „ Спейс Екс “ приготви идната си ракета в „ Старбейс “, преминавайки през генерална подготовка предходната седмица, по време на която екипите заредиха комбинирания галактически транспортен съд с повече от 10 милиона кг ракетно гориво.

„ Превозното средство е готово за втория изпитателен полет на изцяло интегрирания „ Старшип “, в очакване на регулаторното утвърждение “, се споделя в известие на компанията на Мъск в обществените медии.

Планът на идния полет планува ракетната система да доближи космоса и да направи към 2/3 обиколка към Земята. Ракетата-носител „ Супер хеви “ е планувана за твърдо кацане в Мексиканския залив след отделянето си, до момента в който корабът „ Старшип “ е планувана за твърдо кацане във вода покрай Хаваите. Системата е проектирана да се употребява неведнъж, като и ускорителят, и корабът „ Старшип “ могат да правят отвесни кацания.

НАСА чака „ Старшип “ на „ Спейс Екс “, с цел да може да продължи напред с бъдещите си задачи „ Артемида “, свързани с кацане на хора на Луната. Целта на „ Артемида 3 “, която понастоящем е планувана за декември 2025 година, е да изпрати още веднъж хора, в това число първата жена, на лунната повърхнина за първи път след края на програмата „ Аполо “ през 1972 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР