Белият дом препоръчва на ФБР да ограничи използването на шпионска база данни

...
Федералното бюро за разследване (ФБР) трябва да спре да използва
Коментари Харесай

Федералното бюро за разследване (ФБР) трябва да спре да използва шпионска база данни на Съединените щати за имейли и други съобщения на чужденци за разследване на престъпления, които не са свързани с националната сигурност , препоръчва група съветници от разузнаването на Белия дом в доклад, публикуван в понеделник.

Констатациите на Консултативния съвет за разузнаване на президента идват, докато Белият дом настоява Конгреса да поднови раздел 702 от Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване преди изтичането му в края на тази година. Представители на американското разузнаване казват, че Раздел 702 дава възможност за разследване на китайски и руски шпионаж, потенциални „терористични“ заговори и други заплахи.

Но шпионските агенции също така в крайна сметка улавят комуникациите на американски граждани и фирми, а поредица от разузнавателни грешки във ФБР разпалиха двупартийна критика към бюрото, която оформи дебата за подновяване на закона. Някои законодатели от двете партии и групи за граждански свободи призоваха за по-строги ограничения върху начина, по който ФБР използва чуждестранно наблюдение, за да търси данни на американци.

Докато Белият дом не се ангажира да приеме препоръчаните промени, служители на администрацията в понеделник похвалиха работата на борда и отново призоваха Конгреса да разреши отново програмата за наблюдение.

Бордът твърди в доклада си, че Раздел 702 е критичен за националната сигурност на САЩ и предполага, че допускането на програмата да изтече би било „провал на разузнаването“ и стъпка назад спрямо промените, направени след атаките на 11 септември 2001 г.< /p>

Бордът казва, че ФБР е използвало „неподходящо“ информацията по Раздел 702. Те включват заявки за американски сенатор и имена на щатски сенатори без надлежно ограничаване на търсенето, търсене на някой, за когото се смята, че е бил на бунта в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., и извършване на големи заявки за имена на протестиращи след смъртта на Джордж Флойд през 2020 г. .

„За съжаление, самодоволството, липсата на подходящи процедури и големият обем на дейността по раздел 702 доведоха до неподходящото използване от страна на ФБР на правомощията по раздел 702, по-специално на запитвания на лица от САЩ“, се казва в доклада на борда. "НАС. лични заявки” обикновено означават търсения за граждани и фирми на САЩ.

Бордът препоръчва на ФБР повече да не търси данни, когато търси доказателства за престъпление, което не е свързано с националната сигурност. В момента ФБР провежда по-малко от две дузини подобни претърсвания годишно, каза високопоставен служител на администрацията пред репортери в понеделник. Служителят говори при условие за анонимност съгласно основните правила, определени от Белия дом.

Белият дом не е решил дали ще приеме препоръката, но проучва работата и доклада на борда, каза служителят.

Докладът на борда до голяма степен съответства на позициите на Белия дом относно други промени, които се обсъждат в Конгреса. Бордът се противопостави на изискването ФБР да получи заповед, преди да претърси данни от раздел 702, като каза, че тази промяна би била непрактична.

Също така се казва, че ФБР трябва да поддържа достъп до колекция от чуждестранни шпиони, тъй като, за разлика от други разузнавателни агенции, има правоприлагащи органи в САЩ и може да предупреждава американците, че са мишена на чуждестранни шпиони или престъпници.

Вече и републиканците, и демократите призоваха за по-мащабни промени, засягащи ФБР, включително шепа законодатели от двете партии, които искат да изискват заповеди за обиск.

Сенаторът от Демократическата партия Джон Ософ от Джорджия остро разпита помощник-главния прокурор Мат Олсен през юни за това как търси данни от Раздел 702 и сигнализира, че ще настоява за нови защити.

„Не смятам, че сте доказали ефективно, че не трябва да има изискване за заповед, независимо дали се изисква от конституцията или не, за претърсване на лице от САЩ, което е само престъпление“, каза той.

Междувременно мнозина в Републиканската партия са бесни от разследванията на ФБР срещу бившия президент Доналд Тръмп и грешките, открити от главния инспектор на Министерството на правосъдието и други рецензенти.

В изявление ФБР каза, че докладът подчертава „колко решаващо“ е чуждестранното разузнаване за мисията на бюрото.

„Съгласни сме, че раздел 702 трябва да бъде повторно разрешен по начин, който не намалява неговата ефективност, както и уверява обществеността в неговата важност и способността ни да се придържаме стриктно към всички съответни правила“, се казва в изявлението на бюрото. Източник: Асошиейтед прес

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР