Свидетелските показания на бившия съветник на Тръмп Питър Наваро по делото за неуважение са „слаб сос“, казва съдията

...
Федералният съдия, който наблюдава наказателното дело на Питър Наваро за
Коментари Харесай

Федералният съдия, който наблюдава наказателното дело на Питър Наваро за неуважение към Конгреса в понеделник, нарече защитните му аргументи „доста слаб сос“, внасяйки несигурност в последния момент как бившият съветник на Доналд Тръмп ще може да се защити по време на предстоящия процес.

Наваро, някогашен търговски съветник на Тръмп, свидетелства в понеделник в своя защита по време на ключово досъдебно изслушване по делото му. Той е изправен пред обвинения за неподчинение на призовките, издадени му от специалната комисия на Камарата на представителите, която разследва нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари 2021 г., твърдейки, че го е направил, защото Тръмп е заявил привилегия на изпълнителната власт по въпроса.

Бившият президент Доналд Тръмп слиза от самолета си при пристигането си на международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta, четвъртък, 24 август 2023 г., в Атланта. (AP Photo/Alex Brandon) Бившият президент Доналд Тръмп слиза от самолета си при пристигането си на международното летище Hartsfield-Jackson Atlanta, четвъртък, 24 август 2023 г., в Атланта. (AP Photo/Алекс Брандън) Алекс Брандън/AP

Но по време на почти тричасовото изслушване пред американския окръжен съдия Амит П. Мехта във Вашингтон, окръг Колумбия, съдията изглеждаше силно скептичен към показанията на Наваро, отбелязвайки, че са от едната страна на разговора.

„Все още не знам какво каза президентът“, каза Мехта на адвоката на Наваро Стенли Удуърд, имайки предвид разговор от 20 февруари 2022 г., по време на който Наваро каза, че е ясно, че бившият президент се позовава на привилегия на изпълнителната власт. „Нямам думи от бившия президент.

„Това е доста слаб сос“, добави съдията, позовавайки се този път на коментар, който Наваро каза, че Тръмп му е направил за съжаление, че не го е оставил да свидетелства. Коментарът беше използван от Наваро и екипа му, за да подкрепят аргумента си, че Тръмп наистина се е позовал на привилегия, защото последвалото му съжаление показва това.

„Записът е безплоден, тук няма нищо, дори след показанията на вашия клиент“, каза Мехта на Удуърд.

Удуърд каза по време на изслушване по-рано този месец, че не се очаква Тръмп да свидетелства от името на Наваро, потенциално подкопавайки ключова защита.

Липсата на показания от страна на Тръмп може да остави Наваро, който се призна за невинен, без преки доказателства, че е действал според указанията на бившия президент, когато той отказа да свидетелства и да предаде записи на Конгреса.

Липсата на преки доказателства, показващи, че Тръмп го е наредил да не се съобразява с призовката понякога, изглежда разочарова дори собствения му правен екип по време на изслушването в понеделник.

„Не мисля, че някой би възразил, че ни се иска да има повече от президента Тръмп“, каза Удуърд пред Мехта.

Но, добави той по-късно, „не вярвам, че това намалява презумпцията за привилегия“, съобщена от Тръмп на Наваро.

Съдията каза, че ще вземе решение по-късно тази седмица дали показанията на Наваро могат да бъдат използвани в процеса срещу него следващия месец.

Наказателното дело на Наваро трябва да бъде разгледано следващия месец.

Извикана е привилегията „Без въпрос“.

По време на свидетелските си показания в понеделник Наваро каза, че в разговори с Тръмп след издаването на призовката на комисията на 9 февруари 2022 г. бившият президент е дал да се разбере, че не иска Наваро да сътрудничи на комисията.

„Беше ясно по време на този разговор, че привилегията е била използвана – много ясно“, каза Наваро в един момент, имайки предвид разговор, който според него се е състоял на 20 февруари 2022 г.

„Няма съмнение, че привилегията е била използвана от самото начало – няма“, добави той по-късно.

Тест за авторитет на Конгреса

Случаят с Наваро може да се окаже сериозен тест за авторитета на Конгреса и обхвата на президентството. Процесът ще последва осъждането от жури на друг бивш съветник на Тръмп, Стив Банън, по същите обвинения миналата година. Банън е привлекателен.

След изслушването Наваро каза пред репортери, че това е „много важен случай относно конституционното разделение на властите“.

„И мисля, че с напредването на делото му ще бъде важно да се направи това, което наричат ​​уреждане на закона по някои от тези въпроси“, каза той.

Наваро също призова хората да дарят на неговия фонд за правна защита, като каза, че делото „вече е струвало над половин милион долара“.

Наваро стоеше със скръстени ръце по време на изслушването, въпреки че задаваше въпроси от адвокатите. Когато излезе от съдийската скамейка, той крачеше напред-назад близо до масата, на която седеше екипът му от адвокати, и стана раздразнителен с прокурора, след като започнаха кръстосания си разпит, което накара съдията да го инструктира как да се държи по време на тази част от неговите показания.

Свидетелството на Лиз Харингтън

Част от изслушването беше съсредоточено върху несъгласие между двете страни за това как да се включат писмени показания от ключов свидетел на защитата – помощник на Тръмп Лиз Харингтън – която преди това беше определена да даде лични показания по време на изслушването в понеделник.

Екипът на Наваро иска правителството да се съгласи с така наречената уговорка, която би позволила писмените показания, за които и двете страни са съгласни, че са точни, да бъдат представени в протокола. Но прокурорите се противопоставиха на този ход и вместо това предложиха тя да представи клетвена декларация, която по-късно може да бъде проверена със свидетелските й показания пред голямото жури по делото.

„Бихме искали най-малкото да оставим протокола отворен“, за да може Харингтън да представи показанията си, каза Удуърд на Мехта.

Кейтлин Поланц от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР