Федералната служба за сигурност на Русия обяви за издирване българина

...
Федералната служба за сигурност на Русия обяви за издирване българина
Коментари Харесай

Руската служба за сигурност обяви за издирване известен плов...

Федералната работа за сигурност на Русия разгласи за търсене българина Христо Грозев от проверяващия уебсайт Bellingcat. Роденият в Пловдив публицист се търси по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се споделя в известие на съветското вътрешно министерство, оповестено на уеб страницата на ведомството през днешния ден, съобщи ТАСС.



 РИА " Новости " заяви, че Грозев се търси за " разпространяване на фейкове за съветската войска ", базирайки се на свои източници.

Пловдивчанинът работи в изданието Bellingcat, интернационален проверяващ план, който проучваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи съществени разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални.  В  изявления на Bellingcat се разясниха версиите за разтърсеното здраве на Путин, както и съветски командири, уличени в зверства в Украйна. Организацията бе оповестена за задграничен сътрудник през лятото, а активността й - за нежелана в Руската федерация.

" Нямам визия въз основа на какво Кремъл ме поставя в листата с търсени, по тази причина и не мога да разясня на този стадий. В известна степен няма и значение - от години те ясно демонстрират, че ги е боязън от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, с цел да ни унищожат ", разяснява новината Христо Грозев в " Туитър ".

Той към този момент беше взет на мушка от съветските спецслужби през лятото, когато от Кремъл упрекнаха западните и украинските служби, че са се пробвали да провеждат похищение на бойни самолети посредством подкупване на водачите. 

В края на юли 2022 представител на ФСБ съобщи в ефира на телевизионния канал " Россия-24 ", че Грозев е бил медиатор при опита да се откраднат бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3.

Според съветската страна Грозев е координирал дейностите на участниците в интервенцията, които си били на територията на Русия.

53-годишният Грозев е работил в локални радиостанции в Пловдив и в други медии, а през 1995 година е поканен на работа в американската компания Metromedia, където да се занимава и с нейните съветски активи.

На съветска територия Грозев започва значително медии - " Радио Ника " в Сочи, " Канал Мелодия " и " Елдорадио " в Санкт-Петербург и десетки други радиа в балтийските страни, във Финландия, България, Унгария.

 През 2006 година Грозев продава всичките си медийни планове в Русия, а през 2016 година ФСБ анулира разрешението му за престояване в Руската федерация, написа още съветската държавна осведомителна организация.

Христо Грозев беше измежду проверяващите на отравянето на опозиционния водач Алексей Навални през август 2020 година

През ноември Христо Грозев завоюва " Наградата на Основателите " на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи достижения в региона на публицистиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР