Федералната антимонополна комисия на Германия може да нареди на Facebook

...
Федералната антимонополна комисия на Германия може да нареди на Facebook
Коментари Харесай

Германският регулатор заплаши Facebook заради тайното събиране на данни

Федералната антимонополна комисия на Германия може да подреди на Фейсбук да предприеме незабавни ограничения, с цел да отговори на терзанията, свързани с метода по който събира данни без знанието на потребителите. Това ще стане, в случай че компанията не го направи непринудено, написа организация Reuters.

„ Ние сме наясно, че това би трябвало да стане, освен това да стане доста бързо “, сподели президентът на комисията Андреас Мънд и добави, че се надява тя да предприеме „ първите стъпки “ по този въпрос през идните месеци. Макар да не е ясно какви ще са тези стъпки, те по-скоро ще включват някакъв тип рекомендация, а не санкция.

В предварителната оценка за обществената мрежа през 2017 година, антимонополната комисия откри, че Фейсбук злоупотребява с господстващото си състояние и дава опция за потреблението на платформата „ при изискване, че й е разрешено безкрайно да натрупва всевъзможен тип данни, генерирани от потреблението на уеб страници на трети страни, като сплотява тези данни с профила на потребителя в Фейсбук. “ Мънд прибавя, че тези уеб сайтове на трети страни включват услуги, благосъстоятелност на Фейсбук, да вземем за пример WhatsApp и Instagram.



Антимонополната комисия следи и дали новите функционалности, показани от Фейсбук като „ алтернатива за изчистване на историята на визитите “ визира следствието и дава отговор на терзанията на комисията.

Фейсбук е „ под пара “ още от абсурда с Cambridge Analytica. Компанията спря повече от 400 приложения след одит на услугите, предопределени да открият злоупотребата с потребителски данни.

През предишния месец телеком регулаторът на Германия Bundesnetzagentur разгласи, че щатските софтуерни колоси, в това число Гугъл и Фейсбук, които дават електронна поща и други съобщителни услуги, би трябвало да бъдат контролирани по същия метод, по който се контролират и телекомуникационните компании.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР