Федерална статистическа служба на Германия промени оценката си за ръста

...
Федерална статистическа служба на Германия промени оценката си за ръста
Коментари Харесай

Германия е в рецесия. Какво означава това?

Федерална статистическа работа на Германия промени оценката си за растежа на стопанската система на страната. Според новите данни през първите месеци на годината Брутният вътрешен продукт на Федералната република се свил с 0,3%. И през последното тримесечие на 2022 година стопанската система на Германия означи стесняване - с 0,5 на 100.

" След като в края на 2022 година Брутният вътрешен продукт към този момент беше тръгнал в отрицицателна посока, немската стопанска система означи две следващи негативни тримесечия ", съобщи Рут Бранд, председателка на Федералната статистическа работа. Според общоприетата формулировка една стопанска система е в криза, в случай че растежът е негативен в две поредни тримесечия.

Прогнозите за идните месеци не са изключително оптимистични

Това обаче не значи, че трендът в стопанската система ще бъде негативен през цялата година, изясняват специалисти. Меката зимата предотврати по-тежките сюжети, в това число за дефицит на газ. Въпреки това прогнозите за най-голямата стопанска система в Европа не са изключително оптимистични. Международният валутен фонд чака икономическият напредък да се движи към нула. Инфлацията в Германия обаче остава висока - през април тя беше 7,2% на годишна база.

Високата инфлация понижава покупателната дарба на потребителите. Вероятно по тази причина и потребителските разноски са спаднали с 1,2% през първите три месеца на настоящата година. Според данните частните семейства са похарчили по-малко за храна и питиета, както и за облекло, обувки и за обзавеждане, в сравнение с през предходното тримесечие.

" Под тежестта на огромната инфлация немският консуматор падна на колене и повлече със себе си цялата стопанска система ", заяви Андреас Шойерле от " Дека Банк ", представен от АРД. Държавните разноски също са намалели с съвсем пет % спрямо предходното тримесечие.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР