Фасовете са един от най-честите замърсители в градската среда. В

...
Фасовете са един от най-честите замърсители в градската среда. В
Коментари Харесай

ПромениКартинката пристигна и в Пловдив с вълнуваща изложба

Фасовете са един от най-честите замърсители в градската среда. В Пловдив съвсем няма улица, автобусна спирка, тротоар или площад, които да не са осеяни с угарки от цигари. Всяка секунда по света се изхвърлят погрешно десетки хиляди фасове. Това е световен проблем, който визира всички нас. 

За да увеличи осведомеността по отношение на този проблем, Филип Морис България започва осведомителната акция #ПромениКартинката, която цели да запознае обществото с  фактите към казуса с изхвърлените погрешно цигарени фасове, както и да предизвика към отговорно потребителско държание.



В началото на тази есен акцията започва своята първа пътуваща галерия в страната, която показва тематиката с провокативни визии и послания, които приковават погледа на минувачите. С първа спирка във Варна, а по-късно - Добрич и Стара Загора, изложбата дойде и в Пловдив. В идващия месец пловдивчани ще могат да прегледат паната, които от през днешния ден са ситуирани в пространството на централния площад, пред Военния клуб. Кампанията в Пловдив се осъществя със съдействието на „ Хермес Медиа “, вестник „ Марица “ и Община Пловдив. 

Освен изложбата в Пловдив ще бъде проведена и среща-дискусия, отдадена на световния проблем, в която специалистите по тематиката ще разкрият обстоятелства, свързани с отпадъците, генерирани от фасовете, както и положителните практики, които всеки от нас може да следва, с цел да живеем в по-чист свят. 

Дискусията ще се организира на 9 ноември от 16:00 часа в Qbar в сърцето на квартал " Капана ".

Едни от най-често изхвърл​яните неправилно  отпадъци в международен мащаб са цигарените филтри. Вз​ети поотделно, те могат да наподобяват незначителни, само че събрани дружно, се трансформират в един от най-големите замърсители за околната среда. Разграждането на всеки един фас може да отнеме от 3 месеца до 15 години, според от външните условия на средата. Друг стряскащ факт е, че след 10 години в океаните може да има повече фасове, в сравнение с риба.

Много пушачи не са наясно с екологичните последици от неправилното изхвърляне на цигарени фасове в околната среда. Голяма част от тях неверно считат, че филтрите са направени единствено от памук и хартия. В реалност те  съдържат целулозен ацетат, който е тип биопластмаса.

Освен да даде светлина за обстоятелствата към казуса, изложбата на #ПромениКартинката припомня, че най-хубавият метод да се понижи замърсяването с цигарени фасове е да бъдем виновни консуматори и постоянно да изхвърляме отпадъците си на предопределените за това места.

Зад акцията #ПромениКартинката пък застанаха редица известни персони, измежду които певицата, публицист, музикант и радиоводещ Гери Турийска, журналистът и радиоводещ Ники Кънчев, PR специалистът Ива Екимова, Анна Цолова, момчетата от група " Остава ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР