Фасадата на институцията на омбудсмана светна в оранжево в подкрепа

...
Фасадата на институцията на омбудсмана светна в оранжево в подкрепа
Коментари Харесай

Сградата на омбудсмана светна в оранжево в подкрепа на жените, жертви на насилие

Фасадата на институцията на омбудсмана светна в оранжево в поддръжка на дамите, жертви на принуждение, която се организира всяка година на 25 ноември като част от акцията на Организация на обединените нации Orange the world за елиминиране на насилието над дами и девойки.

Омбудсманът Диана Ковачева провежда приемна за дами, жертва на принуждение.

" Съпричастни сме към жертвите на принуждение. Символично залепихме устата си, тъй като мълчанието убива и призоваваме дамите да не мълчат за насилието в дома им, на работните им места. Нашето обръщение към дамите е - търсете помощ. Институцията на омбудсмана може да Ви отбрани ", съобщи Диана Ковачева.

Статистиката демонстрира, че най-малко две дами на месец от началото на годината са изгубили живата си, а още доста са осакатени.

Идеята на събитието бе да увеличи публичната непоносимост против похищенията над личността и достолепието на дамите , девойките и децата, обект на принуждение, в това число и да се даде повече публичност на казуса, който неведнъж остава прикрит.

Омбудсманът изпрати рекомендация до регионалните шефове в цялата страна, които имат право да откриват спешни центрове, тъй като в страната има едвам 13 такива, а в София - единствено един с 8 места.

" Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души да има по един спешен център. Там дамите могат да получат поддръжка от специалисти, адвокати, психолози. Често жертви на принуждение се опасяват да приказват, а служителите на реда не са подготвени и демонстрират недоумение ", означи още омбудсманът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР