Фасадата на бившата централа на тютюнева фабрика Родопи на кръстовището

...
Фасадата на бившата централа на тютюнева фабрика Родопи на кръстовището
Коментари Харесай

Ново предназначене на емблематична сграда

Фасадата на някогашната централа на тютюнева фабрика „ Родопи ” на кръстовището на ул. „ Иван Вазов ” и ул. „ Авксентий Велешки ” ще бъде възобновена. Съгласно утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание проект, се резервира цялата предна фасада към двете улици. Компрометираните елементи, които не дават отговор на актуалните условия и според съгласувания с институциите план, се демонтират и ще бъдат построени още веднъж.

„ Новата постройка ще дава отговор на всички модерни условия, а нейната реорганизация към този миг протича сполучливо. Сградата ще бъде многофункционална – плануван е сутеренен етаж с търговски площи, а останалите четири етажа и мансардният етаж ще бъдат офиси " Openspace ", клас А. Подземното равнище ще бъде паркинг за потребностите на постройката и механически пространства ”, споделя вложителят Величко Яков, представен от Trafficnews.bg.

В някогашната централа на Тютюнева фабрика " Родопи " от времето на социализма имаше доста компрометирани елементи – строена в първичния си тип през 20-те години на ХХ век, в идващите години върху гредореда са наливани плочи, върху дървеното стълбище е построено бетонно, стените и мазилките са полуразрушени.

Макар обектът да няма статут на единична културна полезност, той е част от групова недвижима културна полезност „ Система от улични ансамбли „ Д ” по ул. ”Иван Вазов и ул. ”Цанко Дюстабанов ” и е ситуиран в средата на други единични монументи на културата, които образуват достоверното застрояване на ул. " Иван Вазов ” в Пловдив. Затова и капиталовият план е координиран с НИНКН.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР