Фару, Португалия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Статичното

...
Фару, Португалия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. Статичното
Коментари Харесай

Тествахме новата Kia Ceed

Фару, Португалия. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Статичното показване на третата генерация на корейския бестселър се състоя през март в Женева, а в този момент Kia организира и първите динамични проби на модела. Те се състояха в Португалия, където беше и екип на mobile.bg. Първоначалните ни усещания са главно позитивни, само че като всяка друга кола и тази си има своите дефекти. Ето ги през нашия взор.



Промяна и нова платформа
Корейците залагат доста на новия си модел, тъй като предшественикът е абсолютният бестселър на марката. От него, от 2012 година до в този момент са продадени 640 000 екземпляра, а в този момент ставаме очевидци на много съществена смяна. Името на нововъведението е същото, само че съгласно експертите от Kia се разшифрова по напълно друг метод. Ceed - Community of Europe, with European Design или с други думи, това е кола направена в Европа и съобразена с претенциозния европейски усет. Така ли е в действителност?



Автомобилът е построен на новата K2 платформа, само че на практика габаритите му не са изменени. Новият Ceed резервира дължината си, само че е с 20 мм по-широк и с 23 мм по-нисък. Размерът на междуосието също се резервира - 2 650 мм. Една от новостите във връзка с технологии е така наречен система за самостоятелно ръководство от второ равнище. Що се отнася до елементите, то в началото петвратия хечбек ще се предлага с три бензинови мотора и с един дизел.



Екстериор и интериор
Основните акценти в напълно новата визия са заимствани от флагмана Stinger. Емблематичните четири LED дневни светлини от досегашната GT версия са интегрирани от долната част на бронята в главните светлини. Външността прави усещане още с многото хоризонтални линии, както и с новия светлинен автограф откъм гърба. Новият Ceed ще се предлага в 12 съществени цвята и с джанти от 15 до 17 цола.



Автомобилът впечатлява със стегнат салон и с не скъпи, само че качествени материали. Сглобката също е на положително равнище. Седалките не са огромни, само че са ергономични, а мястото за краката е начело и откъм гърба е оптимално. Интересно е и багажното пространство, което е едно от най-големите в този клас - 395 литра. По-голям е единствено багажникът на Peugeot 308. При комбито Seed SW размерът е 695 литра и е максимален след компактните универсали.



Двигатели и трансмисии
Бензиновата гама включва 1.4-литров мотор със 100 конски сили, еднолитров турбодвигател със 120 коня и 1.4-литров елемент с турбо и мощност от 140 к.с. Дизелът пък е с работен размер 1.6 литра и с две мощностни характерности - 115 и 136 коня. Силовите елементи работят взаимно с шестстепенна механична скоростна кутия и със седемстепенна роботизирана трансмисия с два съединителя.



Това, което ни направи усещане по време на тестовото шофиране е обстоятелството, че возията е станала доста по-мека. Това се дължи на смяна в задното окачване, където най-ясно се усеща меката возия. Така колата става малко по-нестабилна в завои с огромна скорост, само че прецизният и осведомителен волан несъмнено компенсира значително този минус.



Автономност и нововъведения
От друга страна колата е по-комфортна, а упоменатото второ равнище на самостоятелност я прави доста приятна за ръководство. В основата му са системи за следене на лентите и адаптивен круиз надзор, които на процедура могат независимо да ръководят автомобила, стига да има добра маркировка. Воланът обаче не би трябвало да се пуска. Тези системи към момента не са съвършени.



Новият бензинов мотор с мощ от 100 коня може да ви се коства слаб на хартия, само че в действителност е задоволително динамичен и доста пестелив. Смесеният му разход, който сподели бордовия компютър не надвишаваше шест литра на 100 километра пробег. Минус на новия бензинов елемент се явява така наречен доускорение, което е по-слабо от това на аналозите. При дизелите за препоръчване е по-мощната версия, която разполага с най-благоприятен въртящ миг поради масата на автомобила.



Цена
В умозаключение ще кажем, че новият хечбек е кола с очебийно европейски дизайн, с отлични системи за сигурност, с икономични елементи и с прилична динамичност. Новият Ceed обичайно ще се предлага с гаранция от седем години. Що се отнася до цената, то публична ценова листа у нас към момента няма, само че се чака базовата цена да стартира от 29 000 лева с Данък добавена стойност.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР