Фармацевтичните компании, които имат разрешение за употреба или техни представители

...
Фармацевтичните компании, които имат разрешение за употреба или техни представители
Коментари Харесай

Фирмите да не искат поскъпване на лекарствата без рецепта, предлагат от МС

Фармацевтичните компании, които имат позволение за приложимост или техни представители да не могат да желаят повишаване на записаните цени на медикаментите. Става въпрос за медикаментите без рецепта с по-голям % от статистически регистрираната инфлация за интервала на деяние от последната записана цена.

Това се планува в план за министерско разпореждане за промени в Наредбата за изискванията, разпоредбите и реда за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули, оповестиха от Министерски съвет след днешното държавно съвещание в София. Идеята е да има нова наредба, в която се вписва това изискване.

Цените на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, не подлежат на регулация, защото за тях е въведен регистрационен режим. Предвид това, по разпоредбите на Наредбата притежателите на позволения за приложимост можеха да декларират нарастване на цените на тези артикули без ограничаване във времето и без да бъдат ограничавани в размера на това нарастване.

В този смисъл и доколкото медикаментите без рецепта са артикули, които се употребяват всеобщо, честите нараствания на цените им се отразяваха неподходящо върху опциите на популацията за закупуването им, респективно ограничаваше достъпа до тези артикули.

Целта на препоръчаната смяна е да се предотврати нарастване на цените на лекарствените артикули за всеобща приложимост. Създаването на наредбата има за цел да обезпечи лекарствени артикули, отпускани без лекарско наставление, на налични цени за българските жители, съобразени с покупателните им благоприятни условия. В резултат от приемане на постановлението ще се ограничи опцията за нарастване на цените на тези артикули.

Очакваният резултат от приемане на препоръчаната наредба е да се запазят цените на лекарствените артикули, отпускани без лекарско наставление, посредством разписване на препоръчаната възбрана в главните текстове на Наредбата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР