Фандъкова: Или общината, или държавата да купи къщата на ЯворовИли

...
Фандъкова: Или общината, или държавата да купи къщата на ЯворовИли
Коментари Харесай

Фандъкова: Или общината, или държавата да купи къщата на Яворов

Фандъкова: Или общината, или страната да купи къщата на Яворов
Или общината, или страната да купи къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си и която от два дни е оповестена за продажба от частен правосъден реализатор.

Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Кметът на столицата разгласи, че след новината за продажба на къщата на Яворов, която е част от културно-историческото завещание на София и скъп архитектурен монумент, тя е разговаряла с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на културата Боил Банов по тази причина общината или страната да я придобият.

„ Къщата на Яворов би трябвало да бъде отворена свободно за жители и пълноценно да извършва функционалността на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен монумент, дружно с всички извънредно скъпи сбирки от ръкописи, книги и движимости на поета Пейо Яворов ”, уверена е Фандъкова.

Къщата от десетилетия е частна благосъстоятелност. „ Поради отвод на притежателя да я реставрира и поддържа съм налагала най-високата санкция от 100 хиляди лева Преди години беше изработен ремонт на фасадата, по положението на структурата остава тежко ”, сподели още Фандъкова.

БГНЕС напомня, че обявата за търга за къщата на Яворов е оповестена на 11 октомври 2018 година, а парцелът, който се намира на ул. „ Г. С. Раковски “ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лв.. От обявата излиза наяве, че с продажбата се занимава частният правосъден реализатор Мирослав Колев, а търгът би трябвало да завърши на 16 ноември т. година

Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На скоро постройката претърпя незабавен ремонт, с цел да може да се включи в самодейността „ Нощ на музеите “.

Въпреки че е монумент на културата, сега къщата е частна благосъстоятелност. Причината тя да бъде оповестена за обществена обмен е неуредени финансови връзки. До привършване на процедурата дебитор може да погаси задължението си по всяко едно време. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР