Фалшивите новини се превърнаха във водеща тема за медиите по

...
Фалшивите новини се превърнаха във водеща тема за медиите по
Коментари Харесай

Нова Броудкастинг Груп стартира онлайн платформа за проверка на достоверността на новините

Фалшивите вести се трансфораха във водеща тематика за медиите по целия свят. Предоставянето на непроверена и погрешна информация може да има унищожителен резултат освен върху аудиторията, само че и върху бизнеса и репутацията на въвлечените обекти. В опит да помогне за решаването на този проблем, най-голямата медийна и софтуерна компания в България Нова Броудкастинг Груп започва онлайн услуга за инспекция на новините.

Платформата nova.bg/proveri предлага надеждно решение: потребителите имат опция да изпращат линкове към вести, в чиято меродавност се съмняват. Екипът на Новините на NOVA ще ги ревизира и щe разгласява част от тях в секцията, класифицирайки ги като „ достоверни/недостоверни “ или „ отчасти достоверни “, с малко пояснение за какво новината попада в дадена категория. Всеки изпратил линк на вест за инспекция ще получи формален отговор от 1.
 новините на нова
Процесът е оптимално улеснен за крайния потребител – посредством изпращане на линк на новината в системата, тя ще доближава до дежурeн редактор на Новините на NOVA. За да бъдат утвърдени за инспекция и тествани, изпратените вести би трябвало да са свързани със събития, които са от забележителен публичен интерес, да са оповестени на български език в български уеб сайтове и в границите на 24 часа, считано все още на изпращането им за инспекция. Всеки консуматор има право да изпраща до пет (5) вести в границите на един календарен ден.
 новините на нова
Като допълнение към главната услуга, всяка седмица водещ кореспондент от Новините на NOVA във формата на обстоен разбор ще дава информация за това по какъв начин е направил инспекция на дадена вест, изпратена от консуматор на уеб страницата, какви са инструментите, които е употребил и по този метод самобитно ще предава своята професионална експертиза на потребителите за да изостри вниманието им към това по какъв начин да четат новините сериозно.

„ За нас е значимо да дадем инструментите в ръцете на потребителя и той самичък да се научи да разпознава достоверното от недостоверното. Нямаме рекламация да можем да се оправим с целия проведен поток от подправени вести, тъй като това е сериозен бизнес и ние знаем това, само че ще създадем толкоз, колкото можем. Нямаме и за цел да сътворяваме комерсиален артикул, а да бъдем оптимално потребни на хората и да дадем своя принос в битката с разрастващото се въздействие на погрешните вести “, разяснява Дарина Сарелска, шеф Новини и настоящи излъчвания в Нова Броудкастинг Груп.

Работата по основаването на секцията стартира още напролет на тази година, а главната мотивация на Новините на NOVA е поддържането на чиста осведомителна среда в България.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР