Фалшиви обяви за работа заливат социалните мрежи. Мними работодатели търсят

...
Фалшиви обяви за работа заливат социалните мрежи. Мними работодатели търсят
Коментари Харесай

Измама: Мними работодатели търсят кадри за опаковане на плюшени мечета

Фалшиви разгласи за работа заливат обществените мрежи. Мними работодатели търсят фрагменти за пакетиране на плюшени мечета и изискват да се преведе такса за регистрация в биткойн портфейл. Нещо повече - упорстват за персонална информация - от паспорт до тапия за обучение.

Надомна работа за пакетиране на мечета. Обяви с текст, като този, заливат групи за надомна работа в обществените мрежи. Свързахме се с един от създателите. Първоначално той държи връзката да тече в Телеграм и мъчно склони да обясни какво се изисква посредством известие във Facebook.

" Тя е покрай опаковъчната работа, която в действителност би ви помогнала. Не се нуждаете от никакви квалификации. За да започнете, би трябвало да платите такса за регистрация от 20 евро. Ще платите регистрационната такса посредством биткойн портфейл. Когато се регистрирате за работа, ще получите цялата информация, която би трябвало да знаете. "



Таксата в биткоийн портфейл не е единственото, което мнимият шеф желае - той упорства за копие на персонална карта, удостоверение от учебно заведение и паспорт. След категорично гледище от наша страна за името на компанията, показва действителен български производител. Само че, компанията от нас научи за въпросната публикация. От там обявиха, че не изискват от сегашни и нови чиновници пари към биткойн портфейл и че най-вероятно става въпрос за корист с името и репутацията на компанията. Според специалистите по киберсигурност се касае за машинация.

" Изключително сме сюрпризирани от получената от Вас информация. До този миг не сме получавали такива сигнали. Категорично заявяваме, че компанията не предлага на чиновниците си, без значение дали са сегашни или новонаети чиновници, възнаграждение в материали в биткойн портфейл. Най-вероятно става въпрос за корист с името и репутацията на компания. "



" Червената лампа би трябвало да светне още сега, в който авансово се желаят пари за свършена услуга, преди да е направено каквото и да било за вас. Още повече, когато тази валута, в която се желае разплащането е криптовалута, значи, че хората, които стоят зад схемата, нямат никакво желание тези пари да бъдат декларирани и регистрирани по какъвто и да е път и е доста евентуално тяхната причина, съвсем 99,9%, тяхната причина да е кражба на средства от вашия портфейл ", изясни Спас Иванов - експер по киберсигурност.

От Инспекцията по труда обявиха, че при такива разгласи освен настояването на биткойн заплащане е подозрително.

" Работодателят няма право да ни изисква каквито и да е суми, които ние да заплатим, авансово. Той няма право да ни изисква и персонални документи. Ако работодателят отхвърля пряк контакт с нас и упорства кореспонденцията да бъде водена основно онлайн, посредством имейли, това е сигурен знак за машинация ", сподели Ваня Джупанова - гл. специалист " Връзки с обществеността " на " Главна Инспекция по труда ".

За да бъде предпазен служащият, е нужно да има контракт, без значение дали цивилен или трудов. Измамниците сигурно не оферират нито един вид.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР