Фалшив профил се представя за журналиста Георги Милков и трупа

...
Фалшив профил се представя за журналиста Георги Милков и трупа
Коментари Харесай

Фалшиви профили на журналисти трупат последователи

Фалшив профил се показва за журналиста Георги Милков и натрупа почитатели и другари във Facebook. След многократни докладвания обаче обществената мрежа не намира проблем - счита, че не са нарушени стандартите на общността. Така подправеният профил продължава да съществува, изграждайки виртуален клонинг на журналиста - с неговото име и откраднатите му фотоси.

Приятели, а и непознати, писали на журналиста за напълно действителния живот на подправения профил. Журналистът призовал многочислените си почитатели да рапортуват.

" Но уви, доста забавно, става известно, че всички са получили еднакъв отговор от Facebook - не можем да премахнем този профил, няма да го премахнем, тъй като той не нарушава на обществото стандартите. Аз не знам какви са тези стандарти, в които някой може да ти открадне фотосите, да се показва за теб и това да е в стандартите ", съобщи журналистът Георги Милков.

Оказало се, че индивидът зад подправения профил неуморно го развива, добавяйки още и още другари.

" В неделя, до момента в който аз изпращах отчет след отчет за какви ли не учредения - кражба на интелектуална благосъстоятелност, на фотоси, на някой, който се показва за мен, същото са правили и мои другари, в действителност доста хора ми споделиха, че по същото време той е желал другарство на разнообразни хора. И той е станал сутринта рано в неделя и е почнал своята си работа ", описа Георги Милков.

Според изследвания, над 27 милиарда подправени профили във Facebook са изтрити от 2017 година насам. За съпоставяне - популацията на Земята е над 8 милиарда Фалшиви профили обаче не престават да изникват и съществуват от години, без значение, че са докладвани.

Нашият кореспондент Йоана Миланова сподели подправен профил с нейния лик.

" Това тук е другото ми Аз, над което нямам никаква власт. Твърди, че работи в салон за хубост. Човекът зад подправения профил с моето име и остарели фотоси е основал виртуалния ми клонинг преди две години. Докладван е неведнъж. Без триумф ".

Най-прекият път, през който може да се мине за изтриването на подправен профил, стартира с апел за докладване в обществените мрежи.

" Наистина да създадат пост, както е в този случай, да споделят на хората съответно какво да създадат - т. е. докладвайте този профил, докладвайте като подобен, който претендира, че е някой различен и слагайте постоянно линка на същинския профил. Това е най-лесния метод, по който един логаритъм може да ревизира едното и другото ", съобщи университетският учител Георги Малчев.

Целта на основателите на подобен вид профил може да бъде друга - от достъп до фотоси и данни на новопридобитите другари до опити за измами.

" Периодично, когато идва време за сесии, се появяват профили, очевидно измислени, които пишат " сътворяваме дипломни работи ". Колкото и да съм ги докладвал, колкото и да съм молил мои студенти да рапортуват, единият се споделяше Драган Цанков дори, беше " ок, дано да потвърдят, че е Драган Цанков ". не потвърдиха очевидно, само че не ги стопираха. Следващото беше - ок, това е бизнес, тъй като те настояват, че от 5 г.правят това нещо като бизнес, отново не го отстраниха ", описа още Георги Малчев.

Правосъдното министерство предложи законови промени против подправените профили. Ако бъдат признати, хората, които се показват за други персони, употребявайки непознати имена и фотоси, ще могат да бъдат наказани на до три години затвор и санкция до 5000 лв.. Но с цел да има наказан апаш на самоличности, първо би трябвало да се стигне до него. Нещо, което звучи нереално на фона на неналичието на реакция след хиляди докладвания.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР