“Фалкън 9 е от ракета от класа на т.нар. тежкотоварни

...
“Фалкън 9 е от ракета от класа на т.нар. тежкотоварни
Коментари Харесай

УСПЕХ: СпейсЕкс постави рекорд по възвръщаемост и рекорд за най-тежък товар, изведен с ракета Фалкън 9!

“Фалкън 9 ” е от ракета от класа на така наречен тежкотоварни носители. Теоретичният ѝ оптимален потенциал е опцията да извежда в ниска околоземна орбита потребен товар с общо тегло към 23 тона, само че това е допустимо единствено в случай че степените ѝ се изхвърлят след полет и не се връщат на Земята (по сходство на всички останали ракети в света). Тъй като СпейсЕкс рециклира първите степени на ракетата, което значи, че част от горивото на борда се употребява за тяхното кацане, оптималната товароподемност пада до към 16 тона. 

За потребностите на днешния старт бе употребена първа степен, обозначена като “B1051 ”. Това е историческа степен – нейният дебютен полет бе на 2-ри март 2019 година, когато изпрати в космоса първия галактически транспортен съд “Крю Драгън ”. Макар че полетът бе безпилотен, корабът сполучливо се скачи с МКС и се завърна на Земята, доказвайки способността на СпейсЕкс да извозва и астронавти. След тази задача степента бе употребена за извеждането на канадската формация “Радарсат ”, радиоспътника “SXM-7 ” и осем партиди  “Старлинк ”.

Днешният 12-ти полет мина без отклонения, като девет минути след старта “B1051 ” извърши меко кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ”.

Илон Мъск към този момент е изстрелял 2 335 спътника в хода на плана “Старлинк ”. От тях 223 към този момент не са в употреба, тъй като са се провалили след разгръщането си или са били съзнателно изведени от орбита прибързано. В бъдеще предприемачът възнамерява да стартира да изстрелва спътниците от така наречен “Поколение 2 ”, като техният сбор би трябвало да стигне 30 000. За тази цел ще се употребява новата ракета “Старшип ”, която понястоящем е в стадий на тествания и до края на годината би трябвало да станем очевидци на нейния дебютен полет. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР