Фалитът на SVB е стандартен банков фалит. През уикенда видяхме

...
Фалитът на SVB е стандартен банков фалит. През уикенда видяхме
Коментари Харесай

Цветослав Цачев, инвестиционен консултант: Фалитът на SVB е стандартен банков фалит

Фалитът на SVB е общоприет банков банкрут. През уикенда видяхме доста съществени ограничения от страна на американските управляващи, които да спрат прехвърлянето на тези ликвидни проблеми върху останалите банки. Това сподели Цветослав Цачев – основен капиталов съветник от ЕЛАНА Трейдинг, с фокус върху капиталови съвещания, прогнози, образование и просветителни планове, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Експертът изясни, че повода за банкрута на SVB е неверната инвестиция в скъпи бумаги с доста ниска рентабилност. " Това не е банка, която банкрутира, тъй като не може да си събере заемите и би трябвало да заплати депозити, това не е банка, която е обвързана с банкрути на стопанската система, а просто тъй като те преоценяват скъпи бумаги в своя портфейл, на които цената им е паднала доста, и когато тя би трябвало да ги продаде, тя осъществя загуби “, изясни той. 

Риск има, само че той е контролируем, счита той.  

" Най-големият проблем сега идва от това, че когато хората чуят, че техните пари не са непокътнати от Фонда за гарантиране на влоговете, който в Съединени американски щати е до 250 000 $, всеки стартира да трансферира парите си в някаква друга опция – примерно да си купи държавни скъпи бумаги или в някой фонд на паричния пазар, с цел да ги защищити, точно тъй като рискува да загуби всичко над 250 000 “, изясни Цачев. 

Мерките на централните банки целят прекъсване на суматохата измежду популацията. " На първо място – да се обезпечи капитал и заеми. Това беше направено със специфичен достъп до заеми, за които могат да се употребяват точно тези скъпи бумаги, които са действително казусът сега “, уточни специалистът. 

Живко Кръстев
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР