Фалитът на Lehman беше най-големият в историята, като активите на

...
Фалитът на Lehman беше най-големият в историята, като активите на
Коментари Харесай

Десет години след фалита на Lehman Brothers: Дебне ли следваща криза

Фалитът на Lehman беше най-големият в историята, като активите на банката наброяваха 639 милиарда $ и 619 милиарда $ в дълг

Още по тематиката
Спадът на валутите и акциите на разрастващите се пазари застига Китай, Индонезия и Южна Африка

Основни аргументи за това са мощният $ и световното комерсиално напрежение
5 сеп 2018
Аржентина свива фрапантно разноските и вкарва нови налози в опит да се оправи с рецесията

Строги бюджетни икономии са нужни, с цел да се възвърне инвеститорското доверие в страната, само че положителните ходове на държавното управление не са доста
4 сеп 2018
Италия държи нащрек вложителите

Рекордно висока рентабилност по облигациите разклаща пазарните оценки на Рим
4 сеп 2018
Британците нямат доверие на банките 10 години след рецесията

Въпреки промените и санкциите, които финансовите институции заплатиха, по-голямата част от жителите не усещат смяната
20 авг 2018
Инвестиционните банки са се съвзели макар прецизните следкризисни ограничения

Според финансовите институции настоящите закони са съществена причина за ниската възвръщаемост
14 юни 2018
Перспективи пред разрешаване на проблемите, свързани със международната задлъжнялост

" Световната задлъжнялост – последствия и вероятности " съгласно студентите в националния конкурс на клуб " Финанси "
14 юни 2018
Подготвени ли са стопанските системи да посрещнат нова световна рецесия?

" Световната задлъжнялост – последствия и вероятности " съгласно студентите в националния конкурс на клуб " Финанси "
13 юни 2018
Eвтините пари свършват, ами в този момент?

Как краят на количествените облекчения ще се отрази на финансовите пазари, активите и тяхната рентабилност
1 яну 2018
10 години след края на света

Показателите сочат, че международната стопанска система е излязла от рецесията. Старите структурни проблеми обаче остават, а към тях се прибави и нов - политическа неустановеност
8 сеп 2017
Инфлационната алтернатива ще дефинира политиката на ЕЦБ през 2017 година

Растящият напън от Германия, където потребителските цени внезапно се покачиха през декември, слага под въпрос тактиката на регулатора
18 яну 2017
ЕЦБ разшири тласъците, само че разочарова пазарите

Намаляването на лихвите и лекото удължение и раширяване на покупките на активи се оказа по малко от предстоящото
3 дек 2015 Десет години след банкрута на Lehman Brothers - основен миг в световната криза, финансовите пазари са по едно и също време изменени и прекомерно сходни на тези от разгара на 2008 година От една страна, доста от негативните финансови тласъци – големи too big to fail играчи, сенчесто банкиране и нараснал риск – са към момента налице. От друга страна, по всички обичайни измерители капиталовите банки през днешния ден са доста по-стабилни и по-малко изложени на систематични опасности, в сравнение с през 2008 година, написа Financial Times. Международната обстановка също основава мотиви за терзание в пазарите. Това повдига въпроса кои са вероятните огнища на нови стопански земетресения.

Фалитът на Lehman

На 15 септември 2008 година капиталовата банка Lehman Brothers разгласи формален банкрут, а Съединени американски щати едвам заобиколиха масирана банкова суматоха, написа FT. Фалитът на Lehman беше най-големият в историята, като активите на банката възлизаха на 639 милиарда $ и 619 милиарда $ в дълг. До този миг се смяташе, че държавното управление не би разрешило банка с такива размери да банкрутира, само че администрацията на Джордж Буш беше срещу спасяването на банки. След това администрацията на Барак Обама възприе политиката, че избрани банки са прекомерно огромни и би трябвало да бъдат избавени - too big to fail. Десет години по-късно доста от ограниченията, които бяха подхванати за справяне с рецесията, към момента не престават.

Количествени облекчения

Една от основните ограничения беше стимулиране на стопанската система посредством по този начин наречените количествени облекчения. Въпреки продължаващите десетилетие количествени облекчения от страна на Федералния запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка (ЕЦБ) стопанските системи и на Съединени американски щати и на Европейски Съюз са записали по-малък напредък от предстоящото. И още не са достигнали равнищата отпреди рецесията от 2008 година В Европейски Съюз растежът гравитира към 2.5% приблизително макар продължаващите ограничения.

Количествените облекчения, или QE, са форма на отпечатване на пари и инжектирането им в стопанската система посредством евтини заеми. Логиката зад QE е, че евтините, съвсем безлихвени заеми ще подтикват бизнеса и ще доведат до засилен растеж на стопанската система. Критично настроените икономисти настояват, че QE водят до в допълнение надуване на балони при активите и несъответствия, без да предизвикват действителен растеж на стопанската система.

Дълг и още дълг

За да се финансират QE и да се поддържат минимални лихви, страната записва непрестанен недостиг, който се финансира посредством спомагателни задължения. Това се следи изключително в Съединени американски щати през последните 10 години, където безспорната стойност на националния дълг е над 21 трилиона $.

От 2007 година до момента международният Брутният вътрешен продукт е повишен с 38% от 58 трилиона $ до 80 трилиона $. През това време международният дълг се е повишил със 74% от 142 трилиона $ през 2007 година до 247 трилиона $ през 2018 година Така международният дълг се е покачвал съвсем двойно по-бързо от растежа на международната стопанска система.

Регулациите и банките в този момент

Въпреки обещанията, че повече няма да има банки, които са too big to fail, днешната картина наподобява извънредно позната. Най-големите четири капиталови банки управляват по-голям пазарен дял на капиталовата сцена през днешния ден, в сравнение с през 2008 година

Докато такова развиване е обезпокоително, има и позитивни промени. Днешните капиталови банки са доста по-устойчиви, демонстрират стандартните форми на стрес тестванията. Регулациите по отношение на Wallstreet помогнаха капиталовите банки към този момент да държат доста по-малък съсредоточен риск.

Сенчесто банкиране и логаритми

Търгуването с риск обаче, обратно на упованията, не е спаднало. Поради регулациите върху банките сенчестото банкиране се е преместило в едва капитализирани софтуерни платформи с необятно покритие. Сенчестото банкиране продължава да изпреварва регулациите и усилва пазарния си дял, като сега той е 45 трилиона $, или 13% от международните финансови активи.

Инвестиционният пазар от ден на ден и повече разчита на алгоритмично търгуване като борсово търгувани фондове (ETFs). Модерните логаритми водят до доста по-точни и ефикасни цени, както и до по-гладко действие на огромните тържища. Алгоритмите обаче демонстрират и избрани дефекти в обезпечаването на ликвидност по време на рецесия. Машинното учене също навлиза мощно на финансовите пазари и занапред ще ги преобразява.

Повишен интернационален риск

Само до предходната година разрастващите се пазари се любуваха на необикновен напредък и съвсем подсилен капиталов поток. Но с повишаването на $ и на петрола, повдигането на лихвите в Съединени американски щати и валутния потрес в Турция и срутва на песото в Аржентина вложителите още веднъж се изтеглят.

BRICS - неосъществен капацитет

Прогнозите, че BRICS страните (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) ще се развиват с невероятни темпове и по този метод ще преобразят международната стопанска система, се осъществиха единствено отчасти.

Наистина, Китай е световна експортна мощ и продължава да пораства. Има опасения обаче, че интензивният растеж на азиатската стопанска система е достигнал лимита си и почва да се забавя. Поскъпването на труда в Китай може да докара до световно повишаване на цените и да се трансформира в мотор за покачваща се инфлация. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай в допълнение усложнява действието на международните пазари и носи от ден на ден и повече неустановеност.

Другите страни от BRICS разочароват. Бразилия е в непрекъсната икономическа и политическа рецесия. Русия анексира Крим и си навлече световна изолираност и икономическа криза. Индия продължава да има необикновен човешки капацитет – още неосъществен пазарно. Южна Африка също е на равнище капацитет и изостава мощно от светлите прогнози от 2008 година

Бъдеща рецесия?

Десет години след краха на Lehman Brothers огромните капиталови банки са в пъти по-стабилни. Финансовият пазар като цяло обаче продължава с доста от същите практики, до момента в който машинното учене навлиза и преобразява средата. На интернационалната сцена разрастващите се пазари и BRICS също не са образец за непоклатимост или растеж като се изключи Китай. Световният дълг е голям и слага под въпрос опцията за избавителни стратегии при бъдеща рецесия.

Въпреки това съгласно FT всички тези проблеми са " познати незнайни ". Една нова рецесия би почнала от композиция от фактори, за които никой не подозира, които по-късно утежняват всички съществуващи проблеми на системата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР