Факултетът по дентална медицина на Медицински университет – Пловдив съвместно

...
Факултетът по дентална медицина на Медицински университет – Пловдив съвместно
Коментари Харесай

С научен конгрес отбелязват златния юбилей на две катедри в МУ-Пловдив

Факултетът по дентална медицина на Медицински университет – Пловдив взаимно с Районната гилдия на БЗС – Пловдив провеждат Пети Научен конгрес по дентална медицина „ Наука и процедура – ръка за ръка “. Той ще се организира от 29 април до 1 май 2022 година в Аула „ Магна “ на ФДМ на МУ-Пловдив.

В рамките на форума тържествено се празнува взаимен празник – 50 години от основаването на катедрите по Орална хирургия и Лицево-челюстна хирургия на Факултета по дентална медицина – Пловдив. Този златен празник отбелязва началото на научната компетентност „ Хирургична стоматология “ в денталния факултет на МУ-Пловдив.

По мотив 50-годишнината в конгресната стратегия са включени известни наши и задгранични експерти по хирургична дентална медицина – доктор Алесандро Куки и доктор Камила Пекора от Италия, Кристиан Стемпф от Франция, проф. Вера Стояновска, дм от Северна Македония, ще показват най-новите трендове в костната аугментация, хирургичния инструментариум, постекстракционната обработка, както и нови възстановителни материали. Проф. Павел Станимиров, дм от Факултета по дентална медицина – София ще направи преглед на актуалните трендове в оралната и лицево-челюстната хирургия. Проф. Андреа Дидилеску, проф. Марине Имре, дм, доцент Ана Мария Танку от Университета по медицина и фармация в Букурещ, Румъния, ще подчертават върху просветителните провокации в денталната медицина по време на пандемията COVID-19 и върху устойчивостта в денталната процедура.

Това са единствено част от акцентите от общо 9 научни отчета, 15 постерни презентации и 9 пленарни лекции от авторитетни експерти по дентална медицина. Като съпътстваща стратегия в границите на форума се организират и четири теоретично-практически курса.

Най-очакваното събитие за 50-годишнината на катедрите по Орална и Лицево-челюстна хирургия във ФДМ-Пловдив от 16.00 часа в зала Аула „ Магна “ е „ Срещата на поколенията “ и показване на юбилейния Алманах под надслова на юбилея „ Поглед обратно с вяра за бъдещето “. Срещата ще събере някогашни и сегашни преподаватели-доайени, студенти, ученици и чиновници, отдавали през миналия половин век своите сили, познания и опит за построяването и одобряването на пловдивската школа по дентална хирургия.

Над 480 са записаните участници от града и страната. Сред тях са доста общопрактикуващи дентални експерти, както и млади научни откриватели – докторанти, постдокторанти и специализанти. Достъпът е безвъзмезден за студентите от всички дентални факултети.

Гилдията от страната чака с интерес разискването на най-новите трендове в денталната медицина – приложението на иновационни технологии и материали, новости от клиничната дентална процедура, а също и показване на забавни случаи от хирургията, протетиката, ортодонтията, пародонтологията и ендодонтията.

След две издания в пандемична конюнктура уредниците чакат тазгодишното издание на Конгреса да е с най-вече регистрирани участници.

Конгресът се утвърждава като обичайно научно събитие за университетския календар на университета, за сектора и за съсловната стоматологична общественост на Пловдив.

Форумът продължава 3 дни и ще се организира в хибриден формат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР