ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Приказките за референдум за еврото са кръчмарска демагогия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Понеже не престават свободните съчинения, че трябвало да има референдум за еврото, да напомня още веднъж за какво НЯМА да има подобен референдум.

Това разяснява във " Facebook " Борислав Цеков.

Дори и хипотетично да се съберат 400 хиляди подписа за референдум - нещо което съгласно мен е невероятно - само че даже и да се съберат, референдум " за или срещу еврото " няма да се организира. Това е по този начин, тъй като е конституционно неприемлив и ще бъде спрян от Конституционния съд. Въвеждането на единната европейска валута е част от отговорностите на държавите-членки, планувани в договорите за Европейски Съюз.

Преди Маастрихтския контракт от 1992 година държавите-членки към оня миг са имали опция да договорят изключение. Това са поискали и създали единствено Англия и Дания. За по-късно присъединяващите се, какъвто е казусът с България, такава опция има в процеса на договарянията за участие. България не е поставяла подобен въпрос, тъй като в българското общество изобщо не е стоял подобен въпрос.

В Протокола за присъединението (чл. 5) е записан и експлицитният ни ангажимент да въведем еврото, когато покрием откритите критерии. И отново би трябвало да се подчертае - присъединяване в Европейски Съюз е измежду главните начала, на които се построява Република България, според Конституцията, които могат да се трансформират единствено от Велико народно събрание. Така че за никакъв референдум не може да става дума при настоящата конституционна и законодателна уредба.

Приказките за сходен референдум са кръчмарска измама, чийто резултат е само загуба на публично време и сила и отклонение на вниманието от действителните проблеми на нацията и техните решения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР