ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Матанов: По време на Балканските войни настъпва отрезвяване, че руските интереси са антибългарски

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 9 октомври по нов жанр се навършват 110 години от експлоадирането на Първата балканска война, в която България и нейните съдружници слагат на колене Османската империя. Заради заграбването на Македония от Сърбия и Гърция, София е принудена да стартира Втората балканска война, която се оказва пагубна за нейните ползи. За уроците от тези две войни беседваме с историка проф. Христо Матанов.

Първият урок, съгласно него е, че, когато българинът е въодушевен, той е в положение да направи всичко. „ Така както беше направил по време на Първата Балканска война – беше съкрушил една империя, която надалеч го превъзхождаше военно, стопански, човешки и териториално “, съобщи историкът, само че добави, че вторият извод е доста значим и компенсира първия.

„ Не би трябвало да се самооблащаваме от триумфите. Те не би трябвало да ни заслепяват. Трябва да сме стъпили крепко на земята, с цел да можем да преценяме бъдещето на страната и армията. Балканските войни са посрещнати и се водят с огромен възторг, само че в това време успехите ни отдалечават от действителността и това води до покруса “, означи проф. Матанов.

Много е значимо да си даваме сметка за геополитическите ползи на Великите сили както тогава, по този начин и през днешния ден, предизвести историкът. Той напомни, че по време на Първата балканска война Русия мощно поддържа България.

„ Идеята за Балкански съюз, който е ориентиран против Османската империя, е съветска. Тя работи за основаването на този съюз, само че по време на Втората балканска война Русия твърдо застава зад Сърбия и тогава може би настава отрезвяване, че съветските ползи са по-скоро антибългарски, в сравнение с нещо друго “, съобщи проф. Матанов.

Той показа, че наскоро е чул по какъв начин един роден политик е упорствал България да се самоизолира, само че това не би довело до нищо положително. „ Самоизолацията води до покруса, която не може да се опише с думи. Не знам тези политици, които ратуват за изолираност по какъв начин считат да възстановят българския боен капацитет, за който те толкоз доста приказват, тъй като той е функционалност от някакво систематизиране на силите в европейски и международен мащаб “, акцентира историкът.

„ С Първата балканска война приключва сантименталният XIX век за българите и стартира един сложен век, който е изпълнен с доста възходи и спадове, и който в края на краищата води до няколко поредни национални произшествия “, съобщи проф. Матанов и изрази вяра, че XXI век няма да бъде подобен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР