ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Радев всъщност играе в полза на Русия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
България членува в НАТО от 18 години, в Европейски Съюз - от 15. През това време десетки западни анализатори нарекоха страната " троянски кон " в Европейски Съюз и НАТО. Причината е, че българските държавни управления играят внимателно двойна игра, пробвайки се да балансират сред Изтока и Запада и най-много да не ядосат Русия, забравяйки, че са членове на двата най-мощни съюза в света във военно и в икономическо отношение. Президентът Румен Радев е натовски военачалник с американско обучение, само че неговото ръководство е несъмнено проруско и то в интервал, в който войските на Владимир Путин са в Украйна.

Остро изявление против Русия, само че за вътрешна приложимост

На 23-и септември Радев събра служебните министри и шефовете на служби на консултативна среща за " последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна ". Изказването му по-късно беше може би най-острото след началото на нашествието в Украйна. " Референдуми в зона на бойни дейности, където до урните падат снаряди, са юридически парадокс и България няма да ги признае ", сподели Радев. Това обаче беше едно от двете фрази, в които той осъди дейностите и тактиките на съветския президент, чието име не бе произнесено нито един път. " Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война още веднъж да се разиграва " нуклеарната карта ", само че колкото и неуместно да звучи, тази опасност не може да бъде подценявана ", бе другото му изречение.

Основният фокус на изявлението беше върху икономическите последствия " за хората ", хвалба за дейностите на служебното държавно управление и размахване на пръст към партиите, участващи в изборите след седмица. И в случай че човек се взре по-подробно в текста, може и да не разбере, че мотив за него е оповестяването на готовност от Путин и войната му (спомената единствено два пъти, като " тази война " ), изгубен във безконечните предизборни дъвки като " възобновяване на строителството на автомагистралите " Хемус ", " Струма " и другите съществени пътни артерии ", Шенген и така нататък

Радев сподели, че в първите часове на войната на 24-и февруари е свикал консултативна среща с държавното управление, на която съветската експанзия против Украйна е била жигосана като изрично неприемлива. Забрави обаче да спомене други свои думите от тези дни: " Видно е, че Русия ще завоюва тази война, само че тя доста мъчно ще завоюва мира ".

Трябва да се има поради и, че от четвърти май предходната година постоянен кабинет, определен от парламент, е управлявал 232 дни, а Радев посредством служебни държавни управления - 266.

Думите се разминават с дейностите

Действията на Радев и държавното управление му за следващ път се разминават с думите. Така да вземем за пример с дейностите или бездействията си през последната седмица служебният кабинет с министър председател Гълъб Донев забави декларацията за встъпване на България в делото за геноцида в Украйна. Делото се води против Руската федерация в Международния съд в Хага и е съществена тематика за разискване на есенната сесия на Организация на обединените нации. Правният документ е бил направен от юристите на Министерството на външните работи за съвещанието на кабинета на 21-и септември, само че не е позволен за разглеждане. Декларацията е трябвало да бъде разисквана от участващите страни на 22-и септември в Ню Йорк, където тече сесията на Организация на обединените нации, а Украйна е помолила всички страни (40) да подадат декларациите си до 30 септември. Това е " пропуск " единствено от последната седмица на последния кабинет на Радев.

Основна " опорна точка " на настоящето ръководство бе да потвърди, че предходното съдружно държавно управление, отпред с " Продължаваме промяната ", е направило надали не закононарушение, спирайки покупките на газ от " Газпром ", а кабинетът, назначен от Радев, ще оправи това. Разбира се, мантрите за обезпечаване на на ниска цена съветски газ в интервал на наказания на Европейски Съюз и представянето на " Газпром " като единствена опция бяха несериозни. Все едно, че не съществува война против самостоятелна страна, стартирана от същата тази Русия, и все едно, че Путин не употребява газа като оръжие. Междувременно " Газпром " даже от кумова срама не показва предпочитание за договаряния. И по този начин служебното държавно управление отново търси полутечен газ от танкери, за който два месеца обясняваше какъв брой незаконно безценен е.

Не би трябвало да не забравяме и напъните на Радев да не бъде изпратена оръжейна помощ на Украйна от безпределно остарелите български оръжия руско произвеждане, до момента в който други страни от някогашния социалистически страни ги подариха на Украйна и бяха обезщетени от сътрудниците с надалеч по-нови и съвременни оръжия. Загадъчно и без претекстове Радев оправдаваше това с голямата българска общественост в Украйна, само че пък пропусна да осъди тези дни възбраната на българския език в окупираното от Путин Запорожие, за която заяви професор Михаил Станчев, учител в университета в Харков.

Щетите са налице

Имиджовите вреди за партиите участнички в последното държавно управление са забележими от резултатите на социологическите организации. Но главната вреда от осъщественото от Радев и държавното управление му е по отношение на публичното мнение. Голяма част от феновете на новините са останали с усещането, че " Газпром " е нещо доста хубаво, а неприятната Европа не дава да употребяваме евтиния и прекрасен съветски газ, по тази причина ни чака гладна и скъпа зима. Не тъй като Путин атакува самостоятелна Украйна, което беше предшествано от ултиматум България да излезе от НАТО.

Истината няма стойност в нашите дни, в които определящо е публичното мнение, а то е симулакрум - отражение на отражението на истината. А симулакрумът, който Радев и министрите му сътвориха, е в интерес на Путин.

Така двойната игра на българския президент, който се пробва да балансира сред Изтока и Запада и най-много да не ядоса Русия и самодържеца Владимир Путин, в действителност е в интерес на Русия. А не в интерес на България и българския народ. Не е и в изгода и на Европейски Съюз и НАТО и усещането им от българския гласоподавател.

Автор: Георги А. Ангелов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР