ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Путин разчита, че зимата и задушаващата газова хватка ще доведат до мир в Украйна, но при неговите условия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Студените зими помогнаха на Русия да победи Наполеон и Хитлер. Сега съветският президент Владимир Путин залага на това, че стремглаво покачващи се цени на силата и вероятният ѝ дефицит през зимата, ще убедят Европа да накара Украйна да подписа помирение, само че според съветските условия.

Това, съгласно два съветски източника, осведомени с метода на мислене на Кремъл, е единственият път към мира, който Москва вижда, имайки поради, че Киев споделя, че няма да договаря, до момента в който Русия не се изтегли от цяла Украйна.

" Имаме време, може да изчакаме ", сподели източник, непосредствен до съветските управляващи, поискал да остане неизвестен, тъй като не е акредитиран да приказва пред медиите.

" За европейците зимата ще е тежка. Може да станем очевидци на митинги и вълнения. Някои европейски водачи може да помислят два пъти за продължение на поддръжката за Украйна и да осъзнаят, че е време за договорка ", сподели той.

Втори източник, непосредствен до Кремъл сподели, че Москва мисли, че европейското единение към този момент е накърнено и чака този развой да се форсира на фона на зимните несгоди.

" Ще бъде в действителност тежко, в случай че тя (войната) се проточи през есента и зимата. Така че, има вяра, че те (украинците) ще молят за мир ", сподели вторият източник.

Засега Кремъл, който отхвърля Русия да употребява силата като политическо оръжие, не е дал отговор на молбата на организацията за коментар.

Украйна и най-твърдите ѝ поддръжници на Запад споделят, че не имат намерение да се огънат, а американски чиновници, поискали да останат анонимни, декларират, че към този момент не виждат признаци за отвод от поддръжката за Украйна.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обърна в Туитър към украинците по случай националния им празник и сподели: " Европейският съюз е с вас в тази битка през цялото време. И ще бъдем до вас толкоз дълго, колкото е належащо ".

Киев, който получава милиарди американска и друга западна военна помощ, образование и разследващи данни, а също така предприе поредност от повдигащи бойния дух офанзиви против значими обекти на съветските сили, счита, че има шанса да промени съотношението на силите на терен.

" За да станат договарянията с Русия вероятни, е належащо да се промени статуквото на фронта в интерес на въоръжените сили на Украйна ", сподели пред Ройтерс съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк. " Необходимо е съветската войска да понесе обилни тактически провали ", добави съветникът.

Украинските сили осуетиха опитите на Русия да превземе столицата Киев и втория по-големина украински град - Харков. Те постоянно унищожават и прекъсват веригите за доставки на съветските сили, потопиха крайцера " Москва " - флагмана на съветския Черноморски флот, и нанесоха обилни вреди на съветска военновъздушна база на анексирания Кримски полуостров.

Киев от дълго време приказва и за огромна контраатака, с цел да си върне Южна Украйна, въпреки че Русия усилва силите си там и не е ясно дали и по кое време Киев ще успее да реализира желанията си. случи.

Тест за волята

Геополитическото опълчване повиши цените не силата до рекордни стойности. Европейски Съюз забрани вноса на съветски въглища и наложи частична възбрана за импорт на съветски нефт, с цел да накаже Москва за " специфичната военна интервенция ", която тя стартира тъкмо преди шест месеца, на 24 февруари.

Русия си го върна, като внезапно редуцира доставките на газ за Европа.

Европейски държавни управления се стремят да усилят устойчивостта си на енергийния напън тази зима посредством търсене на различни доставки и въвеждайки ограничения за икономисване на сила, само че малко на брой енергийни специалисти имат вяра, че те ще могат да задоволят всичките си потребности.

Кремъл хвърли виновността за понижените газови доставки на механически проблеми, западните наказания и отхвърли на някои страни да заплащат в рубли. Междувременно рекордните доходи от продажбата на нефт и газ не престават да подхранват съветската военна машина.

" Кремъл, несъмнено, разчита на опцията, че ще изгубим интерес поради нашите междинни избори в Америка, промяната на премиера във Англия, огромното безпокойствие на Германия за вноса на газ и спадането на равнището на река Рейн до 20 сантиметра ", сподели американският военачалник в оставка Бен Ходжис, някогашен командващ на американските сили в Европа.

" Войната е тест за логистиката и тест за волята. Тестът е дали ние на Запад имаме по-силна воля от тази на Кремъл? Смятам, че това ще е предизвикателство ", добави генералът.

Първият източник, непосредствен до съветските управляващи, сподели, че Москва при всяка възможна мирна договорка желае да си резервира териториалните придобивки, да обезопаси целият район на Донбас, а Киев да се съгласи на боен неутралитет.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели във вторник, че Киев няма да се съгласи на каквото и да било предложение за заледяване на сегашните фронтови линии за да " се успокои " Москва.

Съветникът му Подоляк сподели, че Западът доставя Киев с задоволително оръжие, с цел да не " загуби ", само че не и с задоволително, с цел да завоюва, и добави, че Украйна се нуждае от доста по-голяма поддръжка.

Западните страни отхвърлят да се ангажират с изпращане на войски в спора и се въздържат от доставки на някои оръжия, тъй като желаят да избегнат по-голяма война с Русия, която има най-големите ресурси на нуклеарни оръжия в света.

Война на безсилие

Според американски представители Путин не се е отказал от първичната си цел да превземе Киев, само че не може да я реализира. Руското министерство на защитата не беше намерено за коментар на това изказване.

Според същите американски източници Съединени американски щати не виждат никакви признаци, руснаците да имат желание за деескалация, и са на мнение, че войната ще се проточи.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет за интернационалните връзки (РСМД), външнополитически мозъчен концерн, непосредствен до съветското външно министерство, сподели, че към този момент няма изгледи някоя от двете страни да мигне първа.

" Изглежда и двете страни са уверени, че с течение на времето позициите им единствено ще укрепват ", сподели той. " Реално видяно, мъчно може да се чака скорошно реализиране на някакво политическо съглашение. "

Двете армии от много време водят война на безсилие и нито една от тях не може да направи съдбоносен пробив.

Според западните разузнавания заради тежките загуби, които е понесла, Русия изпитва забележителен дефицит на жива мощ и по тази причина през последния месец съветските войски в Източна Украйна са отбелязали скромни триумфи и то на висока цена.

Конрад Музика, полски боен анализатор, сподели, че съветските сили са иззели самодейността в няколко източноукраински региона, само че съгласно него без обилни подкрепления в жива мощ и техника нито една от двете страни няма да може да получи превъзходство.

" Който успее да реализира това, ще завоюва войната ", сподели той.

Определящо за по-нататъшния ход на войната може да се окаже ситуацията на украинската войска занапред до настъпването на зимата, счита Нийл Мелвин, анализатор от Лондон в Обединения кралски институт за проучвания в защитата.

" Украйна би трябвало да убеди западните си поддръжници, че е в положение да завоюва (на бойното поле) и да изземе самодейността. Ако за това време тя покаже, че може да изтласка руснаците и да задържи самодейността, това ще е победа. "

Но колкото повече продължава войната, толкоз по-голяма става заплахата от поява на различия в западния лагер поради Украйна, защото забележителното повишаване на горивата, газа, електричеството и храните стартира да се усеща все по-осезаемо.

" Всички стопански индикатори се утежняват. Трудно ще убедите хората, които мръзнат в жилищата си, (да понасят лишения), в случай че Украйна не стартира да печели ", сподели Мелвин, съгласно който тогава може да нарасне натискът за реализиране на политическо съглашение, а това от своя страна може да раздели Европейски Съюз и НАТО.

Има ли нуклеарна заплаха

Тони Брентън, някогашен английски дипломат в Русия, сподели, че " в един миг " може да се наложи Западът " да принуди украинците да създадат някои неприятни взаимни отстъпки ", в случай че Киев не реализира пробив във военните дейности.

Брентън предизвести също, че Москва, която е нуклеарна мощ, може да реши да изостри спора, в случай че бъде изправена пред вероятността за унизително проваляне.

" Ако Русия се окаже сложена в състояние да избира, от една страна, сред водене на обречена война, тежко проваляне и рухване на Путин и някакъв тип нуклеарна проява, от друга, не бих разчитал, че няма да избере нуклеарната проява ", сподели Брентън.

Русия неведнъж е отхвърляла опцията, че ще ѝ се наложи да употребява тактическо нуклеарно оръжие. Миналия месец Путин разгласи, че Москва едвам в този момент стартира в Украйна и насочи предизвикателство към Запада да се опита да победи Русия на бойното поле.

Самир Пури, създател на книгата " Russia's Road to War with Ukraine " ( " Как Русия стигна до война с Украйна " ), сподели, че за Киев има заплаха да се наложи да се помири с фактическо разделяне на територията на Украйна, в случай че в този момент една четвърт от нея се намира под съветски надзор. По думите му това може да бъде избегнато единствено в случай че Киев успее да промени динамичността на войната.

" Според мен в дълготрайно бъдеще Русия може да се окопае в териториите, които към този момент е превзела, и, за жалост, в средносрочно бъдеще това фактическо разделяне наподобява най-вероятната развръзка ", сподели Пури.

Други са по-оптимистични.

" Според мен логистичната система на съветските войски е изтощена и не мисля, че в скоро време ситуацията с нея ще се усъвършенства ", сподели Ходжис, пенсионираният американски военачалник.

" Ако Западът отпред със Съединени американски щати и Англия продължи да доставя това, което сме дали обещание, аз персонално съм оптимист, че Украйна е в положение до края на годината да изтласка руснаците до линията от 23 февруари. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР