ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Провокаторът Орбан: възмущение след нацистка реч на унгарския премиер

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Една от най-близките съветнички на унгарския министър председател Виктор Орбан подаде оставка поради негово расистко изявление. Скандалът провокира политическо земетресение в Унгария и необятен отзив в чужбина.

Унгарският министър председател Виктор Орбан е невъзмутим и целеустремен подбудител. С премислени изявления, съдържащи език на омразата, той разделя публичното мнение - както в родината си, по този начин и в чужбина. Сред провокативните тематики, по които се е изказвал, са смъртното наказване, мигрантите, ромите и Европейския съюз. Полемиката, която Орбан основава, нормално преследва съответна цел - да вземем за пример отклоняването на вниманието от други тематики.

Понякога обаче изявленията на Орбан са толкоз кавги, че провокират динамичност, която самият той не може да планува. Такъв е казусът с речта му в румънския курортен град Бъйле Тушнад предишния уикенд. Не за първи път по време на речите си там по време на така наречен летен университет той споделя поляризиращи и нападателни послания.

" Нацистка тирада "

Този път Орбан приказва за ”смесени раси”, “наводняване на Европа” от неевропейски имигранти и хипотетична " замяна на популацията " в Европа. Буквално той съобщи: " Съществува свят, в който европейските нации се смесват с тези, които идват отвън Европа. Това е светът на смесените раси.” Той твърди още, че в региона на Карпатите живеят единствено локални поданици, които са подготвени да се “смесват” между тях, само че не да стават “от смесени раси”.

Това изявление докара до политическо земетресение в Унгария. Заради думите на Орбан дългогодишната му съветничка и близка другарка Жужа Хегедус се отдръпна. Тя дефинира думите на премиера като “нацистка реч”, която е “не единствено дискриминационна, само че и изцяло неприемлива”. Хегедус е от еврейски генезис, родителите ѝ са претърпели Холокоста.

Малко преди оставката на Хегедус и други представители на еврейските общности в Унгария стачкуваха против изявленията на Орбан. Унгарският основен равин Роберт Фрьолих съобщи, че на Земята има “само един тип, който върви на два крайници, работи, приказва и от време на време мисли: Хомо сапиенс. Това е една единствена и неделима раса”. Международният комитет “Аушвиц” назова изказванията на Орбан “глупави и опасни”. Те подсетиха на оживелите от Холокоста за " ужасните времена " на тяхното гонене.

Орбан загуби приближен консултант и другар

В изявление за телевизионния канал RTL Klub Хегедус разкритикува остро Орбан и сподели, че “Гьобелс също би могъл да напише сходна реч”. Тя съпостави думите на Орбан с изявления на Хитлер и напомни, че поради сходна изразителност се е стигнало стигнало до Втората международна война.

Орбан дава отговор на Хегедус в писмо: " Не може да мислиш съществено да ме обвиняваш в расизъм след двайсет години взаимна работа. Знаеш, че съгласно мен Бог е основал всяко човешко създание по собствен облик и сходство. Затова при хора като мен расизмът е изключен. " Хегедус отвръща с друго доста персонално писмо до Орбан, в което разказва оцеляването на родителите си по време на Холокоста и прибавя, че не може повече да мълчи, тъй като “мълчанието на прекалено много хора” е направило вероятни ужасите на нацистите.

Нейният отдръпване в действителност е първият път, в който чиновник от най-близкия кръг на Орбан напуща поради негово изявление. Макар социоложката да не беше авторитетна в управническия уред, тя години наред бе считана за една от дребното му близки другари, които унгарският министър председател слуша и на които се доверява.

Все повече съдружници се отдръпват от Орбан

В партията и управническия екип на Орбан рядко е имало случаи на доближени на премиера, които са се оттегляли или са го подлагали на критика. Сред тях е някогашният еврокомисар и сегашен маджарски министър по европейските въпроси Тибор Наврачич, който от време на време се дистанцира от поляризиращите изказвания на Орбан и е считан за един от дребното умерени политици във “Фидес”. През 2012/13 година името на Орбан беше забъркано в скандал със спекуланти на земя и мафиотски способи в аграрния бранш. Тогава оставка подаде секретарят в Министерство на развиването на селските региони, който беше отправил тези обвинявания против Орбан. През 2015 година разривът на олигарха Лайош Симицка с приятеля му от детинство Орбан също провокира интерес - Симицка дълги години играеше ролята на сив кардинал във “Фидес”.

Оставката на Хегедус обаче се разграничава от всички останали по това, че идва в миг, когато унгарският министър председател все по-често се увлича по една искрено крайнодясна и расистка идеология. В Централна и Източна Европа от ден на ден някогашни сътрудници и съдружници се дистанцират от Орбан, от една страна, поради общото антидемократично развиване в Унгария, а от друга, поради приятелското отношение на унгарското държавно управление към Путин в подтекста на войната в Украйна.

" Трябва да направя нещо, с цел да го спра "

Редица консервативните интелектуалци и преподаватели в Унгария показват неодобрение към Орбан и неговата партия. Дали те ще образуват нова политическа мощ към момента не е ясно.

Хегедус не възнамерява да спре дотук. Тя разкритикува неприятната обществена и икономическа обстановка в Унгария и дефинира като " изцяло вярно " желанието на Европейския съюз да спре парите за Будапеща, до момента в който ситуацията с върховенството на закона не се усъвършенства. Тя има желание да стартира самодейност против расизма. “Трябва да направя нещо, с цел да спра това”, споделя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР