ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Горещините доведоха до разпространение на дезинформация за климата в социалните мрежи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Климатоскептиците откриха ново средство за разпространяване в обществените мрежи на подозренията в теорията за климатичните промени: като разгласяват извадени от подтекста метеорологични карти, навеждащи към догатката, че синоптиците преувеличават изменението на климата посредством прекалено потребление на аления цвят върху тях.

По време на двете скорошни горещи талази в Европа интернет консуматори от разнообразни страни и езици подвеждащо съпоставиха метеорологични карти, взети от разнообразни медии на несъпоставими дати. Подобни изявления по принцип навеждат на мисълта, че цветът на картите е бил изменен на червен от медиите или управляващите, които се пробват да всяват суматоха.

Службата на Франс прес за инспекция на обстоятелствата в информациите в интернет прегледа няколко разновидността на сходни изказвания, оповестени на британски, немски, испански, френски, маджарски и полски.

Във Франция две карти, целящи да потвърдят, че медиите съзнателно се стремят да плашат хората с горещата вълна през тази година, са били споделени няколко хиляди пъти в обществените мрежи от 15 юли насам.

Публикувалите картите интернет консуматори съпоставят изцяло действителна карта на температурите във Франция от този 17 юли с карта на хипотетична метеорологична прогноза за аналогични температури от 2002 година, на която е употребен доста по-малко червен цвят, намеквайки, че медиите съзнателно преувеличават в отразяването на рисковите горещини това лято.

" 20 години сред тези две карти... По това време евентуално е имало по-малко промиване на мозъци...да живееш в боязън, в боязън от утрешния ден... медиите работят фактически върху душeвността на популацията... и това дава нелош резултат ", разяснява консуматор на Facebook.

" Това, което през днешния ден е климатична злополука, през 2002 година беше един прелестен летен ден ", се споделя в различен пост, оповестен във Facebook на 16 юли.

Проблемът е, че втората карта в действителност е от 2019 година и също така картите са взети от разнообразни източници, които употребяват разнообразни цветове и градиенти - а не, както се твърди в обявата, от еднакъв синоптик, който трансформира палитрата си от цветове.

Цветови кодове

Подобни изявления бяха популяризирани през май и юни, изключително на британски и немски.

В образец, споделен и на френски в Туитър и на други места, две карти на Швеция демонстрират при параленост сходни температури: на едната те са обозначени със зелено през 1986 година, до момента в който на другата се употребява оранжево и тя е с дата от 2022 година Това значи, че през годините едни и същи температури подхождат на все по-пораждащи паника цветове.

Всъщност цифровото изследване на Агенция Франс Прес разкрива, че посочените на картите години са неправилни и те идват от разнообразни медии, които са употребявали - още веднъж - разнообразни цветови кодове.

При различен тип придобили известност в Испания постове, изразяващи песимизъм към измененията в климата, консуматори споделиха вестникарска фотография от 1957 година за температурен връх от 50 градуса по Целзий. Статията във вестника е достоверна, само че испански метеоролози обясниха, че осъщественото премерване на температурата не е било нито удостоверено, нито записано публично.

Климатолозите са на едно мнение, че въглеродните излъчвания от изгаряните от хората изкопаеми горива затоплят планетата, като ускоряват честотата и сериозността на горещите талази и други екстремални климатични феномени.

С температури, надхвърлящи 40 градуса по Целзий, топлинната вълна, засегнала Англия тази седмица, провокира съпоставения с лятото на 1976 година, когато температурата доближи 35,9 градуса. Експертите изясняват, че този казус не опонира въобще на концепцията, че горещите талази ще се умножават.

" Разбира се, че е имало горещи талази в предишното, само че огромната разлика с 1976 година беше положението на останалата част на света ", показва Фредерике Ото, изследователка в Института " Грантъм " за измененията в климата към Лондонския имперски лицей. " През 1976 година имаше една топлинна вълна (във Великобритания), през 2022 година имаше такива на всички места по света, и имаше такива и през 2021, 2020 и 2019 година "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР