ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Промяната продължава - с третия мандат за Демократична България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Реформаторско държавно управление на досегашната четворна коалиция, стъпило върху ясни правила и цели и управлявано от Никола Минчев, може да продължи започнатото и да стабилизира страната, счита Веселин Стойнев.

" Продължаваме промяната " върна мандата за кабинет и се поблазни да заложи на изборната карта, вместо да се включи в раздаването за третия мандат. В политиката има доста хазарт, изключително в българската от последните години, само че върхът на хазарта е сляпата религия, че при ново разпределяне безусловно ще имаш по-добри карти.

Да, Политическа партия с цялостно съображение може да заложи на тезата: задкулисието ни смъкна от власт, подкрепете ни мощно, с цел да можем да осъществяваме смяната до дъно. Но триумфът по никакъв начин не е сигурен, тъй като за мнозина гласоподаватели към този момент ще по-важна не " нулевата корупция ", а инфлацията и студът през зимата. За други пък, разочаровани от " Промяната ", нулевата корупция ще остане единствено девиз с съвсем нулев резултат, а парно ще чакат по формулата - към този момент имаме диверсификация, само че в този момент пък нямаме газ. Най-сетне, прочитът на свалянето от власт постоянно има и втора, негероична страница - дали пък и самият ти нямаш заслуга за това, изключително след несполучливия втори опит? Отчасти като Има Такъв Народ, която на два пъти предходната година не съумя да сформира държавно управление.

Не би трябвало да се не помни и това, че Политическа партия към този момент няма да имат президент и длъжностен кабинет зад тила си, както когато завоюваха през ноември, а противник, който даже може да употребява целия властови запас на страната против някогашните си питомци.

Но даже и Политическа партия да завоюва повече проценти, както Има Такъв Народ на вота през юли по отношение на април предходната година, това надалеч няма да е задоволително за независимо ръководство. След ОДС на Иван Костов през 1997-а, пристигнало на власт след невиждана иконочическа и политическа рецесия, никой не е разполагал с безусловно болшинство - и няма никакви учредения да се чака в този момент мощна електорална вълна, издигнала на гребена си една нова групировка без структури и опит, да опустоши останалите партии. Така че Политическа партия още веднъж ще би трябвало да търси същите сътрудници за властта както до момента - Българска социалистическа партия и " Демократична България ", като в най-най-добрия случай отново ще разполага със сходно болшинство, само че без Има Такъв Народ, която евентуално няма да влезе в Народното събрание. И в случай че не им доближат гласове, отново ли ще търсят допълващи депутати поединично?

Ако се изнесеш, значи си се предал

А в случай че не Политическа партия, а ГЕРБ стане първа мощ, дали тя няма този път да се опита да направи кабинет? И дали в случай че националистическият избор се окаже с доста мощно парламентарно посланичество, в лицето на една мощно пораснала " Възраждане " плюс " Български напредък " на Стефан Янев, няма да се наложи да се търси не болшинство на смяната, а такова за опазване на евроатлантическата ориентировка на страната, в което партиите на смяната ще би трябвало да са с ГЕРБ и Движение за права и свободи? Тогава деструктивното държание на Има Такъв Народ ще бъде единствено един скучен спомен пред опасността Костадинов да тласне страната към излизане от НАТО и Европейски Съюз.

Представата, че в политиката можеш да постигаш задачите си самичък или единствено с най-близките, е неполитическа и деструктивна. Не можеш да избираш партиите в Народното събрание, както не можеш да избираш съседите си. Колкото и да оглеждаш квартала и кооперацията, все някоя Корнелия на токчета от горната страна ще тропа, а някой Тошко изпод ще цапа. С едни може да не си приказваш, с други да се караш, само че все ще гледаш с множеството да се разбираш някак, с цел да живееш в от малко малко прилична среда. Ако се изнесеш, значи си се предал.

Да се изнесеш от Народното събрание е същото като да тръгнеш да търсиш ново жилище, на други цени и отново при неразбираемо какви съседи, които постоянно са наематели като Има Такъв Народ. Властта е с цел да реализираш политиките, които си заречен, с колкото може по-големи стъпки, и да пазиш държавното общежитие от пожари и наводнения. Стъпките за последните шест месеца бяха дребни, само че кабинетът на четворната коалиция го застигнаха и рецесии. Сега посред война и инфлация и към момента неотвоювана страна би трябвало ли да се откажеш от още дребни или по-големи стъпки, плюс да рискуваш стабилността на страната, с цел да чакаш облага от изборното тото? А и в това време да върнеш властта в ръцете на Румен Радев, за който към този момент не се питаш чий е.

Потенциалът на " Демократична България "

Не, идеята на смяната изисква да направиш старания за кабинет с третия мандат. Президентът към този момент даде поръчка, че ще остави време на партиите да се реорганизират, без да привиква нови съвещания. И самият той би трябвало да избира сред съблазанта за реванш над някогашните си и отговорността, която ще би трябвало да носи наесен, а може и цяла зима за хляба, парното и бензина в случай, че новият парламент не успее бързо да сформира държавно управление.

Президентът няма по какъв начин да даде мандата на Движение за права и свободи или " Възраждане " - това ще е директна покана за избори. Вече е безсмислено да го дава и на свалилата кабинета " Петков " и стопила се по-късно Има Такъв Народ, тъй като подобен мандатоносител ще е позор и за самия него. Българска социалистическа партия пък на два пъти се провали в предходните парламенти с третия мандат, биеше премиера Петков през ръцете за оръжието за Украйна, а и минимум може да претендира да е знаменосец на продължаването на смяната.

Най-големи шансове за триумф има " Демократична България ". Тя надалеч преди Политическа партия сложи и последва задачите на смяната, а и двете обединения в огромна степен разделят общ електорат. Христо Иванов показва надалеч по-висока степен на политическа умелост и диалогичност от новите водачи на Политическа партия и има капацитет да сглоби ново реформаторско болшинство. Което да застане не зад чисто експертен кабинет, а зад подобен, в който няма партийни водачи - таман с цел да се избегне взаимната злост. И в този кабинет водеща роля би трябвало да има още веднъж Политическа партия като най-голямата партия на смяната. Премиер може да е знаковото лице на групировката и харесваният от всички останали сътрудници Никола Минчев. Още повече, че това ще бъде реванш за Политическа партия, тъй като свалянето на властта стартира с неговото събаряне от председателството на Народното събрание.

Изборите са алтернатива, в случай че друга опция няма

Разбира се, такова ръководство не може да е самоцел, а би трябвало да е формирано на кардинална основа, с авансово подписани от участващите в него ясни параметри за ръководство към смяната. Разбира се, Има Такъв Народ отново може да го смъкна и да отиде вечно в небитието. Но би трябвало да се положат всички старания да използваш инструментите на властта, до момента в който са в ръцете ти, с цел да вършиш това, за което са те избрали.

Не си по-безстрашен като хукнеш незабавно на избори, по-смел си да останеш на власт, да носиш отговорност и да изпълняваш обещания, когато е най-трудно. Изборите са алтернатива, когато към този момент не е останала друга опция. Но когато такава към момента има, да се бяга към тях - за четвърти път за година и половина - ще е демонстрация на политическа незрялост.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР