ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Няма яснота за газа за България през юли, но никой не изглежда притеснен

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Въпреки динамичността на пазара и незнайните към снабдяването на България с природен газ през юли, нито държавното управление, нито пазарните участници не наподобяват обезпокоени за сигурността на доставките, което се вижда от постоянните и леко покачващи се цени до края на 2022 година Цените на електрическата енергия са видимо спокойни на високи равнища, само че може да се чака близо двойно покачване през зимните месеци. Това разяснява Николай Кискинов, ръководещ сътрудник във " Владимиров Кискинов ", в ефира на предаването " В развиване " с водеща Роселина Петкова, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Авария в терминал за природен газ в Съединени американски щати и забавяне на ремонта по " Северен поток " увеличи цените на суровината на европейските пазари до 80-90 евро, като действителното равнище е към 100 евро съгласно пазарните участници. Следващата седмица " Турски поток " излиза в планов ремонт, което ще спре доставките за България, Румъния, Гърция и Сърбия по време на най-ниско ползване, само че на фона на нагнетяването на газохранилищито в Чирен, и ще увеличи предстоящо цените на спот пазарите.

Очаква се вторият танкер с полутечен природен газ за България, който ще задоволи търсенето през юни, сподели Кискинов. " Няма никаква изясненост от кое място ще се взимат количествата за юли. Има изказвания, че ще пристигна азерски газ..., евентуално посредством суапови покупко-продажби през Гърция и Турция, с по-малко износ към Гърция. Въпреки че няма изясненост, не наподобява някой да е обезпокоен - нито пазарните участници, нито държавното управление, нито " Булгаргаз " имат терзания по отношение на снабдяването през юли. " Доставките на количества през Турция сега се правят без подписано съглашение с България за междусистемен транспорт и " леко със затворени очи ", разяснява Кискинов.

Фючърсите за юли месец са 90 евро, август - 93 евро, Q3 - 100 евро, Q4 - 103, и за зимата на 2022 година - 102 евро. " Всичко зависи какво ще стане ноември. Доколко страните членки ще си извършват договорите към " Газпром " - наподобява ще ги изпълняват; до каква степен ще можем да намерим различни количества - наподобява намираме; до каква степен има междусистемна съгласуваност - наподобява, че има, в това число и новата връзка с Гърция. Има динамичност на пазара, само че не наподобява сигурността на доставките да е под риск. " През последните две седмици подписаните покупко-продажби на пазара на двустранни контракти за електрическа енергия са на равнища 420 лв/MwH - 443 лв/MwH до края на годината, което отразява упованията на пазарните участници. Фючърсите на унгарската борса са за към 245 евро/Mwh за Q3, 233 евро/Mwh за 2023 година и има съществено повишаване на упованията през последните дни, сподели Кискинов.

Цените нервничат от цените на природния газ, като различен фактор са постоянните равнища на нездравословните излъчвания на към 80-90 евро. " Ако лятото следим утешение към 380 лв/Mwh - 400 лв/MwH и то при липса на кой знае какви пристрастености по отношение на търсене и предложение, излъчвания, природен газ, през зимата, когато пазарите са по-динамични, още веднъж ще се върнем в избрани интервали на равнищата към 700 лв/Mwh - 800 лв/Mwh. Ако чакахме някакви по-ниски равнища, щяхме да ги виждаме в този момент. "

В коментар за отражението на енергийните пазари върху инфлацията, Кискинов съобщи, че сега се следят резултатите от големите цени през 2021 година, които тогава не бяха забележими при стоките. " Огромни напечатани пари се излязоха в енергийните пазари, оттова повдигнаха равнищата на цените на безусловно всички енергийни запаси, с няколко месеца забавяне това преля в потребителските артикули, в промишлеността. Отделно геополитическите фактори в допълнение изстреляха енергийните пазари и упованията за инфлацията в небесата ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР