ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо Радев повтаря тези думи? Да не би да знае нещо повече?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Президентът Румен Радев продължава да заема позиция против изпращането на оръжия за Украйна. И в случай че апелите му за прекъсване на войната са значими и в тях има смисъл, то в част от тезите и претекстовете му няма подобен. Нещо повече - те са на ръба на логиката.

Какво тъкмо желае да каже Радев?

" Трябва да е ясно, че България е част от всички европейски решения и решенията на НАТО във връзка с Украйна. Но там няма императив за даване на оръжие ", съобщи Радев тази седмица след срещите си с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и с канцлера Олаф Шолц. По думите на Радев България не трябва да позволява " користните апели на някои наши политици да предоставим безусловно оръжие за Украйна да се опаковат като някакъв честен дълг на България ". " Нека не забравяме, ще припомня още един път, ние имаме голяма историческа диаспора. Тя е ситуирана тъкмо в зоната на спора. Аз не желая с българско оръжие по един или различен метод да се убиват българи. Това е неприемливо ", съобщи още Радев в Германия.

Изказването на президента буди неразбиране. Какво тъкмо се пробва да каже Радев с думите, че не желае " с българско оръжие да се убиват българи "? Че украинците убиват или ще убиват етнически българи? Или пък че българи убиват българи? Тази теза на Радев се явява един тип рецидив, откакто и преди към две седмици той изясни, че не би трябвало да се дават оръжия на Украйна, тъй като имаме там " голяма историческа диаспора ".

Българите в Украйна

Българската диаспора в Украйна е в действителност огромна. По данни от преброяването през 2001 година като българи са се самоопределили над 204 000 души. Най-голямата част е съсредоточена в Одеска област и по-конкретно в граничещия с Молдова регион Буджак. Тези хора са наричани бесарабски българи. Следващата по величина група са така наречен таврийски българи, които живеят на територията на три области: Запорожка област, Николаевска област и Донецка област. Таврийски българи имаше и в села към изравнения със земята Мариупол, който е в Донецка област, както и несъмнено още стотици в самия град. А това значи, че евентуално има убити таврийски българи, защото съветските бомби нямат вградени сензори за отбягване на етноси.

Много таврийски българи са блокирани от съветските окупатори в упоменатите три области. Те можеха и към момента могат да бъдат изведени и прибрани в България, както направи Гърция с малцинството си от Мариупол. Но персонално аз не съм чул от Радев, който другояче е угрижен за българското малцинство, някакво съответно предложение в тази посока. Не го чух и когато бомби и ракети започнаха да падат в Одеса.

Ако президентът знае освен това

Нека да допуснем, че президентът знае освен това. Възможно е Радев да има поради, че огромна част от българското малцинство, за което съветският език е лингва франка още от заселването им през 19 век, е проруски настроено. Възможно е също по този начин въз основата на някаква разследваща информация да допуска, че се чака доста от тези хора да вземат страната на съветските окупатори. Но това са спекулации, " вести от бъдещето ". Няма достоверна информация за избити българи от украинци, само че за сметка на това има сведения за починали етнически българи, защитавали родината си Украйна против агресора Русия.

Някой би могъл да си намерения, че президентът, който е някогашен въздушен ас с МиГ-29 и към момента гори с проблемите на българските Военновъздушни сили, може да има някакъв проект, в който не трябва да ядосва Русия, тъй като в нейни ръце е съживяването на българските изтребители МиГ-29. Не знаем това, а и няма кой да го накара да дообясни връзката сред оръжията и българите в Украйна.

Под линия

Каквито и да са желанията и претекстовете, думите на Радев несъмнено будят неразбиране. Има възможност той и/или съветниците му да са избрали такова държание, тъй като се надяват, че това ще му донесе електорални бонуси от русофилския електорат. Но последствията са други. Повтаряйки тезата, че не желае " с българско оръжие да се убиват българи " в Украйна, президентът на България и военачалник от запаса на страна член на НАТО и Европейски Съюз на процедура обслужва противоречиви позиции и основава предубеждения, чийто резултат ще остане задълго.

Автор: Георги А. Ангелов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР