ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Жотева не помни точната длъжност, на която ще работи при Гешев

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Свободна Европа " / създател: Борис Митов

Доскорошната председателка на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева от понеделник работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на основния прокурор Иван Гешев. Това потвърдиха от държавното обвиняване и самата тя пред Свободна Европа във вторник. Жотева беше член на Съвет за електронни медии от 2016 до 2022 година от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тя председателстваше медийния регулатор през последните две години от мандата си. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишната военна кореспондентка от бТВ Габриела Наплатанова.

Точно седмица по-късно, на 16 май, е бил първият работен ден на Бетина Жотева в прокуратурата. Свободна Европа изпрати публично питане до пресцентъра на институцията с молба за конкретизиране каква е новата ѝ служба, както и дали е спечелила конкурс за позицията. Ръководителят на пресцентъра Веселин Иванов отговори с имейл, че Жотева е била назначена в дирекцията “до провеждането на конкурс”.

“Радвам се, че експерт с дълготраен опит в институционалните връзки и връзките с обществеността одобри поканата ми да се причисли към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на госпожа Жотева ще способства за задълбочаване взаимоотношението на прокуратурата с европейските и интернационалните институции”, добави Иванов. Той обаче не отговори на въпроса каква е точната служба, заета от Жотева. Самата тя също не съумя да я посочи в телефонен диалог с обяснението, че не си я спомня. “Ами, това към този момент са доста такива въпроси... За какво, кому е нужна тази информация”, попита на собствен ред някогашната председателка на Съвет за електронни медии, след което добави: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си припомням тъкмо какво е.”

Назначението съответствува с откриване на нов отдел

Конкурсите за назначения в администрацията на прокуратурата се афишират обществено в секция “Кариери” на нейния уебсайт. През последните месеци единствената публикация за работа, обвързвана с пресцентъра на Гешев, е оповестена на 1 март. Тя гласи, че се търси “една щатна численост за длъжността “Главен експерт “ в отдел “Институционални и интернационалните връзки “ на дирекция “Публична връзка “ към Администрация на основния прокурор”.

Това в действителност е нов отдел в пресцентъра на държавното обвиняване, оголен напълно неотдавна, излиза наяве от решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за няколко кадрови промени, взето на 20 април. Справка в уеб страницата на Висш съдебен съвет демонстрира, че тогава управляваната от Гешев гилдия е съкратила един щат за “експерт, връзки с обществеността” в Специализираната прокуратура, с цел да разкрие нов щат за “началник отдел” в дирекция “Публична комуникация” при администрацията на основния прокурор. Това е станало шест дни след окончателното закриване на спецправосъдието от Народното събрание.

В решението на Прокурорската гилдия се споделя, че преместеният щат ще бъде в “нов отдел, който ще реализира и подкрепя активността по институционални и интернационалните отношения”. “Разликата в размера на възнаграждението сред двете длъжности ще бъде финансово обезпечено за сметка на одобрения бюджет на Прокуратурата на Република България за 2022 г.”, приключва решението по тематиката без да се прецизира съответната заплата за новата служба.

" Анархолиберали " и " радикални " Неправителствени организации

Бетина Жотева има дълготраен опит като публицист и специалист по връзки с общствеността в български и интернационалните институции, само че в никакъв случай до момента не е работила в областта на правораздаването. Някои нейни обществени изявления във връзка български медии и неправителствени организации обаче имат допирни точки с отношението на Гешев към неговите критици.

В средата на април, да вземем за пример, Жотева разяснява пред Нова телевизия, че доста български медии получават под някаква форма възнаграждение от Русия и “санкции са невъзможни”. “Става дума за вестници и уеб сайтове, които получават да вземем за пример рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие. Има го и противоположното - западно въздействие в български медии. Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на демократичната народна власт. Някои НПО-та са прекомерно радикални и насищат безпределно доста и ненужно напрежение в медийната картина в България”, разяснява тя на 17 април.

От началото на мандата си в края на 2019 година основният прокурор нееднократно е застъпвал тезата, че е жертва на “анархолиберални хибридни атаки”, в това число и във връзка съответни рецензии против прокуратурата в медиите. Другото постоянно употребявано от него определение за хората, които са скептични към активността на държавното обвиняване е “психодесни”. Един от причините, с които правосъдната министърка Надежда Йорданова сега желае освобождението на Гешев, пък е неговото враждебно отношение към неправителствени организации.

Още като заместител основен прокурор той беше реагирал изненадващо на годишен отчет на Българския хелзинкски комитет (БХК) за положението на човешките права в страната. Тогава Гешев беше изпратил на БХК образец от романа “Под игото “ на Иван Вазов, като отбелязва главата “Батареята на Зли дол “. Заедно с него беше изпратил и алманах с разкази на Йордан Йовков, с отметка на описа за циганката Божура, който стартира с изложение, че майка ѝ Калуда се възползва от състраданието на хората към щерка ѝ, с цел да печели пари. “Подтекстът е въпрос на персонално усещане, само че демонстрираното пренебрежение е явно за всички “, сподели този мотив министър Йорданова в настояването си до Висш съдебен съвет за премахване на Гешев, което ще бъде прегледано тази сряда.

Кариерата на Бетина Жотева до момента

Новото попълнение на пресцентъра на основния прокурор има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и метафизичен науки в Софийския университет. Говори британски, френски и съветски език. Журналистическата ѝ кариера стартира през 1990 година като водеща на вести и редакторка в Българска национална телевизия. Била е сътрудник на малкия екран в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 година е сътрудник на в. “Труд”, а от 2005 до 2007 година работи към НАТО като съветник и анализатор.

Между 2007 и 2010 година Жотева е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и информационните тактики в българското посланичество в Брюксел, а по-късно се ориентиа към държавния бранш в София. Между 2010 и 2013 година управлява пресцентъра на финансовото министерство, по-късно поредно и за малко дава отговор за връзките с обществеността в Министерството на стопанската система и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, до момента в който заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. През идващите две години е представител на Външно, до момента в който министър е Даниел Митов. През 2016 година издигнатият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев назначава Жотева за член на Съвет за електронни медии, който тя оглави през май 2020 година

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР