ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ройтерс: Путин предупреждава за Деня на страшния съд на 9-ти май

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Предупреждение към Запада за " деня на страшния съд " ще изпрати на 9-ти май съветския президент Владимир Путин. На тази дата Кремъл отбелязва един от най-големите си празници - Денят на успеха. Путин ще води тържествата по случай 77-мата годишнина от успеха на Съветския съюз над нацистка Германия и ще размаха голямата огнева мощност на Русия, до момента в който нейните сили се бият в Украйна и то към този момент два месеца.

Изправен пред лицето на дълбоката западна изолираност, надвиснала над Русия след началото на нашествието в Украйна на 24-ти февруари, Путин ще приказва на Червения площд преди парада на войски, танкове и ракети.

Полет над катедралата Свети Василий ще включва свръхзвукови изтребители, стратегически бомбардировачи Ту-160 и, за първи път от 2010 година, команден аероплан Ил-80, наименуван самолетът на " Страшният съд ", който ще транспортира висшия състав на Русия при положение на нуклеарна война. Това оповестиха от Министерството на защитата на Русия, пишат от организация " Ройтерс ".

При сходен сюжета Ил-80 е планиран да се трансформира в команден център за съветския президент. Пълен е с технологии, само че контретни детайлности към летателния уред продъвлжават да са съветска държавна загадка.

9-ти май в подтекста на войната в Украйна ще бъде значим ден. Причините за това не са малко, а една от тях се дължи на това, че Путин неведнъж е оприличавал протичащото се в Украйна сега с провокациите, пред които е бил изправен Съветския съюз по времето на Втората международна война. Един от претекстовете за започваненто на " специфичната военна интервенция ", както се назовава войната от Кремъл, е точно " денацификацията на Украйна ".

" Опитът за усмиряване на агресора в навечерието на Великата отечествена война се оказа неточност, която струваше скъпо на нашия народ. Няма да създадем такава неточност повторно, нямаме право “, сподели Путин на 24 февруари.

Путин преглежда войната в Украйна като борба за отбрана на рускоговорящите там от гонене от нацисти и за предотвратяване от това, което той назовава опасността на Съединени американски щати за Русия, подбудена от разширението на НАТО. Украйна и Западът отхвърлят изказванието за фашизма, дефинират го като нелепост и упрекват Путин във воденето на " непредизвикана нападателна война ".

Съветският съюз загуби 27 милиона души по време на Втората международна война, повече от която и да е друга страна, а Путин през последните години подлага на критика това, което Москва вижда като опити на Запад да преразгледа историята на войната, с цел да омаловажи руската победа.

Освен провалянето на френския император Наполеон Бонапарт през 1812 година, провалянето на нацистка Германия е най-почитаният боен успех на руснаците, макар че и двете пагубни нашествия от запад оставиха Русия надълбоко сензитивна във връзка с нейните граници.

И по този начин войната в Украйна ще хвърли огромна сянка върху честванията на Деня на успеха тази година. Руската инвазия докара до хиляди жертви и накара близо 10 милиона да изоставен домовете си. Войната остави Русия в хватката на строги западни наказания и породи опасения от по-широка борба сред Русия и Съединените щати - най-големите нуклеарни сили в света.

Кремъл показва, че на 9-ти май ще има величествен театър. 11 хиляди бойци ще маршируват на Ччервения площад дружно с военна техника, само че спорът в Украйна на процедура разкри недостатъци във въоръжените сили на Русия. Кремъл се размина с блицгрик и бърза победа, а уската стопанска система - мощно притисната от глобите на запада, е свита до най-лошите си размери от годините след разпада на Съветския съюз.

Преди по-малко от две десетилетия президентът на Съединени американски щати Джордж Буш се причисли към Путин за тържествата на 9 май в Москва. Тази година западен водач не беше поканен.

Преди 9 май из Москва и западните столици се завъртяха спекулации, че Путин приготвя някакво особено изказване за Украйна, може би напряко оповестяване на война или даже национална готовност. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли тези оферти в сряда, описвайки ги като " нелепости ". ФрогНюз държи да напомни обаче, че като нелепости бяха избрани и предизвестията за началото на съветска инвазия в Украйна през първите месеци на тази година.

Кремъл не отговори на претенции за коментар какво може да каже Путин в речта си, която ще бъде произнесена от трибуната на Червения площад пред Мавзолея на Владимир Ленин.

Превод и редакция: Джесика ВЪЛЧЕВА, Фрогнюз
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР