ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия се учи от грешките си в Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През първите два месеца от войната в Украйна Съединени американски щати научиха доста за минусите и опциите на съветската войска, обявиха във вторник в Конгреса високопоставени представители на Пентагона. Те обаче предизвестиха, че Москва се учи от грешките си, в миг, когато войната навлиза в нова фаза, и че от това ще зависи какви артилерийски оръжия и други оръжейни системи ще дават Съединени американски щати, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът на защитата Лойд Остин и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, военачалник Марк Мили, споделиха пред сенатската подкомисия, която следи за изразходваните от държавното управление средства, че в случай че Конгресът утвърди финансиране, то нещата, от които Украйна има най-критична потребност, са противотанкови ракети, противовъздушни ракети и ракети " земя-въздух ", които се изстрелват от рамо. Мили съобщи още, че поради обстоятелството, че боевете се концентрират в Донбас, Източна Украйна, украинските сили се нуждаят от повече танкове и механизирани транспортни средства, каквито доставят Съединени американски щати и други страни.

Идните седмици ще са решаващи, обявиха американските представители.

Допреди съветското навлизане в Украйна в края на февруари Съединените щати бяха дали на украинската войска оръжия и съоръжение на стойност към един милиард $. Освен това те образоваха украинските сили в продължение на години. След нашествието Съединени американски щати отделиха още 3,7 милиарда $ за оръжия и други типове помощ, като администрацията на президента Джо Байдън изиска от Конгреса да утвърди отпущането на спомагателни 33 милиарда $, които да бъдат изразходвани за военна и различен тип помощ.

Някои сенатори, измежду които Пати Мъри от щата Вашингтон, настоятелно зададоха на Остин и Мили въпроса дали оръжията в действителност доближават до бойците на фронта или биват отклонявани или складирани. Остин отвърна, че е мъчно да се знае това, защото в Украйна няма американски военнослужещи, които да упражняват надзор върху потока на оръжията. Той посочи обаче, че представители на американските управляващи постоянно беседват със свои украински сътрудници и акцентират нуждата от отчетност при разпределянето на оръжията.

Остин разказа неуспехите на Русия първоначално, в това число появилите се съвсем незабавно логистични усложнения, с които са се сблъскали съветските сили, компликациите им да се снабдят с храна, вода и други нужни хранителни запаси.

" Наблюдавайки развиването на събитията, видяхме по какъв начин те не могат да се оправят с логистиката, по какъв начин изначало направиха някои неприятни догатки, видяхме по какъв начин не съумяват да координират своите въздушни удари с наземните си маневри, цялостен набор от неточности. Отдавам значително това на неналичието на водачество на по-ниско равнище ", съобщи Остин.

Проблемите с водачеството, означи той, накараха Русия да изпрати генерали на фронта, където доста от тях бяха убити.

Остин сподели, че Съединените щати чакат част от тези неточности да бъдат повторени на фона на ескалирането на сраженията в Донбас и Южна Украйна и на опитите на Русия да откри надзор върху огромни територии и да свърже Донбас с Крим (черноморския полуостров, който Русия анексира през март 2014 г.) през крайбрежието на Азовско море и Мариупол.

" Те обаче ще се поучат от грешките си през ранните етапи от тази борба. И ще забележим по какъв начин ще стартират да се оправят по-добре с логистиката. Ще забележим също по какъв начин ще се оправят по-добре с координирането на огъня. Някои неща обаче няма да съумеят да поправят ", акцентира американският министър на защитата.

Остин и Мили обявиха, че неуспехът на Русия със задачата да образова младите командири да взимат решения е довел до прекомерно йерархична конструкция на съветската войска, която не е толкоз гъвкава и ефикасна като украинските сили.

Мили посочи, че Съединени американски щати и други западни страни са преподали на украинските сили правилото на мисийното командване и децентрализирания надзор и тактики, които са доста по-подходящи при динамичен спор.

Той сподели още, че Съединени американски щати " са отворили каналите ", че са изпращали " съществено количество разследваща информация " на Украйна още преди нахлуването и че са траяли да дават сведения и след началото на военните дейности.

Президентът Джо Байдън в това време номинира генерала от сухопътните сили Кристофър Каволи за идващия най-високопоставен американски военачалник в Европа и за главнокомандващ съюзническите сили на НАТО. Каволи понастоящем е началник на командването на армиите на Съединени американски щати в Европа и Африка. Предстои номинацията му да бъде прегледана от Сената. Ако бъде утвърдена, той ще наследи на поста генерала от военновъздушните сили Тод Уолтърс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР