ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Емил Соколов за ФАКТИ: В момента Румен Радев се изживява като говорител на Кремъл

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Думите на Радев са един витиеват метод да се опитаме да оправдаем съветската експанзия и съветските военни закононарушения в Украйна”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ историкът и политически анализатор Емил Соколов .

Посещението на българската делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков в Киев, е било безспорен триумф, уточни още той.

“Ако не престават тази твърда линия на безкомпромисност под натиска на всевъзможни “патриоти”, “пацифисти” и така нататък, държавното управление сигурно ще издържи, тъй като естествените, проевропейски настроени жители, които ценят демокрацията и гражданските права и свободи, ще ги подкрепят”, безапелационен е Соколов.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-н Соколов, знаем, че довечера следва съдружен съвет, на следващия ден ще има изключително съвещание на Народното събрание. Какви са Вашите упования по повод изпращането на военна помощ на Украйна?

- Моите упования са, че военна помощ ще има. Вече си тиражира, че два български държавни завода ще ремонтират тежка военна техника на Украйна, като по този метод страната ни ще окаже помощ. Доколкото разбираме, точно за това са говорили Кирил Петков и Володимир Зеленски по повод това по какъв начин страната ни може да помогне военно на Украйна.

Разбира се, съществува разновидността да изпратим и муниции. Това би било желателно, само че на този стадий може би няма да се случи, тъй като сигурно Българска социалистическа партия се пробва да саботира по всевъзможен метод целия този развой. Няма обаче да се получи. Каквото и да приказват, Българска социалистическа партия няма да изоставен обединението. Истината е, че дали Народното събрание ще реши да помогне, предоставяйки заводите ни за ремонт на военна техника, или ще реши да даде и съответно въоръжение, при нито един от двата случая Българска социалистическа партия няма да напусне властта. Българска социалистическа партия са напълно наясно, че изоставен ли това държавно управление, отидем ли на нови избори, резултатът на Българска социалистическа партия ще е пагубен, защото ще би трябвало да се конкурират със Стефан Янев, с “Възраждане”, с Мая Манолова и новата групировка на отцепници от “Има подобен народ” - “Развитие”. Това освен ще значи по-слаб резултат на Българска социалистическа партия, само че евентуално и оставка на ръководителя на партията.

Надявам се да видя по-смели стъпки от страна на държавното управление, по-смели и по-решителни дейности и съответно - с изключение на да ремонтираме украинска военна техника, да предоставим и оръжие. Българска социалистическа партия би трябвало да бъде превърната в пленник на личните ѝ упоритости за власт. Най-добре е съдружните сътрудници да се възползват от желанието на Българска социалистическа партия за власт, като оказват помощ на Украйна, без да се тормозят, че Българска социалистическа партия може да излезе от обединението. Това няма да се случи и не мисля, че обединението е застрашена от разпад поради проблема с Украйна. Управляващите и съответно “Продължаваме промяната” имат задоволително независимост на деяние, без да би трябвало да се преценяват с една към този момент залязваща партия като Българска социалистическа партия.

- Споменахте визитата на българската делегация, водена от министър-председателя в Украйна - триумф ли бе то?

- Посещението беше безспорен триумф. Освен военна помощ, там беше контрактувано България и Украйна да работят дружно по енергийните проблеми, беше контрактувана филантропична помощ, беше контрактувана поддръжка за евроинтеграцията на Украйна. Видяхме, че всички приказки по какъв начин Украйна гледа на България пренебрежително, се оказаха следващите опорки. Думите на президента Зеленски, отправени към Кирил Петков, бяха, че България има с какво и с кого да се гордее.

Посещението беше сериозен политически триумф на държавното управление, защото сподели, че България ясно е декларирала позицията си - тя е със Запада и с Украйна в тази война. И с визитата в Украйна, и с решенията, които се търсят за проблемите с природния газ - газовите доставки да бъдат в действителност диверсифицирани, това държавно управление дава мощна поръчка за излизане от съветската орбита. След държавното управление Иван Костов и това, в което беше Соломон Паси, това е идващото държавно управление, което заема ясна прозападна, пронатовска позиция и то по доста безапелационен метод, което е доста значимо.

Опитите на Борисов да се покаже като евроатлантик се оказаха цялостен неуспех, защото виждаме, че тактиката там постоянно е била с едната ръка да взимаме от Европа, с другата - да взимаме или да даваме на Русия. Видяхме по какъв начин дадохме 3 милиарда лв. за “Турски поток”, само че отново ни стопираха газа. Постигнатото от българската делегация в Украйна беше много съществено достижение, тъй като потвърди ясно какъв е цивилизационният избор на България - че ние сме с напредналите демокрации, че сме със свободния свят, че не принадлежим към Евразия. Дори символиката и методът, по който визитата протече, дава ясни индикации за това каква страна желае да бъде България.

- Смятате ли, че тъкмо това изрично, ясно заявяване на пронатовската позиция на България провокира последвалите реакции на президента Радев?

- Мисля, че думите на вицепремиера Асен Василев бяха най-точни по повод изказаното от президента Радев - става въпрос в действителност за огромен срам и позор. Думите на Радев са един витиеват метод да се опитаме да оправдаем съветската експанзия и съветските военни закононарушения в Украйна. Най-лошото, което президентът Радев прави е, че се пробва да сътвори суматоха в обществото, говорейки за Трета международна война, за замесване на България в спора. Опитва да сътвори едно изкуствено напрежение по какъв начин надали не ние сме на прага на война, единствено и единствено да отслаби пронатовската и проевропейската ориентировка на страната. Това не са брътвежи на много комплициран човек, това е целенасочена офанзива, която цели да разклати геополитическата ориентировка на страната и държавното управление, което я поддържа. В момента Румен Радев се изживява като представител на Кремъл, съвсем е влезнал в тази роля, употребява кремълските опорки, като по всевъзможен метод се пробва да задържи България неутрална, което е просто различен метод да кажем, че България поддържа Русия. Всички дейности и всичко, което Румен Радев е споделил до момента, целят тъкмо това и в случай че става дума за народен интерес, то този интерес не е българският, а е съветският.

Президентът, който би трябвало да е държавен глава, сега се изживява като сътрудник на непозната страна. Това е меко казано мощно притеснително. Ролята му, в това число по Конституция, не е той да пази една непозната война и да се пробва да отслаби българските управляващи. Напротив - той би трябвало да опита да сплоти хората, да направи всичко допустимо България да е подготвена да отговори на това предизвикателство. С държанието си Румен Радев прави по този начин, че България да е слаба и вероятно да се трансформира в една последваща евентуална жертва на Русия най-малко от информативен и агитационен темперамент. Той ускорява и подхранва тези настроения, прави всичко допустимо хората да са разколебани, изплашени, да не знаят какво се случва.

А в действителност нещата са доста ясни - Русия води война в Украйна и губи тази война. Това е повода всички политици, доближени до Кремъл, да са толкоз изнервени, включително и Румен Радев.

- Видяхме една мощна конференция от “Продължаваме промяната”, където Асен Василев направи мощни лидерски поръчки. Успява ли съгласно Вас “Продължаваме промяната” да поддържа тази линия до момента?

- Смятам, че тази линия продължава. Според мен обществото ще разбере като компромис, в случай че не се изпрати непосредствено военна помощ, а само се даде опция за ремонт на техника в наши фабрики. Истината е, че България не е спряла да доставя Украйна с оръжия - част от оръжията са се продавали, другата част се бракувани като неизползваема техника от Министерството на защитата, и по-късно заминанали за Украйна. България оказва помощ и с оръжия, по един или различен метод. Мисля, че визитата в Украйна и отношението на президента Зеленски към премиера Петков сподели от коя страна на барикадата е страната ни и какво мисли Украйна за българската помощ.

Пишман евроатлантици като Борисов, който през вчерашния ден се опита да изясни, че хан Аспарух бил основал България тук, с цел да е покрай съветските енергийни източници, няма по какъв начин да дадат точна оценка на това какво мисли Украйна за България. Оценката я даде президентът на Украйна, стана ясно къде стоим в този спор. Фактът, че всички близки до Кремъл политици реагират толкоз остро на държавното управление, затвърждава усещането, че България е деен член на Европейския съюз и на НАТO, който не просто желае и споделя, че ще помогне, а оказва помощ.

България оказва помощ - това е истината и това е повода държавното управление да бъде атакувано от всички страни, с цел да може тази помощ да спре. Една от главните цели на всички политически офанзиви, замаскирани като отбрана на националния интерес, е точно тази - България да бъде изкарана отвън строя, с цел да спре да оказва помощ на Украйна.

- Как смятате - дали държавното управление ще оцелее при всички тези офанзиви?

- Смятам, че най-малко за момента държавното управление ще оцелее, защото “Продължаваме промяната” направиха това, което трябваше да създадат през цялото време. С терористи не се договаря. Вместо да се пробват да се схванат с тези хора, те взеха твърда позиция и споделиха, че мачът, в който някой им споделя какво да вършат, завърши. Това е вярната позиция. Няма по какъв начин да се схванеш с президент, който сега се изявява повече като народен изменник, в сравнение с като обединител на нацията, няма по какъв начин да се схванеш с съпротива, която пищи, че би трябвало да продължим да бъдем пленник на Русия и съветския газ. Тези хора не целят да запазят българския интерес, те целят да го изтъргуват или най-просто казано - да оказват помощ на Русия, за сметка на България. С сходни хора диалог, спор, съгласие не може да има. Когато България е атакувана вътрешно толкоз мощно от съветската пета колона, няма място за взаимни отстъпки, диспути и диалози. Това касае бъдещето на страната ни и на всички нас. Ако не престават тази твърда линия на безкомпромисност под натиска на всевъзможни “патриоти”, “пацифисти” и така нататък, държавното управление сигурно ще издържи, тъй като естествените, проевропейски настроени жители, които ценят демокрацията и гражданските права и свободи, ще ги поддържат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР