ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво е готова да даде България на Украйна?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Военно-техническа " или " военна и техническа помощ " за Украйна ще гласоподава българският парламент на 4 май? На пръв взор разлика няма - единствено на пръв взор. За една от двете Народното събрание ще даде мандат на държавното управление да помогне на нападнатата от Русия страна.

Първата дефиниция е заложена в проекторешение, препоръчано на 1 април от " Демократична България " (ДБ) - един от четиримата сътрудници в ръководещата коалиция. Втората също е в проекторешение, импортирано от опозиционната ГЕРБ на 30 март. В предаването " Лице в лице " на bTV през вчерашния ден министър председателят Кирил Петков обясни съдържателно що е то " военно-техническа помощ ", която " Продължаваме промяната " ще поддържа на 4 май - ремонт на съветска военна техника, която е на въоръжение в украинската войска. Премиерът загатна и заводите, които могат да се заемат с тази активност, за която още не е ясно про боно ли ще е или против възнаграждение - ТЕРЕМ и " Авионамс ". Той акцентира, че точно поправки, а не оръжие изискал от него президентът на Украйна Володимир Зеленски при визитата на българска делегация в Киев. " Кое е по-ценно - няколко снаряда или да обновите една военна техника и да я изпратите назад ", риторично запита Кирил Петков. Странно, защото броени дни преди визитата в Киев в България беше министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който сондираше за опцията България да изпрати точно оръжие. След като не получи безапелационен отговор от управляващите, Кулеба си потегли отчаян, по думите на ръководителя на Асоциацията на българите в Украйна и член на делегацията Антон Киссе пред Нова тв.

Изглежда, че компромисът с ремонта на военна техника ще избави мира и стабилността на обединението след ултиматума, даден от лидерката на Българска социалистическа партия и вицепремиерка Корнелия Нинова. " Реши ли държавното управление да се изнася оръжие и муниции за Украйна - да, Българска социалистическа партия ще напусне обединението ", удостовери неотдавна тя. В последните дни министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и говорителката на кабинета Лена Бориславова са безапелационни, че Българска социалистическа партия няма да излезе от обединението, че кабинетът няма да се разпадне, че механизъм е открит. Същата увереност изрази обществено и съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов - само че също и че България ще изпрати оръжие. Както прилича, самата Нинова мълчи, въпреки че сходни уверения в задатък скланят мисълта към подмолни сделки.

Запитан по bTV през вчерашния ден дали и оръжие влиза във формулировката " военнотехническа помощ ", министър председателят отговори утвърдително, само че побърза да трансферира тематиката към сделките за украинско жито. Преди това даде да се разбере, че най-полезно би било ремонтите на украинска военна техника да се правят в България.

Но ГЕРБ може и да не се съгласят с такава дефиниция. Преди време, аргументирайки предлагането на парламентарната група, Даниел Митов уточни в пленарна зала, че България може да изпрати много въоръжения. Той ги изброи - портативни зенитно-ракетни комплекси, противотанкови гранатомети, миномети, автомати и задоволително количество муниции, от които " българската войска има в остатък и няма да се отрази на боеспособността ѝ ". Освен това има непотребни танкове, бронирани машини, бетеери и друга бойна техника. В предаването " Неделя 150 " на БНР през вчерашния ден Теменужка Петкова (ГЕРБ) съобщи, че в пленарна зала ще се види по какъв начин ГЕРБ ще гласоподава по предлагането за военна помощ за Украйна, наблягайки, че като партия с ясна евроатлантическа ориентировка нямат съмнения по проблема. Депутатите на Бойко Борисов може и да не поддържат " военнотехническата помощ ", да упорстват за " военна и техническа " и в типично опозиционен жанр да обвинят държавното управление в безволие и взаимозависимост.

Засега не е несъмнено, че всичките 134 депутати на ръководещата коалиция ще гласоподават единно на 4 май. Без социалистите болшинството спада на 108. От " ИТН " (ИТН) неотдавна настояха за скрито гласоподаване по въпроса за военната помощ. Това подсказва, че някои от тях може и да не поддържат " военнотехническата помощ " - макар апела на водача си Слави Трифонов. Така обезпечената поддръжка за военнотехническата помощ за Украйна от ръководещото болшинство варира на към стотина гласа.

Опозиционната " Възраждане " без подозрение е съперник. Но по какъв начин ще постъпи Движение за права и свободи, които поредно са изразявали своята евроатлантическа позиция и по този начин са си основали добър външнополитически имидж? " Партньорите ни питат за какво в ръководството на България има партия, която не ни води по евроатлантическия път и пази несъмнено прокремълски позиции ", съобщи неотдавна евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. Нищо чудно със своите 34 народни представители Движение за права и свободи да избави даването на мандат за " военнотехническа помощ ". В началото на 2019 година точно Движение за права и свободи оказа помощ с гласове, с цел да даде Народното събрание мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати за новите изтребители F-16V Block 70.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов към този момент даде обещание, че на 4 май ще внесат проекторешение, а поръчките на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи давали мотив за очакване то да получи задоволителна поддръжка. Нинова удостовери през вчерашния ден, че Българска социалистическа партия няма да отстъпи от позицията си, тъй като " това е волята на по-голямата част от българския народ и ние показваме желанието и желанието на народа ". На 3 май, ден преди гласуването в Народното събрание, отлаганият на два пъти Коалиционен съвет ще изслуша премиера за диалозите му със Зеленски - и Българска социалистическа партия може да бъде уверена, че оръжие няма да се праща. Как ще реагира обаче " Демократична България ", която упорства за противоположното? Важното е, че няма да изоставен държавното управление, в случай че доставки на оръжие няма, както изясни към този момент ген. Атанасов. Премиерът също е уверен, че кабинетът няма да падне - било безконтролно по време на война. Тоест, националноотговорно е да запазят властта - също и партньорството с прокремълска партия.

Накрая да не се окаже, че всичко е било пердашене на барабани за пред гласоподавателите.

Автор: Емилия Милчева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР