ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Когато Байдън говори от свое име той не говори от името на САЩ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Няма такова нещо като чисто персонално мнение по значими политически въпроси, в случай че си в Овалния кабинет. Когато си президент и топката е в теб, е рисково да даваш персонални оценки за неща, по които не си способен.

Заради една твоя дума може да бъдат преместени цели армии, пазарите може да се разтресат, дипломацията може да се обърка.

Това не пречи на американския президент Джо Байдън някак по вътрешен глас да се произнася за войната в Украйна, като назовава съветския президент Владимир Путин военнопрестъпник, да наподобява като че ли се застъпва за промяна на властта в Москва, или да дефинира съветската инвазия като геноцид, а по-късно да се оправдава, че говорел от свое име, а не изразявал позициите на президентската институция.

Това е да всяваш комплициране в рискови времена.

Америка не е просто непряк наблюдаващ в тази война. Съединени американски щати са основният снабдител на оръжие за Украйна измежду западните страни, основен източник на военни разследващи данни за Киев и движеща мощ зад световните наказания против Русия. Съединени американски щати имат опит от генерации по какъв начин да приказват със и за своя исторически нуклеарен противник.

Но тези дни Байдън " показва персонално мнение " по значими за великите сили въпроси, не стопират да повтарят неговите сътрудници. Приличайки на своя предходник, той от време на време реагира на това, което вижда по малкия екран. Думите му не постоянно би трябвало да се възприемат безусловно, настояват някои.

Обвинението в геноцид е най-тежката присъда в историята против дадена страна - нещо, което може да задължи страните членки на Организация на обединените нации да се намесят. Обезпокоени от възможни такива последствия Съединени американски щати взеха решение да не признават за геноцид убийствата в Руанда, осъществени от етноса хуту против тутсите през 1994 година Мина повече от век преди американски президент да признае геноцида против арменците, както Байдън направи предходната година.

Но във вторник в щата Айова Байдън съпостави съветските всеобщи убийства на украински цивилни с геноцид и остана на тази позиция до завръщането си във Вашингтон. " Да, аз го назовавам геноцид ", сподели той. Юристи ще решат дали дейностите на Русия дават отговор на интернационалните стандарти, добави президентът, само че " наподобява несъмнено, че това ще стане ".

Украинският президент Володимир Зеленски похвали изявленията на Байдън " Истински думи на същински водач ", написа украинският президент в Туитър и добави: " Наричането на нещата с същинските им имена е от основно значение, с цел да се надигнем против злото ".

Но войната в Европа продължава и френският президент Еманюел Макрон предизвести: " Не съм сигурен, че ескалацията на изявленията служи на нашата идея ".

" Днес съм внимателен с понятията ", сподели Макрон и добави: " Думата геноцид има своето значение... Днес сме очевидци на една полуда. Това е невъобразима свирепост и нова война в Европа. Но в това време виждам обстоятелствата и желая да продължа да върша всичко по силите си, с цел да можем да спрем войната и да възстановим мира ".

Миналия месец в Белия дом Байдън сподели за Путин в отговор на извикан в последния миг въпрос, до момента в който се връщаше от несвързано с войната събитие за сключване на закон: " Смятам, че той е военнопрестъпник ". Президентът на Съединени американски щати повтори това още един път при посещаване при американските войски в Полша.

Белият дом побърза да каже, че думите му не отразяват безусловно американската политика.

Той говореше разчувствуван от това, което бе видял по малкия екран, а това са безчовечен дейности на един жесток деспот, нахлул в друга страна ", сподели говорителката на Байдън Джен Саки.

Вчера говорителката отхвърли вероятността, че някой може да е бил комплициран от концепцията, че персоналното мнение на Байдън не отразява политиката на държавното управление. Тя сподели, че Байдън се кандидатира за президент с обещанието, че ще бъде пределно непосредствен в изявленията си и ще приказва намерено. Коментарите му от през вчерашния ден, не един път, а два пъти, както и за военните закононарушения, са ясно отражение на това ".

Освен това, откакто се срещна с украински деца, разграничени поради войната от фамилиите си, Байдън накара сътрудниците си да се мъчат да изясняват очевидната му поддръжка на концепцията за промяна на режима в Москва. Той сподели за Путин: " За Бога, този човек не може да остане на власт ".

И това още веднъж не беше публична позиция на Съединени американски щати.

" Изразих моралното си отвращение, което изпитвам към този човек ", сподели Байдън дни по-късно и добави: " Не формулирах смяна в политиката ни ".

Доналд Тръмп беше този, който по всякакъв начин скъса с шаблонната визията за президент с множеството си туитове. Някои от тях отразяваха политиката. Някои просто това, което му хрумваше сега.

" Направихме трагичен преход по време на мандата на Тръмп ", като осъзнахме какво един президент от време на време не трябва да споделя от името на държавното управление или на страната, а единствено от лично име, сподели Катлийн Хол Джеймисън, директорка на Центъра за обществени политики " Аненбърг " (Annenberg Public Policy Center) в Университета на Пенсилвания. Тя отдаде заслуженото на държавното управление на Байдън, че бързо поправя нещата, когато сходно нещо се случи.

Тя като академик, занимаващ се с политическа изразителност, е на мнение, че публични фигури като Барак Обама са считани за самомониториращи се - те чуват какво приказват и бързо се поправят. Според нея на Байдън му липсва този филтър.

" Обама доста добре владееше автомониторинга ", сподели изследователката и добави: " Байдън не го владее. За него разликата сред мисъл и изричане не е доста огромна "

Байдън има огромен външнополитически опит и дълбоки знания за това по какъв начин действа държавното управление, само че е прочут и с това, че доста приказва и изпада в плен на страстите си.

Това от време на време пораждаше търкания, когато беше вицепрезидент при Обама, както когато Байдън поддържа еднополовите бракове в телевизионно изявление през 2012 година, преди неговият шеф да бъде изцяло подготвен да направи същото. Байдън " евентуално има податливост да прибързва и да споделя нещо, които още не е трябвало, само че това се дължи на емоционалност ", сподели тогава Обама и добави, той че би " предпочел да се изкаже по този въпрос по собствен метод и когато той реши ".

Служители в Белия дом споделят, че Байдън се държи по този начин, тъй като през петте си десетилетия във Вашингтон в никакъв случай не е прехапвал езика си, даже когато това му е създавало проблеми.

Те виждат в изявленията на Байдън, различаващи се от политиката на държавното управление му, реакция освен на ужасяващите фрагменти от Украйна, само че също и на политическия напън в Съединени американски щати той да каже и направи повече в отговор на съветската инвазия.

За Дейвид Акселрод, някогашен консултант на постоянно внимателния Обама, забележката на Байдън за Путин, че той " не може да остане на власт " са образец за вашингтонската приказка, че " силата на някого е в неговата уязвимост ".

Силата на Байдън е в съпричастието и в искреността, сподели Акселрод в скорошен подкаст, а това също може да бъде уязвимост, когато президентът споделя несъответствуващи неща във време на рецесия.

Рискът от прибързани мнения надали е нещо ново и не се отнася единствено за Байдън. През 2016 Акселрод планува сходен проблем поради склонността на Тръмп към много противоречиви изказвания.

" Не може, когато си президент на Съединени американски щати, първо просто за изстреляш нещо, а по-късно да мислиш какво си споделил ", сподели тогава съветникът и добави: " Защото хората могат в действителност да стартират да стрелят поради това, което си споделил ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР