ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо планът на Путин засега се проваля

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Инвазията на Русия в Украйна напредва изненадващо постепенно - подобен е единомислещият извод на редица наблюдаващи. Защо проектът на Путин не действа?

Руската инвазия в Украйна напредва ненадейно постепенно - до този извод сега стигат доста наблюдаващи. Проблеми очевидно има и при снабдяването на съветските войски. Разпространяват се видеокадри, показващи опожарени съветски снабдителни конвои. Появяват се и вести за съветски танкове, останали посред път без гориво.

Украйна оповестява, че до момента нейната войска е умъртвила към 4500 съветски бойци, а стотици са пленени. Украинците настояват още, че са унищожили съветски самолети и хеликоптери, над 100 танка и повече от 500 други военни машини. Тези цифри към този момент не могат да бъдат тествани, само че за пленниците има видеодоказателства: фрагменти, в които съветски бойци изясняват, че са били принудени да водят война против украинците. Един заложник даже споделя, че към този момент е подготвен да се бие против Русия. Не е ясно обаче дали тези изказвания са направени непринудено.

Давид против Голиат

По всичко проличава, че бойният морал на бранителите на Украйна е по-висок от този на агресорите. Украинците се бият като Давид против Голиат, до момента в който съветските бойци ненадейно се натъкват на една действителност, която диаметрално се разграничава от кремълската агитация. На тях им се споделяше, че ще бъдат посрещнати с самун и сол от възторженото население, което желае да се освободи от " фашистите ", само че вместо това съветската армия се сблъсква с една добре готова украинска войска - и с население, което е готово за опозиция. Дори невъоръжени украинци се изправят против съветските танкове.

Редом с постоянната украинска войска в защитата на страната към този момент вземат участие десетки хиляди хора, организирали се в отряди за самозащита, които пазят родните си места. Очевидно фрагментите от съветските офанзиви против огромните украински градове укрепват мотивацията на хората да се опълчват против агресора по всевъзможен начин. Руските окупатори няма какво изключително да завоюват в Украйна, до момента в който украинците могат да изгубят всичко.

Освен военните проблеми в самата Украйна, Кремъл има и задоволително други кахъри: макар нуклеарната опасност на Путин, страни от НАТО не престават да доставят оръжие на Украйна, стягат се и глобите против Русия. Хакери също оповестиха война на съветското държавно управление и към този момент съумяха да блокират редица държавни уеб сайтове на Москва. А това е същинско оскърбление за Кремъл.

Да не забравяме също така, че в редица съветски градове се организират антивоенни демонстрации. Срещу войната намерено стачкуват и хора на изкуството и учени. Руски спортисти също се включват в митингите против нашествието.

В същото време по съветските държавни медии върви една тежко изкривена картина на протичащото се, която последователно губи всякаква връзка с действителността. Там не приказват за война, а за " спецоперация ". А в първите дни от войната никой не съобщаваше за съветски жертви.

Но картонената кула от неистини на съветската агитация напълно скоро ще се срути, тъй като Путин може и да управлява държавните медии като оръжие в осведомителната война, само че в епохата на обществените мрежи няма по какъв начин да се откри цялостен надзор върху осведомителните потоци. С други думи, въпрос единствено на време е по кое време необятната аудитория в Русия ще стартира да гледа видеата с убити или пленени съветски бойци в Украйна и с опожарени военни конвои. И точно в този миг настроението в страната може да се обърне.

Путин надали ще отстъпи

За Путин споделят, че е добър стратег, а подготовката му за войната против Украйна в действителност беше като по учебник. Той систематично нагнетяваше напрежението, от самото начало лъжеше интернационалната общественост, измами редица западни водачи, сътвори си предлог за нахлуване - и удари Украйна.

Бившият кагебеец няма никакви угризения - нито във връзка с съперниците зад граница, нито пък към съперниците в личните редици. Всички видяха да вземем за пример по какъв начин унижи шефа на личното си разузнаване. Но Путин вероятно се е обкръжил с прекомерно доста кимащи глави, а когато няма спор, когато няма градивна полемика, когато не се регистрират разнообразни гледни точки, тогава решенията неведнъж се оказват неверни. В случая неверните решения се взимат еднолично от Путин, който явно съществено е подценил настроенията в Украйна и готовността на украинците за опозиция.

Досега Украйна като че ли съумява да спре бързото придвижване на съветските войски. Путин може да ускори военните набези, може да стартира да нанася още по-безогледни удари, може да премине и към въздушна война, с цел да понижи личните си загуби. Той към този момент се закани, че който се изправи на пътя му, ще понесе небивали последици. Да, натискът над Путин пораства, само че той надали ще отстъпи. По-скоро тъкмо противоположното.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР