ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Весислава Танчева за ФАКТИ: Борисов не само не води живот в оставка, но и се готви за активно връщане в политиката

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Комуникационната тактика на ГЕРБ се състои от две основни половини. Първата е да бъде натъртено в публичното мнение, че всички проблеми са зародили след рухването на ГЕРБ от власт и не просто след рухването на ГЕРБ, а даже поради рухването на ГЕРБ. Втората част от тактика е “забравете нашия срам от последните 12 години " - забравете какво се случи, по какъв начин окрадохме страната, по какъв начин раздадохме милиардите, по какъв начин съсипахме концепцията за разделяне на управляващите ".

Това уточни в изявление за ФАКТИ пиар специалистът и член на гражданско съдружие " БОЕЦ " Весислава Танчева. Тема на диалога беше точно информационната тактика на опозиционната ГЕРБ, възможните нейни плодове и събитията към Българска национална телевизия.

Според Танчева въпросната тактика може и да сработи, в случай че не бъде направена съответната контрастратегия - механизъм за отпор на лъжливите изказвания.

" Управлението, партиите и хората, които вземат участие в него, имат относително стеснен достъп до медии дотолкоз, доколкото никой не ги оставя да опонират на своите съперници в политиката ", уточни още пиар специалистът.

" Сегашното ръководство на Българска национална телевизия към момента се преценява с ползите на предходното ръководство ", счита Танчева.

Целия диалог четете в идващите редове:

- Г-жо Танчева, това непрекъснато говорене от страна на ГЕРБ за рецесиите, като че ли пораждат сега и като че ли изцяло от неналичието на положително ръководство, може ли да даде резултат в интерес на някогашните ръководещи?

- От чисто отзивчива позиция, несъмнено, че може. Накратко - тактиката им ще бъде сполучлива, в случай че не бъде сложена съответна констрастратегия, която да опровергава лъжливите изказвания и да напомня на хората това, което тактиката на ГЕРБ съзнателно пропуща.

Стратегията им се състои от две основни половини, които са взаимосвързани и взаимно се въздействат една от друга. Погледнато в профил - от моите наблюдения единствено и само върху обществено наличните източници, без да имам вътрешна информация, въпросната тактика информационно пропадане на напъните на държавното управление да свърши каквото и да е се състои от две неща. Първото е тъкмо това, което и Вие отбелязахте - да бъде натъртено в публичното мнение, да бъде подчертавано непрестанно, че всички проблеми са зародили след рухването на ГЕРБ от власт и не просто след рухването на ГЕРБ от власт, а даже поради рухването на ГЕРБ от власт.

Говорителите на ГЕРБ звучат по следния метод: “Ето, ГЕРБ към този момент не ръководи. От момента, от който ГЕРБ не ръководи, всичко потегли надолу”. Лидерите на партията, отпред с Борисов, се показват напълно безусловно по този метод, евентуално за посланието да доближи до допустимо най-широк кръг от хора, в това число хора, които нямат политически взор върху събитията у нас.

От друга страна, втората част от тактиката е “забравете нашия срам от последните 12 години”, което в последна сметка е и задачата. Забравете какво се случи, по какъв начин окрадохме страната, по какъв начин раздадохме милиардите, по какъв начин съсипахме концепцията за разделяне на управляващите, по какъв начин превърнахме всички институции, в това число контролни органи, организации, комисии и така нататък, в безспорни пионки, цялостни с калинки и хора, които обслужваха нас и прилежащите ни олигарси. Забравете за всевъзможни промени, които единствено обещавахме, само че в никакъв случай не направихме - като стартираме от промяната в опазването на здравето, тъй като сега хора умират по улиците, като забравете, че хората умираха и преди актуалното държавно управление. Забравете, че не направихме нищо в опазването на здравето, че се възползвахме от еврофондовете, че направихме откровена антиевропейска акция, че се опитахме да рестартираме “Белене”, че обслужвахме съветските ползи в България по всички вероятни способи - забравете всичко това. Забравете го, въпреки че го живяхте 12 години - новите са отговорни за всичко. Това е тактиката на ГЕРБ, съдейки по обществените източници.

Досега не сме видели тази тактика изпълнена. Наблюдаваме образуването на опозиционната коалиция ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане”. Виждаме, че “Възраждане” доста бързо влязоха в час, одобриха опорните точки на Движение за права и свободи и ГЕРБ, започнаха да ги повтарят и дори ги усилиха поради популисткия усилвател в тази партия. Според мен всичките им дейности през връзките до момента са глезене с перце на това държавно управление и на сегашната ръководеща коалиция. Подозирам, че имат надалеч по-тежки козове, скрити в ръкава. Подозирам, че към този момент са изготвили тайминга отсам до пролетта какво след какво следва, по кое време да бъде извадено. Този график ще бъде налаган на обществото мощно и настойчиво. За тях това налагане не е мъчно, тъй като към момента управляват националните медии в България - тези, които имат максимален достъп до най-вече мозъци и сърца в страната, както и до страстите на хората в България. Говорим за националните малките екрани, националните радиа, уеб сайтове на тяхна прехрана, а дори и чисто нови медии, които виждаме, че пораждат в последните седмици още веднъж на прехрана на някогашната ръководеща коалиция.

- Казахте, че тази тактика би могла да даде резултат, в случай че няма задоволително отпор. Виждате ли го на този стадий?

- За мое страдание дейностите на държавното управление в профил може да наподобяват и евентуално наподобяват на хората много безредни - като че ли следват събитията, като че ли непрекъснато влизат в защитителен режим, като че ли им се постанова да се изясняват за неща, за които нямат виновност или най-малко не всичката виновност е тяхна. Това за жалост значи, че те нямат лична планувана информационна тактика, нямат ефикасен механизъм. Нека да не забравяме, че обединението е от 10 партии: три обединения от по три партии (б.р. Политическа партия, Демократична България и БСП) и една партия (ИТН). Десет партии вземат участие в тази коалиция.

На хората, които познават тази материя, ни е ясно, че това е извънредно сложна връзка. Точно тъй като конфигурацията е толкоз комплицирана, тъкмо тъй като е толкоз комплицирано да намериш мнението на 10 обособени политически индивида, това значи, че до момента трябваше да са създали подобен механизъм и той да е проработил. Както се споделя, още на 14 декември този механизъм трябваше да е подготвен, доколкото държавното управление беше назначено на 13 декември 2021 година.

За страдание не виждам това. Не единствено не го виждам, а виждам един много безреден метод към всеки проблем, който възникне. Ако това държавно управление желае да наподобява като обединен организъм, който работи в съгласие в полза на обществото, което в последна сметка е задачата на задачата, от дълго време трябваше да създадат надалеч по-ефективен механизъм за връзка с обществото. Разбирам техните усложнения от позиция на това, че даже да имат най-прекрасния информационен проект на света, в случай че няма канал, по който техните послания да стигнат до необятната публика - в случай че няма медия, в случай че медиите не им разрешават да оспорват изказванията на противоположната страна, а непрекъснато оставят противоположната страна като последна инстанция, както следим сега в новините на всички национални малките екрани, проектът няма да помогне, колкото и да са положителни информационните специалисти на новото държавно управление, като най-малко на този стадий не виждам да са чак толкоз положителни.

За разлика от тях, от другата страна стоят едни, в случай че не положителни, то много обиграни политически пиари, много обиграни хора, които могат да споделят с медиите и големи зависимости, съответно в двете национални частни малките екрани NOVA и bTV. Съвършено явно се вижда преднамерено отразяване както на новините, по този начин и на обособените водачи - били те опозиционни, или на настоящето ръководство. Няма по какъв начин посланието на политическо ръководство сега да стигне до хората и те да повярват, в случай че няма канал, по който да стигне.

Как се случва това в обособените страни - там, където имаме настоящи публицисти, непокътнати примери в публицистиката, това се е случвало, тъй като обществото е съумяло да резервира изцяло или отчасти работещи примери за публицистика, за журнализъм. Хора, които могат да кажат - по този начин се прави публицистика, това са основите правила, към които би трябвало да се придържа, би трябвало да се взимат толкоз отзиви от толкоз източници, би трябвало да се показват имената на източниците в тези случаи, а не да се прави публицистика както в един новоиздаден седмичник - на всяка страница има сред 7 и 20 изречения за “твърдят наши източници” и “запознати казаха”. Общо взето “една жена каза”, по този начин звучи това.

Това е едната страна на нещата. Управлението, партиите и хората, които вземат участие в него, имат относително стеснен достъп до медии дотолкоз, доколкото никой не ги оставя да опонират на своите съперници в политиката. За да се случи това, трябваше да имаме публични медии, издържани с парите на обществото, т.е. с бюджета, които да са запазили своята самостоятелност. Това също не се случи в България, дори в противен случай - и Българска национална телевизия, и БНР, и Българска телеграфна агенция през годините непрестанно бяха обект на опити да им бъде налагана публицистична политика, която да дава отговор на ползите на съответното ръководство. Твърдя, че настоящето ръководство на Българска национална телевизия към момента се преценява с ползите на предходното ръководство най-вероятно, тъй като настоящето въобще не прави опит да завладява малкия екран, което приказва за тяхната наивна религия, че това може да се случи с публичен напън.

Общественият напън може да им помогне доста с този случай, тъй като на митингите през 2020 година оставката на Емил Кошлуков беше измежду главните оставки, които желаеха протестиращите. Винаги започвахме с Борисов, Гешев, Цацаров и Кошлуков. Тези четири имена се загатваха всеки ден от изказващите се протестиращи. От тези четири оставки, оставка видяхме в действителност единствено от Цацаров. Припомням - на Борисов му свърши мандатът, той не подаде оставка. Гешев явно няма желание да подава оставка и битката там ще бъде извънредно сложна, въпреки и не невъзможна, като още веднъж ще се наложи да се води със съдействието на гражданското общество. На този стадий обособени журналистически уеб сайтове с проверяващи функционалности и гражданското общество в лицето на няколко организации, имам предвид най-вече “БОЕЦ”, са единствените, които водят някаква форма на следствие на настоящия основен прокурор и на някогашния основен прокурор. До огромна степен даже отзоваването на Пламен Николов от консулството във Валенсия беше резултат от натиска на гражданските организации върху настоящето държавно управление. Същото ще се случи и с Гешев - това, поради което най-вероятно до края на този месец ще бъде поискано преустановяване на мандата му, ще бъде неговата неприспособимост за поста. Тази неприспособимост за жалост ще бъде потвърдена със подозрения за осъществени закононарушения - нещо, с което нито една държава-членка на Европейския съюз не би трябвало да се гордее. Тези оставки по този начин или другояче са нещо, което следва.

Онзи, чиято оставка искахме най-вече, е Борисов. Хората някак илюзорно останаха с усещане, че той се е отдръпнал от политическия живот, тъй като са му желали оставката. Според мен той освен, че не претърпява живот в оставка, само че тъкмо противоположното - готви се за интензивно връщане в политиката. При всеки опит за диалог с партия ГЕРБ първото изискване, което те слагат към всеки, който се обърне към тях, е признание на Борисов като единствен водач на партията - нещо, което съдружните сътрудници никога не желаят да създадат. Те са подготвени да водят някакви диалози с партия ГЕРБ, само че без Борисов.

- Впрочем, когато се обсъждаше основаването на краткотрайна комисия, в която да се обсъдят промени в Конституцията, ГЕРБ сложиха изискване за нейното съпредседателстване взаимно с “Продължаваме промяната”.

- Всеки път, когато стане дума за болшинство, друго от елементарното болшинство в Народното събрание, наложително се намира някой от ГЕРБ, който се качва на трибуната и споделя: “Ако желаете нашата поддръжка, елате да преговаряме”. Общо взето, всички опити за договаряния, които са ми известни, стартират и завършват с това, че би трябвало да се договаря персонално с Борисов.

- Това опит за легитимация ли е?

- Точно по този начин - за легитимацията на Борисов като единствен водач на ГЕРБ и опитите да бъде защитен. В последна сметка той е забъркан в немалка част от сигналите, които излязоха най-вече от проверяващите публицисти и цивилен организации и едвам в последно време, в последните две български служебни държавни управления, обособени институции започнаха да се занимават с Борисов. Визирам Министерство на вътрешните работи, въпреки че и там проблемите са извънредно доста, и там информационният проблеми стои с цялостна мощ и тъкмо поради това офанзивите към министър Рашков са най-силни и най-брутални, като надалеч прескачат жълтата стена, напряко минават с кафявата.

- Имайки поради, че в Комисията по просвета и медии имаше разисквания по въпроса с дипломата на Емил Кошлуков, както и диалози за нов Закон за радиото и малкия екран - обнадеждаващо ли е това?

- Още по време на митингите “БОЕЦ” декларирахме, че Емил Кошлуков заема актуалната си позиция с машинация. В момента, в който той е определен за общоприет шеф на Българска национална телевизия, той към този момент в действителност - както самичък твърди, е отговарял на всички условия, каквито са по закон, в това число прословутият му стаж и тапия. Денят, в който тази тапия се появи някъде, ще е добър ден за българската народна власт - дали оповестена от него самия, от университета, който я е издал или където и да е, аз ще поздравявам този акт. Измамата, посредством която стигнахме до обстановката Емил Кошлуков да е общоприет шеф на Българска национална телевизия, е по-скоро тези две години в телевизия “Алфа”, където той твърди, че е бил програмен шеф и за която активност никой не е чувал, с изключение на той самият и вероятно хората, които са му издали документ. Този документ обаче е публикуван и показан на Съвет за електронни медии, единствено че не през 2019 година, когато е определен за общоприет шеф, а през 2017 година. Фактически изчезналите му две години трудов стаж, с цел да кандидатства, са насъбрани в самата Българска национална телевизия, в интервала, в който беше назначен от предходния общоприет шеф Константин Каменаров за програмен шеф на Българска национална телевизия. Така, по вълшебен метод, след към година и половина, срамната история с Кошлуков - програмен шеф на “Алфа”, изчезна от формалната му биография на уеб страницата на Българска национална телевизия. Разбира се, остана във всички изявления от 2017 година, когато беше поднесена като изненада за всички. Така или другояче, с цел да стигне до поста програмен шеф на Българска национална телевизия, той си е послужил с машинация. Той твърди, че с цел да те назначат в Българска национална телевизия - не да те изберат, не е належащо да имаш избран трудов стаж, т.е. тук няма машинация. Да, по този начин е, само че в последна сметка подаването на документ с погрешно наличие към момента е закононарушение, стига да има кой да го проверява. Това не е нещо, което е мъчно за следствие. Ако някой искаше да го направи - чисто и просто информация в Национална агенция за приходите дали през тези две години трудовите осигуровки на лицето Емил Кошлуков са плащани от “Алфа” или, в случай че е бил назначен на цивилен контракт, плащал ли е той самичък трудовите си осигуровки.

- Кога може да има смяна в Българска национална телевизия?

- За страдание Българска национална телевизия - такава, каквато е сега, по нищо не се разграничава от всички държавни институции, в които с назначени близки, родственици, познати, вуйни, майки, втори братовчеди и всевъзможни прочие калинки. На процедура по този начин се обезсилва като институция. По отношение на Българска национална телевизия, резултатът е неприятен артикул, подвластна публицистика, безсилна публицистична политика. Разбира се, в държавната администрация това може да има надалеч по-страшни последствия, изключително в областта на сигурността, където е безспорен факт. За да се промени работата на медиите в България, рано или късно би трябвало да стигнем до еталониран метод на работа - най-малко един да бъде справедлив тогава, когато останалите са субективни. Ако останалите дават естрада най-вече на хората, които ги устоят, като общество да сме сигурни, че най-малко една медия ще даде естрада на всички останали, а няма - както и до момента, да се грижи за ползите на тези, назначили генералния ѝ шеф.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР