ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Румен Радев продължава да разделя обществото в своя изгода

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Разумно мислещите хора биха очаквали, че при встъпването във втория си мандат Румен Радев ще се опита да преодолее реториката и държанието на политически водач, който разделя нацията и ще поеме роля на обединител - откакто съумя през май 2021 година да поеме на практика цялата власт в страната. И откакто съумя да реализира сегашния нежен баланс в ръководството на " четири + 1 " партийната коалиция, в която той и неговите представители - министри играят още веднъж най-активната роля.
Тези упования бяха опровергани,
разяснява във " Facebook " Огнян Минчев.

Тонът и посланията на президентската тирада бяха още веднъж издържани в добре познатото опълчване сред " положителните " и " неприятните " и сложиха встъпващия във втори мандат Радев още веднъж като лидер на едните против другите.

Заемането на позиция на обединител на нацията не е един от разновидностите на президентско държание, а императив на държание за президента съгласно българската конституция. Президентът в тази конституция не е разпоредник със значима власт, а фигура с лимитирани изпълнителни отговорности в сферите на сигурността, външната политика и на номинациите за някои основни институционални позиции.

Но най-важното правомощие на българския президент е неговата роля на честен водач, символизиращ и утвърждаващ единството на нацията. Вече е тривиално да се повтаря, че оглавявайки митингите от 2020 година Радев непринудено отстъпи от тази роля. Въпросът е ЗАЩО? И този въпрос става все по-значим с времето, през което непосредствената завист на деня от протестните времена отшумява, а самият Радев концентрира в ръцете си от ден на ден и повече власт.

Радев упорства разделянето и противоборството в обществото и страната да не престават колкото се може по-дълго време. Мъчителните опити за сформиране на държавно управление след изборите от април, юли и ноември бяха израз на две редом протичащи, само че стратегически свързани трендове. Първата наклонност е отслабването и дестабилизирането на партиите-актьори в българската парламентарна републиканска система. В президентството бяха приютени главните опозиционери на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и тяхната борба с нея бе явно редовно подкрепяна от самия Румен Радев.
Тук не става въобще въпрос кой е крив и кой - прав в тази партийна кавга.
Проблемът е в резултата на това подкрепено от президента опълчване - в допълнение стопяване на поддръжката за Българска социалистическа партия в резултат на вътрешната фракционна война, която всъщност се трансформира във война на Радев за преодоляване на Позитано 20.

Войната, която Радев и неговите служебни кабинети поведоха с ГЕРБ, имаше за цел не просто да обясни източниците и крупните проявления на корупция в ръководещата повече от десетилетие партия. Целта бе ГЕРБ като цяло да бъде етикирана като общност-носител на систематична корупция. Корупцията е закононарушение, а закононарушенията имат съответни причинители. Те могат да бъдат водачи на партии, деятели, държавни служители, само че една политическа партия - политическа общественост - като цяло не може да бъде третирана като незаконна.

Освен в случай че не е притежател на човеконенавистна идеология като нацизма или комунизма. С " отстрелването " на ГЕРБ като партия, солидарно носеща отговорност за целокупната корупция в страната Радев цели отстраняването на главен партиен състезател на българската парламентарна система. Ако Българска социалистическа партия е поддържана в статут на вътрешна война, а ГЕРБ - в статут на престъпна - и по тази причина нелегитимна организация, кой може и кой би трябвало да ръководи българската страна?
На терена се " разхождат " още няколко партии - субекти на парламентарно ръководство.
Демократична България е коалиция на градските демократични среди, наследила остатъчната поддръжка на така наречен демократична общественост в българската политика след 1990 година Но Демократична България има своите твърди ограничавания на поддръжка. Около 350-400 хиляди гласа са основа на политическата поддръжка за тази коалиция, а повишаването им в избрана обстановка - като митинга - показва отхвърли на колебаещи се групи от поддръжка за ГЕРБ и някои други дребни организации в съседство. Демократична България е значим детайл от българския парламентарно-политически пъзел, само че е надалеч от опцията да играе роля на съществена партия в ръководството на страната.
ИТН е следващ инженерингов политически план на основни звена от олигархичното задкулисие, паразитиращ върху известността на известното шоу, гъделичкащо по-примитивните усети на българската чалга публика.
Партията не има на практика никаква политическа експертиза и опит,
никаква кадрова база и разчита на комедийното по своята същина командване на няколко от " сценаристите " на шоуто плюс ситуационната поддръжка на неколцина експерти в разнообразни сфери. Опитите на Има Такъв Народ за сформиране на държавно управление бяха на границата на подигравка, комедия и примитивна надменност в лансирането на неуместен букет от маргинали за министър председатели и министри. Show must go on - даже и да е в Народното събрание. A show master-a се подреди с нещо като компания за търговия с политически решения и кадрови услуги...

Да не забравяме, че в два поредни Народното събрание през 2021 година танцува и Мая в акомпанимент на отровното трио. Политическите буфосинхронисти в България са необикновен род, граничещ с шоуто, само че разкрепостен от задръжките, които даже и чалга партията има в държанието си.
И като теглим чертата - какво остана действително на парламентарно политическия терен?
Партията на Кирил и Асен - която има най-вече гласове, само че няма организация, структури и разпознаваеми членове. Една партия, по този начин симпатична за задачите на президентското ръководство. Е, приказва се, че момчетата щели да се еманципират... С какво ще се еманципират? С чии фрагменти, с каква администрация, с каква политическа база? Какво ще опълчват на легионите ченгета, опаковали Харвард отвред? На глава от Харвард - по един легион глави от " магнаурската школа " в Симеоново...

Да не забравяме - Движение за права и свободи... Ако ГЕРБ и Българска социалистическа партия са възходящо несимпатични, Сараят е напряко неприветлив. Със Сарая може да се върти политическа и всякаква друга търговия, само че не и обществено партньорство - единствено полуприкрит вземане-даване в коридорите зад пленарната зала...
Кризата на партийната система е развой,
който наподобява да е умишлено подтикван от властовия център на Радев, който към този момент девет месеца държи действителната власт в страната. Вакуумът на партийно-паламентарно посланичество и неналичието на предвидимост и непоклатимост налива вода директно в мелницата на паралелния развой - на тактиката за преобразяване на България в президентска република. О-о, не че Радев доста желае - но няма по какъв начин! Вижте ги по какъв начин не могат да се оправят. Едва направиха какво да е държавно управление след третото разпределяне (избори). Цените хвърчат, ковидът върлува, компании и предприятия затварят порти... Здрава ръка, би трябвало тука, мощна ръка...

Вдъхновеният властолюбец на Дондуков ще предложи тази ръка - напряко ще хване страната във въздуха, в процеса на полусвободно рухване и ще ни избави. Това желае, това цели, това преследва, за това работи. Две предпоставки са задоволителни за финалния му триумф - слаба и спешна парламентарна република, без представителни партии и постоянни болшинства, и разграничено общество, гражданска общественост в спор, делба на обществото сред " положителните " и " неприятните " и Радев - отпред на положителните.

Приказката свършва дотук - слабите падат от власт, " неприятните " биват осъдени и затворени, а " положителните " намират своя водач и преподавател - дали на път към Евразия или нанякъде другаде - остава немного време с цел да проверим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР