ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ген.-майор Валери Григоров за ФАКТИ: Пеевски манифестира своята власт, присъствайки ежедневно в българския парламент

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Политическа партия “Възраждане” има характерен профил - най-вече популистки. Нека да не забравяме, че това е парламентарно показана партия. Съвсем разумно е тя да отстоява тезите си в границите на Народното събрание в изискванията на парламентаризма. Познаваме “Възраждане”, познаваме нейния профил и метод на деяние. Основната цел на вчерашното мероприятие беше пиар и повдигане на рейтинга на партията”.

Това сподели генерал-майор Валери Григоров в изявление за ФАКТИ .

“Аз се причислявам към хората, които се гневят и бунтуват против зеления документ, тъй като считам, че той е в несъгласие с главната политическа теория на европейската политика за независимост на придвижването на хора, артикули и услуги. Смятам, че зеленият документ неравнопоставя комерсиалните сдружения на пазарите. Не това обаче е методът на бунтуването против него. Това беше един пиар митинг, който имаше една-единствена цел - да вдигне политическия рейтинг на " Възраждане ". Виждали сме същото нещо в други разновидности на минали във времето политически субекти като “Атака” и Вътрешна македонска революционна организация. Нищо ново”, счита ген. Григоров.

“Управляващите би трябвало да са наясно с едно - че оповестиха пред обществото желанието си да трансформират ръководството и стила на ръководство на страната. До момента виждам някои признаци, които ме впечатляват. Това, че Христо Иванов и “Да, България’ от 2012-2013 година приказват непрестанно за смяна в правосъдната власт, само че самият Иванов като водеща персона на правосъдната промяна - отсъства. Това е индикатор за политическо дезертиране и за това, че единствено се приказва за смяна в правосъдната власт. Управляващите изпадат в доста конфузна обстановка, молейки се на Гешев да напусне. Досега трябваше да са внесли законопроект, с който да прекратят мандата на Висш съдебен съвет, да отстранен политическата квота на някогашните ръководещи и да прекратят мандата и на Иван Гешев - емблемата на политическата власт на Бойко Борисов и Делян Пеевски”, разяснява той.

“Делян Пеевски манифестира своята власт, присъствайки всекидневно в българския парламент макар глобите по “Магнитски”. Той демонстрира, че политическото му въздействие в ръководството на страната и в настоящия миг е доста съществено. Още един симптом за това, че някогашните ръководещи не престават да ръководят страната ни е това, че Владислав Горанов ръководи автомобил с незнаен генезис, отива до границата, няма кой да го арестува. Тези хора, макар че от 8 месеца не са в ръководството на страната, не престават да бъдат политически фактор, който въздейства и играе деструктивна роля по повод процесите в политическия живот”, уточни ген.-майор Григоров.

“В момента най-притеснително е, че не виждаме деяние. Виждаме убеденост, самочувствие, желание, заявления, само че към момента не виждаме дейности. Най-големият проблем сега е, че ръководещите не удостоверяват посредством дейностите си дадените обещания и направените заявления. Какво значат политически планове без деяние и без конкретика?! Досега трябваше минимум да бяха посочили желание за деяние посредством внасяне на законопроекти. Вместо това виждаме, че все още са назначени няколко заместник-министри, няколко регионални шефове, а вторият и третият ешелон e напълно от хора, назначени от ГЕРБ и бившето ръководство на страната. Затова да вземем за пример цената за газта е толкоз унищожителна за пазара - тъй като Николай Павлов продължава да е човек, който ръководи газовата политиката на страната, а енергийният министър се е свил. Тук би трябвало да отбележим, че енергийният министър беше енергиен заместник-министър в служебното държавно управление, а това е индикатор - т.е. той би трябвало да е наясно по повод газовата и енергийната политика, би трябвало актуалният ценови потрес да не го изненадва”, разяснява той.

Попитан за позицията ни по отношение на Република Северна Македония, препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност, провел се в понеделник, той отговори: “Договорът за добросъседство от 2017 година е индикатор за това, че сред двете страни е реализирана и контрактувана позиция. В интернационалното право постоянно има няколко основополагащи правилото - взаимността, реципрочността и съществуването на положителни планове за бъдеща взаимна активност. Повече от 20 години се приказва за Коридор № 8, само че нищо не се прави. Известно ми е, че години наред се демонстрират положителни планове за основаването на взаимни групи за обща защита на границата, само че това не се случва. Всичко това, което е говорено на политическо равнище, би трябвало да се трансформира в съответни крайни резултати. Разбира се, че Република Северна Македония би трябвало да приведе Конституцията си в сходство с европейските правила и правила на общуване, на другарство, на добросъседство. Това е значимо, тъй като те са приели, че посредством лобизъм и посредством въздействие от западните ни сътрудници ще съумеят да реализират задачата. В последна сметка е належащо да се седне на масата и да се реализиран съответни договорености”.

“Аз мисля, че министър-председателят на Република Северна Македония трябваше да пристигна в България на диалози. България е страна с 1300-годишна история, в тази ситуация тя е мощната, авторитетната, тя е членката на Европейския съюз. Като такава тя би трябвало да прояви своето схващане, милосърдие и да се реализира обща единна позиция. Не ние сме напът за Европейския съюз, а Република Северна Македония. Тя следва да схване полезностите на Европейския съюз, в това число с оглед признаването на малцинствата - виждаме какъв брой деструктивно и недемократично е закрепено това в тяхната Конституция. Видяхме и позицията на Гърция, когато се обсъждаше името на Република Северна Македония - това беше една кардинална, поредна позиция”, добави той.

В края на диалога генерал-майор Валери Григоров отговори на въпроса дали новото ни държавно управление ще получи своите 100 дни толеранс. “Смятам, че дотук те имат няколко пъти по 100 дни, защото една огромна част, включително и министър председателят, са във властта и действителното ръководство на страната от 12 май 2021 година. Не можем да приказваме за 100 дни, можем да приказваме за съответни резултати, които към този момент трябваше да ни оповестяват, че са постигнали. Конкретен образец - за какво силата, създадена в “Козлодуй”, не отива за битовото ползване, което, в изискванията на енергийна рецесия, да даде нормалност в всекидневието на българското общество. Вместо това този на ниска цена ток излиза на европейския пазар, а ние купуваме и продаваме скъпа сила за битово ползване. Правителството можеше да разбере това още в първата седмица на своето ръководство, само че вместо това постановиха мораториум и дадоха опция на опозиционните сили да ги атакуват”, коментара той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР