ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво прави държавата, за да подпише договор за евтин газ?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази вечер по новините отново ни осведомят по какъв начин газът е поскъпнал и по какъв начин изнемогват бизнес и семейства. На един предприемач сметката му за газ скочила 5 пъти, на една баба газът поскъпнал 2 пъти и отново стояла на студено.

Не е неприятно да ни осведомят обаче, че България купува 70% от газа на борсата и единствено 30% по дълготрайни контракти. По тези дълготрайни контракти да вземем за пример Австрия и Германия, да не приказваме за Сърбия и Беларус, газът коства сред 230 и 300 щ.д. за 1000 куб. м., а на борсата го купуват за 1500 – 2000 щ.д..

Трябва също да ни осведомят, че подписаният 10 годишен контракт на „ Булгаргаз “ с „ Газпром “ изтича през м. юни тази година (2022 г.) и че този контракт следва да бъде преподписан. Никой обаче не вижда решителност и дипломатичност, да не приказваме за блъсканица, новият контракт да стане по-изгоден. Ето една чудесна тематика за централните медии: „ Какво прави страната, с цел да подпише контракт за на ниска цена газ? “

Никой няма да ни се кара, откакто Германия е в цифрата на страните с на ниска цена газ.

И не трябва да си фантазираме, че Германия толкоз бърза да пусне „ Северен поток – 2 “. Влиятелни немски среди даже им е преференциално да мотаят новия газопровод, тъй като продават на Полша и Украйна да вземем за пример газ под 300 щ.д. на цена от над 1500 щ.д.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР