ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Интензивните легла в Германия се изчерпват: ще трябва ли лекарите да избират кого да лекуват?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Заради растежа в случаите на Ковид-19 във от ден на ден лечебни заведения в Германия интензивните кревати се изчерпват, липсва и личен състав. Ще би трябвало ли лекарите да избират кого да лекуват?

Редица лечебни заведения и клиники в Германия са покрай привършване на своя потенциал: поради вълната от новозаразени с Ковид-19 леглата в интензивните отделения стават все по-малко, липсва и личен състав за тяхното обслужване. Това сочат систематизираните данни на Германското съдружие на лекарите от незабавната и интензивна медицина.

Съвсем скоро двама пациенти може да се " конкурират " за едно място

Свободни интензивни кревати в Германия към момента има, само че не и в изключително наранени от пандемията провинции като Саксония, Тюрингия и Бавария. Председателят на Лекарската камара в Саксония Ерик Бодендик даже предизвестява, че в тази провинция напълно скоро по двама пациенти в тежко положение ще " се конкурират " за едно легло в интензивното поделение. В такава обстановка лекарите за изправени пред ужасяващото решение за по този начин наречения " триаж ": да лекуват оня от двамата пациенти, който има по-добри шансове за оцеляване. Неваксинираните пациенти в това отношение са с по-лоша вероятност от имунизираните.

В хода на пандемията, до момента в Германия не се е стигало до обстановка на триаж. По принцип в страната всички пациенти са еднообразно скъпи от позиция на лекарите. Всеки човек, който има потребност от болнично лекуване, бива приет в болница. В изключителни случаи обаче - да вземем за пример след естествени бедствия или по време на пандемия като сегашната - потенциалите от болнични кревати може да са изчерпани, тъй че лекарите са сложени под ужасяващата насила да избират кой пациент има по-добри шансове да оживее.

" Мекият триаж " към този момент е реалност

В момента немски лекари настояват, че не съумяват да одобряват в интензивното поделение идващите незабавни случаи, тъй като неимунизирани, които са заболели от Ковид-19, заемат прекомерно огромен % от интензивните кревати. " Дори и през днешния ден към този момент изпадаме в обстановката на по този начин наречения " мек триаж ": Линейката разкарва цялостен час пациент със сърдечен инфаркт, до момента в който в някоя болница наоколо се откри свободно интензивно легло ", споделя Михаел Халек, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания към Кьолнския университет.

Неговият сътрудник Щефан Клуге, шеф на Клиниката по интензивна медицина към Хамбургския университет, също приказва за " затулен триаж ": лечебните заведения не всеки път са в положение да одобряват пациенти с удар или с остра левкимия. " Точно това се случва през днешния ден ", споделя лекарят. " Ужасно мъчно е да се вземе решение кои интервенции да отложими и кои са с преимущество. При това приказвам за незабавни интервенции, когато съществува заплаха от пръсване на кръвоносен съд ", изяснява доктор Клуге.

По какви критерии се избира кой да бъде лекуван?

В Германия няма закон, съгласно който лекарите вземат решение по какъв начин да работят в обстановка на триаж. Едва през март 2020 година, точно поради пандемията, съсловните лекарски организации издадоха справочник с рекомендации по какъв начин да се работи, когато по време на пандемията от ковид се постанова триаж. С този справочник съсловните организации желаят да облекчат взимането на решение и по опция да вкарат единни етически стандарти.

Когато се наложи да избират кого да лекуват, лекарите би трябвало да преценят само от позиция на клиничната вероятност на обособения пациент. Решаващи в тази ситуация са общото здравословно положение, сериозността на съответното остро заболяване, нивото на кислорода в кръвта, както и към този момент налични болести като напреднала бъбречна непълнота, раково заболяване в напреднал етап, чернодробни увреждания или сърдечна непълнота. Изрично се показва, че в Германия роля не играят такива критерии като възраст, пол, народност, обществено състояние, тип здравна осигуровка, неработоспособност или болести, които нямат оношение - да вземем за пример деменция.

Драматичното решение по въпроса " живот или гибел " се взима групово от няколко души. По опция оценката би трябвало да създадат двама лекари с опит в интензивната медицина, съответният медицински личен състав и други експерти, които дружно вземат решение кой пациент на каква терапия да бъде подложен.

В едно и също здравно заведение всички интензивни пациенти се третират еднообразно, без значение в кое поделение се намират - в незабавното, в интензивното или в общото. Решението за предпочитаното лекуване се взима без значение от типа на болестта, т.е. - пациентите с Ковид-19 нямат преимущество пред други пациенти, които да вземем за пример страдат от рак или са получили инсулт. По въпроса дали един имунизиран пациент с Ковид да получи преимущество при лекуването пред неимунизиран пациент с Ковид, решението също се взима от лекарите само и единствено в сходство с изброените критерии.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР