ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Петър Славов за поуките от историята и препоръки за съдебната реформа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Истинският тест за това, кои са същински обединения „ на смяната “ в новия парламент, ще е отношението им към правосъдната промяна и възобновяване на естественото правораздаване в България ". Това написа адв. Петър Славов, депутат в 43-тото Народно заседание, на своята персонална Facebook страница.

Ето и цялата обява на адв. Славов:

Припомням:

- В последните дни на 46-тото Народно събрание бе гласуван на първо четене законопроектът на Демократична България за възобновяване на естественото правораздаване без „ спецпрокуратури и спецсъдилища “ и той бе подсилен от огромно болшинство. Да забележим по какъв начин в този момент ще гласоподават същите тези формации;

- Когато политическите обединения в 47-ия парламент разискват мястото и промяната в прокуратурата и основния прокурор, е добре да чуят и неправителствения бранш и изключително професионалните организации на юристите – Съюз на съдиите в България, Съюз на юристите в България, Висш адвокатски съвет, Обединение на свободните юристи, Инициатива " Правосъдие за всеки " и други.

- Последната гражданска организация от години отстоява концепцията механично „ закаченият “ в член 126 от настоящата Конституция пост „ основен прокурор “ да отпадне, а уредбата на прокуратурата фактически да бъде в сходство със структурата на съдилищата – т.е. вместо основен прокурор да имаме административен началник на прокуратурата при Върховния касационен съд и административен началник на прокуратура при Върховния административен съд, без концентрация и строга подчиненост надолу по веригата, като всеки административен началник на съответната прокуратура има своята оперативна автономия (при съблюдаване на Конституцията и закона, схваща се), а всички актове на прокурорите в обособените прокуратури – районни, окръжни, апелативни и така нататък подлежат на инстанционен надзор както пред горестоящия прокурор, по този начин и пред съда!

- И още нещо значимо, което също не трябва да забравяме, е това, на което ни учи историята във връзка с избора през 1947 година от доминираното от така наречен " Отечествен фронт " Народно заседание на основаната тогава по руски модел служба „ основен прокурор “, който, апропо, се е избирал за безграничен период:
 Адв. Петър Славов за поуките от историята и рекомендации за правосъдната промяна

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР