ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Студентски протест пред ФАКТИ: Връзката на кандидатурата на ректора ни с доказано корумпирана партия буди недоволство

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" СУ ≠ ГЕРБ " - подобен надпис издигнаха студентите от студентската протестна мрежа " Студентски митинг " директно преди първия тур на президентските избори.

Транспарантът украси парадното стълбище на Софийския университет “Свети Климент Охридски”, чийто ректор професор Анастас Герджиков беше повдигнат като кандидат-президент от Инициативен комитет, с притеснителното присъединяване на представители на ГЕРБ.

“Студентски протест” се оформи на антиправителствените митинги предишното лято, като публично се включи в тях на 15 октомври 2020 година. Тогава те желаеха оставката на държавното управление и на основния прокурор, както и без значение правораздаване, правосъдна промяна, надзор върху разходването на средствата, отпуснати от Европейския съюз и ефикасен надзор върху чистотата на атмосферния въздух и изсичането на горите. Обявиха се срещу корупцията и използването на прокуратурата за рекет на дребния и междинния бизнес.

На 12 ноември т.г. “Студентски протест” разгласява своята позиция по отношение на кандидатурата на проф. Герджиков. “Ние сме твърдо срещу директната и косвена приложимост на Софийския университет за изпирането на мръсния политически имидж на която и да е партия. Още по-малко на партията, под чието управление страната ни бе докарана до дъното на всички европейски ранглисти посредством чудовищна корупция и непросветеност, само че и с чийто ботуш бяха брутално ритани зад колоните на Министерски съвет нашите състуденти и съграждани, които недоволстваха против наглостта и безочието на някогашните управляващи”, написаха те.

От ФАКТИ разговаряхме със студентите от протестната мрежа по тематиката. Разговора четете в идващите редове:

- Преди първия тур на президентските избори “Студентски протест” публикувахте своя позиция против “употребата на Софийския университет за изпирането на мръсния политически имидж, на която и да е партия” - това ли смятате, че цели кандидатурата на проф. Герджиков?

-Смятаме, че кандидатурата на професор Герджиков е добре обмислен ход от страна на ГЕРБ, точно за изпиране на имиджа на партията. За жал не за пръв път и образовани хора с университетски звания като професора стават инструмент за приложимост на изгубилите власт. Всеки е свободен да се кандидатира за президент, само че когато заемаш длъжността „ ректор “ на университет, е наивно да смяташ, че издигналата те партия не е взела поради репутацията на образователното заведение, което представляваш.

- Към какво е ориентирано вашето неодобрение - към самата кандидатура или по-скоро към връзката с ГЕРБ?

- Недоволството е ориентирано към директната връзка на кандидатурата на нашия ректор с потвърдено корумпирана партия. Пример за това е неговата оценка за на прокуратурата, на основния прокурор и КПКОМПИ като „ прилична “. Няма по какъв начин да има академична автономност при такива изявления и не трябва да забравяме, че все още на правенето им, проф. Анастас Герджиков към момента заема служба „ ректор “ и съставлява СУ.

- Припомняте събитията от предишното лято и студентите, бити от чиновници на реда зад колоните на Министерски съвет - за какво съгласно вас ректорът на вашия университет не разяснява тези събития?

- Останахме изумени, че след фрагментите на брутално полицейско принуждение над вързани задържани младежи безусловно пред вратите на властта, професорът продължава да отбягва тематиката за произвола от страна на Министерство на вътрешните работи през лятото на 2020 година. Той освен че не взе отношение, само че даже видяхме фотоси от акцията му, на които е един до друг с някогашния вътрешен министър Младен Маринов - виновният за дейностите на органите на реда тогава. Очевидно поддръжката на ГЕРБ и положителният звук по отношение на тях са приоритет пред изразяването на позиция против отвратителната подигравка с младежи, на която цялото ни общество стана очевидец.

- Издигнахте транспарант на стълбите със статуите на братята Евлоги и Христо Георгиеви, на който пишеше, че ГЕРБ не е равно на СУ. Според вас гласоподаването за проф. Герджиков равнозначно ли е на гласоподаването за ГЕРБ?

- Определено. Дори самата партия и кандидат-президентът не поставят доста старания да скрият този факт. Красимир Вълчев от ГЕРБ е предложил професора за претендент, а ръководител на инициативния комитет е Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ в 45-то и 46-то Народно събрание. Там е и Йорданка Фандъкова. Имайки поради политическата обстановка в България, ни е доста мъчно да повярваме, че Бойко Борисов, е дал поддръжката си на професора без безусловно никакви условия. Борисов е притиснат до стената в политически подтекст и институцията Президентство му е доста нужна за стабилизиране на позициите и присъединяване във властта.

- Проф. Герджиков в свое изявление разяснява, че видял 20-тина студенти да стачкуват - това обиди ли ви?

- Изказването ни изненада, тъй като все пак ние считаме професора за образован човек и не сме очаквали да прибегне до измислици по наш адрес. Имало е митинги, на които са се събирали повече от 200 души, и то надалеч освен ученици на СУ. Още по-озадачени бяхме, когато професорът оповести в народен ефир, че нашият „ лидер “ е наследник на политик. Не единствено, че в организацията ни в никакъв случай не е имало „ водач “, само че и няма подобен сред нас, чийто родител е настоящ политик. За инспекция на това изказване можем да предоставим цялостен лист с имената на участниците в " Студентски митинг " от самото му начало. Това съответно изявление има особена тежест, защото е лъжа по адрес на студенти от Софийския университет, с чието мнение професорът не е склонен.

- Аз самата съм ученик на Софийския университет. Забелязвам, че когато тематиката с връзката сред проф. Герджиков и ГЕРБ се разяснява в университетските групи в обществените мрежи доста постоянно хората разясняват, че “университетът не е място за политическа агитация”, че професорът не би бил президент на ГЕРБ - забелязвате ли незаинтересованост по политическите тематики и съответно към този въпрос измежду доста студенти?

- Определено имаме наблюдения, че освен измежду младите, а изцяло измежду българското общество е налице политическа незаинтересованост. Причините за това могат да се обусловят най-лесно като композиция сред отчаяние, липса на заложено в обществото схващане за действително търсене на политическа отговорност и отвращение за вмешателство в тематики за политическа интензивност. Неинформираността от своя страна е допълнена с интерес само към лични битови и персонални проблеми. Последното е изключително изразено при младите.

Във всяка една страна с построени демократични обичаи страната поставя старания, с цел да подбуди политическа настройка у подрастващите. Смятаме, че това събуждане на гражданска съвест би трябвало да стартира още от началния курс на образованието на учениците, да се възпита у тях възприятие за отговорност по отношение на страната и обществото, тъй като несъмнено не може да се разчита единствено на фамилията за това. Трябва безусловно да се означи, че ролята и качеството на най-популярните медии в страната неимоверно способстват за тази политическа незаинтересованост посредством сортиране на само комфортна и постоянно подвеждаща информация, която да се дава на феновете или читателите.

- Все отново вътрешната опозиция е налице, само че смятате ли, че в бъдеще съществува заплахата СУ да се трансформира в равнозначно на ГЕРБ?

- Не считаме, че има такава заплаха. Един университет е подобен, какъвто е, с помощта на академичната общественост, само че и на студентите. А младежите в България ясно демонстрираха отношението си по отношение на тази партия. Тя от своя страна също сподели своите настройки по отношение на младите - " и ние не харесваме тях ", сподели Борисов. Е, нямаме учредения да се притесняваме, че студентите ще разрешат СУ да е равнозначно на която и да е партия.

- Обмисляте ли да поискате оставката на проф. Герджиков като ректор?

- Нямаме искания да представляваме нито академичната общественост, нито всички студенти в СУ. Смятаме, че когато се върне в университета като ректор, което най-вероятно ще се случи, професорът самичък ще може да реши какво е отношението на студентите по отношение на това негово решение. Нашето виждане е, че и двете длъжности " ректор " и " президент " изискват избрани морални и нравствени качества. На база достатъчното на брой изявления по време на предизборната акция, всеки може самичък за себе си да реши дали професорът ги има.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР