ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Габриел Вълков пред ФАКТИ: В БСП заставаме твърдо зад двойката Радев-Йотова

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
- Какви са аргументите за слабия ви резултата на изборите?

- Според мен има 3 съществени аргументи, поради които Българска социалистическа партия сега е с този невисок резултат. От една страна имаме по този начин наречените партии на митинга, които взимат част от нашия електорат. От друга страна новосформираната партия " Продължаваме промяната ", която взе много гласове от всички, в това число и от нас. Третото, което може би е най-важното, е държанието на Българска социалистическа партия и в частност нашето партийно управление. Реално видяно никой не може да ти отнеме от електората, в случай че той има вяра в теб, в твоите послания и политики. Явно казусът е по-дълбок. Явно българите в този миг не имат вяра, че Българска социалистическа партия може да реши техните проблеми и припознават други партии. Това е една необятна полемика, която ние от Българска социалистическа партия би трябвало да отворим на вътрешните си конгреси, в случай че не желаеме да изчезнем като партия.

- Валят оставки, там ли е решението в този момент или е въпрос на честен акт?

- Оставката на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е част от решението на казуса, само че никога не би трябвало да си мислим, че това е единственото належащо. Тя подаде своята оставка и пое цялата отговорност, което е почтено за почитание. В Българска социалистическа партия обаче към този момент са нужни съществени промени по всички етажи. Моето персонално мнение е, че с изключение на оставката на ръководителя, би трябвало да бъде свикано и незабавно съвещание на Конгреса, който да направи цялостна проверка на своя избор преди съвсем 2 години. Има потребност от избор на нов Национален съвет и нов ръководител с ново Изпълнително бюро. За мен съществена цел би трябвало да бъде избирането на оптимално доста младежи, които незабавно да реформират Българска социалистическа партия. Те би трябвало да сменят образа ѝ от бързо остаряваща партия в съвременна, лява политическа организация за каквато биха дали своят вот младите генерации. Това е единственият вид сега Българска социалистическа партия да завоюва назад доверието на хората.

- В събота какво ще се случи, каква е вашата прогноза?

- В събота за мен има две доста значими неща, които би трябвало да се случат. Първо, Националният съвет на Българска социалистическа партия да излезе още веднъж с твърда позиция в поддръжка на нашата претендент президентска двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Това е единственият вид да затворим вратата на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се върнат още веднъж на власт. През последните 5 години Българската социалистическа партия и президентската институция бяха двата съществени стълба за битка с порочния модел на ръководство на Борисов. Тази борба би трябвало да продължи и поради това поддръжката от Българска социалистическа партия към президента е от основно значение. Второ доста значимо нещо е да се излъчи договарящ орган за бъдеща коалиция. Той би трябвало да включва разнообразни хора с богат политически опит и сигурно да има изтъкнат представител и на Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия. Ние можем да осигурим в разнообразни области и да предложим млади, образовани и самостоятелни лица от каквито българската политика има потребност сега. Както към този момент споделих, бъдещето на партията е в ръцете на младите и от нас зависи да я реформираме. Същото нещо важи и за страната.

- Лидерът на партията и различен път е подавала оставка. Смятате ли този път, че тя ще бъде призната?

- Аз считам, че тя ще бъде призната, тъй като Българска социалистическа партия стигна исторически ниския резултат от 10% и четвърта политическа мощна като по-малко от 1% ни дели да станем пета. Това е тежка загуба и би трябвало да се поеме отговорност. За национални избори отговорността я поема националното управление на партията и Националния избирателен щаб. Аз подадох своята оставка от щаба, ръководителят на щаба Кристиан Вигенин също подаде неговата. Човек не би трябвало да бяга от отговорност, изключително след подобен огромен неуспех. Дано това дъно подейства отрезвително на Българска социалистическа партия и даде нужния подтик за нужните промени. Само по този начин ще успеем да спасим лявото в България.

- Възможно име за предстоящ ръководител съгласно вас?

- Аз персонално не желая да се наемам с имена. В общественото пространство се въртят хора с богат опит и добър имидж като Крум Зарков, Кристиан Вигенин, Калоян Паргов и други. Всички те имат своите качества и са добър вид, тъй като са млади и способни хора. В нашата партия има доста способни хора да извършват тази служба. Не е значимо единствено кой ще бъде ръководител на Българска социалистическа партия. Най-важното е дали той ще успее да сплоти партията и посредством рационални решения да поеме в вярната посока в името на нейното бъдеще.

- Вашата прогноза за партията. Има ли тя изобщо бъдеще или това е началото на края за най-старата измежду сегашните партии в България?

- Българска социалистическа партия сигурно има своето бъдеще, тъй като лявата концепция постоянно ще съществува. В цяла Европа сега следим един развой, около по този начин създалите се рецесии, в който хората избират левите решения за бъдещето на своите страни. В Германия лявата им партия завоюва изборите. В България това също е допустимо, само че за задачата Българска социалистическа партия би трябвало да поеме по нов, много по-различен път. Ние като Младежко обединяване в Българска социалистическа партия ще създадем всичко допустимо да превърнем Българска социалистическа партия в една съвременна лява партия. Този път обаче не може да бъде извървят без ясната воля на идващото управление на Българска социалистическа партия да поеме по него.

Интервюто взе: Сребрина ГАДЖЕВА

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР