ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отец Дионисий: Борисов е оная тиква от приказката, която по църкви и манастири владици опитват да превръщат в каляска

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Отец Дионисий, цивилен деятел, FrogNews:

" Да, през днешния ден - 10 ноември, се изпълват 32 години от преломния за нас – българите, ден!

В най-новата ни родна история 10 ноември 1989 година е датата, от която се начева пътят ни на ново цивилизационно развиване от принудително натрапен безверен тоталитарен режим на една изначално провалена марксистко-ленинска идеология към създаване на естествено за природата на междучовешките връзки, едно демократично високоосъзнато гражданско общество с съвременен европейски държавен конструкт, който да е гарантиращ върховенството на Правото, обезпечаващ честността в конкурирането на предприемаческия дух на работещата пазарна стопанска система, изискващ и налагащ най-възвишените морално-етични стойности в политико-обществените корелации въз основа човешките права и свободи…

Както и доста други фундаменти, процеси и фактори, обуславящи и съставляващи стремленията на един здрав политико-социален организъм. Истината, обаче, не мога, а и не трябва, да затая, изключително през днешния ден, навлизайки в символичната за всички хора с християнски светоглед 33-та година от нашето модерно развиване, че с изключение на принадлежността ни към Северноатлантическия пакт и Европейския съюз ние сами като Народ, който съвсем 13 века и половина, живеейки на тези земи, придавайки им с това и сакралитет. Не съумяхме в новото време да почистим гниещата нечистотия, оставена ни в завещание. Напротив! Съзиждахме нашия дом точно върху тази разлагаща се мърша, от която загниваше и загнива всяка част от тялото на българското общество.

Е, време е най-малко в 33-тата година от нашия проблематичен напредък да проявим схващане и да си отговорим за смисъла на това въобще да ни има като индивиди и като Народ - Нация! Явявайки се в идната Неделя на най-важните избори до в този момент след 1989-та година, да надскочим себе си и да дадем късмет на фантазиите си.

Зная, че в този момент някои, даже и високопоставени (защото и там ги поставят) представители на БПЦ, приказват за обединяване. Чиста проба фраза, лишена от каквото и да е наличие. Нито крадците ще връщат независимо и непринудено откраднатото, нито всички ще стартираме да крадем. Тази неуморност на заказчици и техни рупори ме предизвика по дълг както на свещеник, по този начин и на протестирал 435 дни жител, да дам моя натурален отговор, от жадност – не от завист, както им изнася да настояват някои църковни началници, а от вопиюща жадност за правдивост. На мен ми е кристално ясно против какво стачкуваха моите будни и осъзнали се сънародници и след година и половина си разрешавам мнение, съвет, рекомендация и молба.

Ето за какво изрично не одобрявам, тъй като не е и редно - че трябвало да се гласоподава за политически обединения, които били осъществили някои от обявяваните като стремежи на 15-членния състав на Св. Синод и служещи като критерии за това кой би трябвало да ръководи Родината ни. Това е даже обратно! Тази агитация е неприемлива! Тя е и в нарушаване на Закона. А тя – напудрената не с църковност, а с църкварщина пропагандна активност към този момент се разгъва на трети за годината избори. Рецидивът агравира. Никога не съм си разрешил да посоча, без значение дали като духовно лице от клира на Българската православна черква със свои духовни почитатели или като деен участник в Протести 2020-2021 за кого всеки би трябвало да даде своя избор. Но скверното оповестяване на псевдокритерии сякаш на набожен и родолюбив симптом, покрити надали ни до в този момент само от обединенията ГЕРБ - С(ъс)ДС, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация, обслужили не светата Христова Църква и нейните чада, а само близкото до тях управление на поместната ни Българска черква е акт, противоположен на правото на свободно разумяване и обмисляне по делата и плодовете, а не по думите на всеки участник в политическия развой. Вярно е, че Църквата с партийна политика не би трябвало да се занимава. А нейни висши представители го показват обществено, изключително по отношение на най-награждавания от Църквата министър-председател за всички времена. И на трите избора за тази година Борисов е оная тиква от приказката за Пепеляшка, която по църкви и манастири в цялата страна владици се пробват да я трансформират в колесница. Църквата с политика е призвана да се занимава, само че с социална, не с партийна!

Посочват ни ту непосредствено, ту косвено какъв брой “благочестиви” са гореспоменатите партии, на които трябвало да си дадем доверието. За тези 32 години това са политико-олигархичните кланови партии – причина и знак на проваления Преход и главен провинен всред съществуващите през днешния ден политически играчи за пепелището на несъстоялото се българско общество - по едноименото заглавие на известната книга на проф. Христов.

Равносметките са тези, а струва ми се и аргументите за моя афект на читателя следва да са ясни, защото те са достоверно стимулирани.

Ползвам случая, та най-почтително се обръщам към представителите на тези политически обединения, изключително към техните управления, които имат доста общо със справедливия Протест на Братството на Почтеността. Моля и упорствам, проявете воля и неотстъпчивост в изкореняването на демоничната власт на мафията от нашата единствена Родина – Майка България! Не допускайте грешките, които стартираха още при започване на нашия изстрадан Преход!

Несъмнено ресурсите на незаконната върхушка, властвала последните три десетилетия, изключително в най-извратената ѝ форма в последните 12 години са големи. Финансови, властови, кадрови, осведомителни, дезинформационни и други

Призовавам ви: проявете разсъдък и осъществете справедливите претенции на Протеста!

Социологическите изследвания за идния напълно скоро парламентарен избор дават ориентировъчна прогноза (която бе предполагана), че точно ГЕРБ (както в миналото приемника на БКП) щяла да бъде първа политическа мощ. Това е обяснимо, въпреки и да е освен грях, а даже закононарушение против Народа и против децата му, които не живеят при него. Това е позор, който нека поколенията след нас ни простят. Този резултат е нравствената язва и в тялото, и в душата на целия български социум в и отвън рамките на Отечеството. От Историята сте призвани вие - парламентарните обединения от Протеста да излекувате тази кървяща рана.

Не е възможно пред очите на онеправданите и на достойните честни български жители да оставите ГЕРБ да бъде най-голямата парламентарна група в идващото 47-мо Народно заседание. Най-естественото, разумно и морално обусловено дело в името на всеки българин е политическите субекти “Продължаваме Промяната” и “Демократична България” да образуват следизборна коалиция и още при конституирането на новия Парламент да бъдат първа и най-голяма парламентарна група. Не бива повече в никакъв случай да се позволява държавният сакралитет да служи за оскърбление! Проучвателен мандат от Държавния глава, който тогава ще е и новоизбран Президент на Републиката е изцяло неправилно предвид на всяка добродетел да се връчва на ГЕРБ като първа парламентарна група! Ето за какво смирено и отговорно най-любезно приканвам господата Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов още в събота – денят за размисъл да го посветят на делото на живота си. Срещнете се четиримата и създайте стройна организация, която да ви послужи за горделивост в очите на децата ви! Още в понеделник, след изборите, си устройте изискуемото по вашите ви написани процедури и зарадвайте измъчващия се и извънредно изтощен към този момент Български народ с вестта, че Нова България ще е изменена и демократична и че първият мандат се поставя да бъде осъществен от обединения, числящи се към Братството на Почтеността.

Бъдете мотор на смяната към положително, което дано и да го усетим, тъй като у хората оскудя вярата освен в Бога, само че и във всевъзможен престиж! Трябва да знаете, че с доверие от близо 2/3 се употребяват само Президентът Радев и Протестът. Затова вие – тъкмо тези две обединения – вие през днешния ден сте призвани да осъществите посредством разговор, дипломатичност и примирение осъществяването на Националния ни лозунг “Съединението прави силата”! Вам се пада в този момент Божият чоп и вие би трябвало като най-голяма парламентарна група да проведете резултатни диалози с “Има подобен народ” и “Изправи се!” за реализиране на пълноценна управническа политическа коалиция с излъчено Правителство и ясно парламентарно болшинство. Въплътете доверието на българските жители по отношение на Президента на Републиката и протестиращите в съответни дейности! Времето ще ви е малко. Не го хабете. Важно е още преди свикването на новоизбраното Народно заседание на база изборния резултат да дадете всички обединения, произлизащи или свързващи се по един или различен метод с Протеста явен знак към Българския народ и към международната общност. Подкрепата на Българска социалистическа партия ще е нужна. Проявявайте рационален компромис и осъществете консенсус, тъй като средата е враждебна и от вътрешната страна, и извън, а хората изпадаме във от ден на ден усложнения! Не издребнявайте! Дребнотемието е недопустимо за високата отговорност, която времето ви разпорежда.

Нормално и конституционносъобразно е първата и най-голяма парламентарна група да излъчи претендент за министър-председател. Заради връзките сред субектите и заради показала се към този момент във времето въздържаност, само че и потвърдила се безапелационна воля, а и поради по-съхранилия се навсякъде обществен облик, то Асен Василев е персона, удовлетворяваща голям брой от критериите, а и от прищевките на някои участници в политическия ни живот за тази позиция на бул. “Дондуков”1. Финансист, познаващ към този момент системите на страната би управлявал държавно управление още от първия ден на извънредно високи обороти, а това в този момент е извънредно належащо. Безспорно това ще е знак със мощно обръщение към кого ли не. А Василев бе единственият политик, подготвен на директен политически спор с главатаря на подмолните остарели сили. Този персонаж е изявен към този момент като противовес на това, което страната ни до напълно скоро имаше за позор. Настоящите Вицепремиери от Служебното държавно управление – Донев, Рашков и Пеканов, както Министъра на районното развиване и благоустройството – госпожа Комитова би трябвало да вземат участие в идващ кабинет, продължаващ смяната, тъй като те са тези, които в съответните си браншове също по този начин я и започнаха.

При конституирането на 47-то Общински народен съвет е добре е да се извършат дейности, обуславящи бъдещите взаимоотношения. Най-висшия пост в най-върховния ни държавен институт – Народното събрание го предоставете на други участници в смяната! Дали това ще е Андрей Михайлов от Има Такъв Народ, който се прояви като безупречен ръководител на Правната комисия в предходния Парламент, или Ива Митева, която бе на два пъти Председател на Народно събрание, дали пък добре изявеният конституционалист от Демократична България Атанас Славов, или пък ще е Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който дружно с Явор Божанков участваше в митингите, е решение, за което би трябвало съществено и да се обмисля, и да се разисква взаимно. Като духовно лице знам, че хората, личностите са значими, тъй като те са поръчител за една али друга политика. Всеки носи своята си история, която може да сервира в подарък на олтара на Отечеството. Борците против режима на мафията през последните 12 години са тези, които са дали задоволително доказателства за темперамент, отговорност и воля.

ГЕРБ би могло и да има 24 % поддръжка. Но останалите, които не ги поддържат, а и са срещу тях са 76 %. Давайте самоуверено! Да, някои са към други разклонения на мафията, само че партиите на смяната сте призвани от Народа да повярвате и в себе си, и в другия, който може да ви е съидейник и сподвижник в делото за една по-добра и по-справедлива среда на живот в Родината, изключително във времена на пандемия. Имате идея, националната идея е на плещите ви.

Измежду някои от видните представители на 4-те обединения на смяната се приказва за разнообразни конституционни промени. Вие имате в този момент първа и най-важна задача за бърза и ефикасна промяна в Съдебната система, начевайки незабавно с реализиране на изискуемия резултат от осъществена процедура за незабавното премахване на Иван Гешев от поста “Главен прокурор на Република България”! Всички обединения, които се солидаризират с Протеста (в това число и БСП) са задължени точно поради Протеста като самобитен изразител на национална воля и поради осъществените от него резултати с помощта на мощната и най-значима институционална поддръжка на Президента да съдействате в организирането и провеждането на изчерпателен спор за формата ни на държавно устройство. За това на скоро говорú и Мартин Котев от Фондацията “Фридрих Науман”, която има своята си отговорност за действията на ГЕРБ и в страната, и в Европейски Съюз. Конституцията е блян, блян, свещена висша гаранция за свободите и правата на индивида, а не елементарен алманах от процедури, представляващи елементарен организационен акт.

Едното цивилизационен модел, а другото приложимостта му. Кризите и овладяната страна изискват от нас размисъл за опциите на нашето общество и кое е това, което пази нас и Държавата ни от сенките на злото. Ако люлката на актуалната европейска цивилизация е Франция, в случай че нашата народопсихология допуска, в случай че досегашните провали и неналичието на авторитетност по отношение на ефикасните благоприятни условия на българския парламентаризъм, в случай че отсъствието на взаимоконтрол позволява приучване към корупция, закононарушения и разграждане на държавността, то не е ли наложително - бързо, в изискванията на международен мор, да изговорим какви са преимуществата и минусите на една република от президентски или президентско-парламентарен вид?! Щом след незаконен режим и при завладяни институции се разчита в рецесия, а такива занапред ще има доста и от друг порядък, на Държавния глава, то държавотворните му пълномощия не е ли редно да бъдат други, с цел да не се и стига дори до исторически стадии като днешния?!

Новите обединения – Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и ИБНИ, които дължат настоящето си политическо и парламентарно показано битие на Президента Радев и на Протести 2020-2021 дължат на Народа си и на Държавата си спор за мощен Президент със мощен Парламент! Защото от началото на века до 2017-та година България имаше ли действително Президент?! От 20 години насам България имаше ли действително Парламент?!

Не остана сфера, която ГЕРБ да не поквари. Развалата е повсеместна. Парите на българския и на европейския поданик послужиха за обир отвред. Дори от сферата на духа и познанието. Института на вярата го приватизираха за лицето от Банкя и за прислужващите му в расо чифликчии. Института на науката и академизма също го провалиха. Алма Матер стана бърсалка пред къщата в Банкя, а преди беше роба. Стигна се до там, че към този момент в два Парламента има един народен представител от ГЕРБ, който до момента в който депутатства е и Началник на Синодалните парцели в БПЦ, член на Съвета, който управлява и глоби същото стопанско звено и юридически консултант на самия Синод, който утвърждава или отхвърля предложенията на същия този Съвет. И всичкото това в цялостно противоречие и с морал и със Закон.

Заради тези неща, а и безчет други също партиите на смяната имат правото да демонстрират разликите между тях единствено когато ГЕРБ и Движение за права и свободи не са в никакъв случай повече в Народното събрание. А до тогава?! – до тогава единствено честност и неизменност! Нямаме време за никакви опити. Демографската картина и от Преброяването го демонстрира. Приликите на новите обединения са доста повече от каквито и да било изсмукани отдолу под ноктите разлики. Критики и ние – протестиращите на Площада можем да произнесем, само че има моменти, в които се стискат зъби и се продължава до реализиране на задачата. Важно е към този момент, а и би трябвало да имаме парламентарно болшинство на смяната, което дружно с Президента Радев, комуто следва пред това национално посланичество да поставя Клетва, и Правителство на смяната да освободи страната от робството на мафията, да обезпечи реформирана Съдебна система, която да въдвори правдивост в обществото, да прояви политика по стесняване на големите обществени неравенства и балансиране на общностните диспропорции и да имаме нова България с едни горди българи.

Вероятно не е типично да се насочат голям брой щения. Но още веднъж ще си разреша да насочва едно прошение, един зов. Моля, най-почтително апелирам Държавният глава да свика новоизбраното 47-мо Народно заседание на 23-ти ноември т.г. (вторник), тъй като би било знаменателно първия звънец на трето към този момент за годината Народно заседание да съвпадне с биенето на камбаните на Националната ни катедрала, въпреки те да звънят единствено поради отбелязването тогава на нейния храмов празник! Да – светията не е български (ще кажат някои), само че катедралата е българска и е вдигната в чест на възродилата се Българска страна. А ние се молим и се борим за възобновление на Държавата ни.

Изборът е елементарен, тъй като страните, които се борят една против друга са единствено две. Мафията и Протеста. Грабители и ограбени. Всеки се нарежда в този момент.

10-ти ноември е. Нека смяната започва незабавно! Тази година в деня на Левски Протестът даде Харта за Чиста и Свята Република. Нека я създадем, тъй като знам, че го можем!

С религия, вяра и обич,

а и дай Бог в мъдрост – ваш:

+ Дионисий Стобийски

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР