ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка: как полицаите-насилници могат да бъдат установени точно за два дни. Росен Миленов за ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Това държание е позорно. Излиза отвън рамките на морала и както на общоприетите правила, по този начин и на нормативните правила. Като някогашен чиновник на съвсем всички служби за сигурност мога да кажа, че е доста ясно написано какво би трябвало да прави всеки чиновник при избрани процеси. Само психичноболни хора могат да посегнат на деца и да вършат такива извращения”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ гражданският деятел Росен Миленов. Разговаряхме с господин Миленов по отношение на полицейското принуждение против протестиращи жители от 10 юли 2020 година както от позицията му на интензивно протестиращ жител, по този начин и от позицията на някогашен дълготраен чиновник на службите за сигурност.

“Нещата в това видео излизат отвън всевъзможни граници. Няма място за никакъв компромис и оттегляне. Нещата би трябвало да се назовават с същинските им имена. В последните години в тези служби - изключително в Министерство на вътрешните работи, назначиха такива главанаци на управителни постове, че те нямат нищо общо с полицейската работа. Те са едни рекетьори, които облякоха в униформи. Само психичноболни хора могат да извършат тези извращения. Това е извращение”, безапелационен е Росен Миленов.

“В последните 30 години подборът на фрагменти е на политическа основа в цялата държавна администрация, освен в службите - политически и на правилото “мой човек, моя компания, мой интерес, мои корупционни практики”, добави той.

Росен Миленов изясни правилата на охраняване на публични мероприятия, каквито са митингите. “При защита на публичния ред на публични мероприятия има специфична директива, в което е написано, че преди началото на мероприятието се организира инструктаж, подписва се от всички участници - т.е. чиновници, и там ясно са написани разпоредбите - т.е. инструкциите и наредбите, които би трябвало да се съблюдават. В тези наредби е посочено по кое време при защита на публичния ред на публични мероприятия, каквито са митингите, се употребява физическа мощ и помощни средства. Много ясно и тъкмо границата е посочена там. При всяко прекосяване на границата се влиза в границите на Наказателния кодекс, където са посочени закононарушенията - т.е. действията от най-висока социална опасност”, сподели той и разясни, че дейностите на служителите на реда от видеото би следвало да се санкционират не с дисциплинарно произвеждане, а с наказателно.

“В Наказателния кодекс има текстове, които приказват за нанасяне на телесна щета. Това е закононарушение. Дисциплинарно наказване би било, в случай че нарушиш етиката, морала, в случай че бездействаш. При подобен вредоносен резултат - в тази ситуация е нанесена телесна щета без съображение, имаме закононарушение и би трябвало да имаме наказателно гонене и изговаряне на съда за виновност на лицето, служителя”, сподели още Миленов.

Той изясни и по какъв начин би могло да се случи установяването на полицейските чиновници, участници във видеото: “Към сегашния миг инспекцията в Министерство на вътрешните работи може да се извърши тъкмо за два дни. Единият ден да се пусне заповед, с цел да се открият чиновниците до всички отраслови институции на Министерство на вътрешните работи. В звеното, което е отговаряло за организацията на защитата на мероприятието - Столична дирекция на вътрешните работи, има лист към коя дата, кои хора са взели участие в защитата на мероприятието. Всеки се е подписал собственоръчно. Въпросът е в единия ден да пуснеш заповедта с изисканата информация и на идващия ден да получиш цялата информация кой е взел участие в състава на екипа, охранявал мероприятието на тази дата, на кого какви функционалности са предоставени, кой е провел и провел инструктажа и кой е управлявал екипа на място. Това като документи го има. В Министерство на вътрешните работи нито една документална диря не се губи”.

“Който споделя, че се унищожава информация - това са нелепости. В Министерство на вътрешните работи някоя информация може да се скрие, само че тя в никакъв случай не се губи. Всяка информация там се отразява най-малко в три регистъра, без значение дали е във връзка с СРС, във връзка с кадрова политика, във връзка с ежедневните отчети от другите чиновници. В рамките на два дни може да се откри в какво мероприятие е взел участие всеки чиновник, каква е била неговата роля, според инструктажа и според проекта. Специално за тези мероприятия има и в детайли написани проекти кой чиновник какво да прави. Категорично го споделям - тъкмо за дни чиновниците могат да се открият, с оглед наличните документи, които се вършат по Закона за Министерство на вътрешните работи и останалите подзаконови нормативни актове. С спомагателните доказателствени средства, каквито са видеозаписите на държавните институции - в тази ситуация НСО, тъй като те охраняват държавните институции, може да се повдигне обвиняване и да се търси наказателна отговорност, с цел да се превъзпитат всички останали служебни лица и в бъдеще да не правят такива рискови действия. Всичко друго е неистина и машинация. Един фарс, с който се прави политическа кампания”, безапелационен е Росен Миленов.

“Хората желаят резултат, а резултатът значи използване върховенството на закона. От страна на вътрешния министър съдържателно би било до момента да беше направил нужната задълбочена инспекция, която е в неговия сектор и в неговите благоприятни условия. Обясних каква е процедурата, няма място за никакви въпросителни. Въпрос на два дни е да се направи цялостна задълбочена инспекция, да се изяснят всички обстоятелства и условия по съответния случай. Документална диря има и тя ясно показва съответните чиновници, натоварени с съответните дейности за съответното мероприятие в съответния ден”, безапелационен е Миленов.

“Допълнително това, което виждаме от камерите дава задоволително данни. В самото Министерство на вътрешните работи проверяващите служители на реда имат проверяващи функционалности по Наказателно-процесуалния кодекс. Ясно е, че в прокуратурата е нарушителят Гешев. Да не се оправдаваме с нея. Разследващите служители на реда обаче могат да се самосезират и да стартират следствие тъкмо както прокурорите”, сподели още Росен Миленов.

“На това видео ние виждаме обстоятелства. Тези обстоятелства касаят нарушаването на публичните връзки. Това е във всевъзможен прорез освен със закона, а и с морала, с човещината в едно общество - да посягаш на деца. Каквото ще да са създали, те не работят против Републиката, не са направили корупционно деяние, не са направили ликвидиране. Те са излезли да упражнят конституционното си право на митинг. Въпросът е дали ще има осъдени, тъй като от цялото безвластие в последните 30 години стигнахме дотук. Ако за тези 30 години имахме вкаран в пандиза министър, министър председател, началник на работа или регулаторен орган, никой от останалите членове на обществото нямаше да си намерения да извърши закононарушение, без значение дали става въпрос за корупция, за налагане на някого по мутренски на улицата, на площада”, безапелационен е Миленов.

На въпроса дали чака санкции за служителите на реда, които виждаме във видеото, Миленов отговори: “Ако няма наказване, значи има следващата замяна, следващия обир на вярата на хората. Когато откраднеш вярата на хората, ги убиваш. Гражданите желаят смяна, само че все не я получават. 30 години са на площадите и откакто са набити, получават фалш и неистина ".

“Хората би трябвало да се замислят над държанието си, да вземем за пример когато са на пътя и изпадат в нервност, протягат ръка физически, изкачат с бухалка, с бокс, вадят оръжие. Ние сме едно общество в 21 век. Такова всекидневно държание приказва, че обществото има проблем и този проблем идва от неспазването на закона. Останалите членове на обществото няма по какъв начин да се превъзпитат, до момента в който не видят някой с дейно наказване. Основната цел на наказването е да превъзпита както причинителя, по този начин и останалите членове на обществото. Когато хората виждат министър председател или министър, който би трябвало да служи за образец за подражателство, а той дава тъкмо противоположната логичност на държание - че би трябвало да мачкаш закона, би трябвало да си кавгаджия, да не спазваш правата на останалите членове, стигаме дотук”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР