ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Константа Тимчева за ФАКТИ: Новите терапии в онкологията са шанс за нашите пациенти, ракът не е непобедим!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Проф. Константа Тимчева е водещ онколог и дълготраен народен съветник по онкология. Член на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология и народен представител на България /1999-2008 г/, член на Breast Cancer Faculty мандат 2021-2023 година член на голям брой интернационалните бордове за установяване на лекуване на тумори. Главен откривател е допълнително от 90 клинични изпитвания на нови лечения в онкологията, специалист на НЗОК по лечения в онкологията. Автор на единствения учебник по специалността „ Медицинска онкология “. Лекар на годината на България за 2010 година От 2021 година практикува в МБАЛ „ Сердика “, гр. София.

Проф. Тимчева, ракът продължава да е актуален камшик и за нашето общество и за човечеството, има ли светлина в тунела въпреки всичко?

Нека бъдем почтени и признаем, че имаме голям прогрес при лекуването на доста солидни тумори, нови лечения и молекули навлизат непрестанно. Онкологията е бързоразвиваща се област и изисква да си в крайник с новостите. Ракът не е безусловно най-страшната диагноза, при огромна част от пациентите ми се постанова единствено поддържащо лекуване и наблюдаване, пациентите след лекуване са на процедура физически здрави и работоспособни. Нима по-малко страшни са неврологичните диагнози, където човек може да остане неработоспособен за цялостен живот? Новите лечения са много щадящи и са късмет за нашите пациенти, от ден на ден оперативното премахване е единствено на наранена част, а не на целия орган и при такава опция сътрудниците го ползват.

Кои са главните фактори причинители на онкологичните болести?

Има голям брой фактори, които са определяни като канцерогенни – както метода на хранене и живот, по този начин и външни фактори като непорочност на въздуха и водите. Има генетични обременености и механизми, които също играят роля при някои от нашите болести. Разбира се, излагането на мощен стрес също може да катализира такива процеси в организма, тъй че, доколкото е допустимо дано хората заобикалят стресови моменти и се постараят да живеят и да се хранят по-стойностно.

Какво да направи човек, който има подозрения за своето положение и подозира онкологичен проблем?

Незабавно да се съветва с доктор експерт! Ранното диагностициране е измежду най-важните фактори за удобно развиване при онкологична диагноза. В България не сме толкоз доста онколози, има положителни експерти в множеството регионални центрове, тъй че не е проблем за пациент да се насочи към най-близкото място за консултация и лекуване. Винаги може да се потърси и второ мнение, в случай че човек се съмнява в диагностицирането и поучавам хората да упражняват това свое право да бъдат осведомени и да получат най-подходящата терапия за своята диагноза.

Какво е Вашето отношение към другите типове лекувания с билки и отвари и за опитите за „ самолечение “ при онкологично заболели пациенти?

Крайно отрицателно е отношението ми към такива „ медикаменти “ за рак, както и към самолечение от страна на пациента! Здравната просвета на популацията би трябвало да бъде на високо равнище и да не позволява врачки и баячки да бъдат поставяни наедно с лекари-специалисти практикували по над 20-30 години. Ще ви дам и образци от практиката ми: моя пациентка умря от отровен хепатит, тъй като се лекувала с някакви китайски гъби без да уведоми никой за това! Това е доста рисковано и постоянно би трябвало да се съгласува с лекуващия доктор. Имах и случай, в който жена с израстък на гърдата беше ходила при „ лечител”, който я мазал с някаква киселина. В последна сметка туморът се разви и тя пристигна при нас в напреднал етап с метастази, когато нашите благоприятни условия да ѝ помогнем към този момент бяха оскъдни. Нека хората сами да преценяват дали има изгода от загуба на скъпо време и от сходни лекувания.

Какво препоръчвате като наложителна персонална профилактика на хората? Какво може да направи всеки самичък, с цел да се защищити?

Жените над 40 години би трябвало един път в годината да вършат една мамография и да се наблюдават при мамолог, както и при гинеколог - това е предписание и процедура от доста години и поучавам всички да я съблюдават. Всеки един човек би трябвало да прави най-малко един път годишно профилактичен обзор с цялостни проучвания. Извън това, при всяко подозрение, просто отидете при експерт, с цел да сте спокойни за своето здраве.

Пациентите с онкологична диагноза имат нужда и от психическа поддръжка по време на лекуването си, само че като че ли доста лекари заобикалят да се ангажират, с цел да не се наруши бариерата с пациента?

Подкрепата от лекуващия доктор и от околните на пациентите е 50 % от нужната терапия! В България лекуващите лекари сме превърнати и в психолози и оказваме и такава поддръжка на пациентите си. Те усещат по кое време си обичаш работата и индивида отсреща, би трябвало да се раздаваш, нашата специалност изисква да имаш предопределение и сърце, не да бъдеш някаква механична кукла и да се дистанцираш от пациента. „ Бариера “ може да слагат единствено хора, които поучавам в полза на всички, да се осъществят отвън медицината.

Какво съставляват таргетната/прицелна/ терапия и имунотерапията в здравната онкология?

Таргетната терапия работи като стопира растежа и развиването на туморните кафези. Тя таргетира характерни гени и протеини, които с се намират в раковите кафези или в кафези, свързани с туморния напредък. Имунотерапията е способ, който е надалеч по-безопасен спрямо обичайните лечения. Тази терапия в онкологията значи възкръсване на имунната система да развива специфични кафези, които да се борят с рака. Имунотерапията се ползва към този момент освен към този момент при белодробен карцином и малигнен меланом, само че и при доста други заболяване – при тумори на дебело черво, на корем и други При новите лечения извънредно значими са генетичните и молекулярни проби. Без тях не може да се предвижда кой пациент е подобаващ за лечението, при кой пациент тя ще има резултат. Огромният проблем в България е, че тези проучвания не се поемат от Здравната каса. Така че даже и да се заплащат медикаментите, проучването е за сметка на пациента.

Накрая дано приключим с резюме към хората, на които следва да се сблъскат с онкологична диагноза?

Ракът към този момент не е несломим! Ако човек има вяра в лекуването си и в лекаря си – успеха е реализирана, в случай че човек повярва, че е жертван и спре да се бори – и най-хубавият доктор не може да направи нищо. Аз имам огромната привилегия след толкоз години процедура да срещам пациенти, с които сме преборили дружно заболяването и те да ми демонстрират по какъв начин се радват на децата си и на внуците си, това ме прави задоволена и ме окуражи да не преставам работата си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР