ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ние не гоним популярност, гоним резултати

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дъждовни води: Г-н Петков, няма по какъв начин да не стартираме с най-актуалния въпрос: Има Такъв Народ отдръпва кабинета си. Какво значи това съгласно Вас?

Кирил Петков: Аз не съм политически анализатор, само че въпреки всичко. Те видяха, че не може да се образува държавно управление и единственото, което могат да създадат сега, е да се отдръпват. Подкрепата им за президента е нещо хубаво, тъй като той несъмнено заслужава. От друга страна те евентуално се готвят за предизборна акция - виждат рейтинга на президента и споделят: " Ами ние сме с него ".

Дъждовни води: Това значи ли, че на следващия ден няма да бъде последният Ви ден в служебното държавно управление?

Петков: Следващата седмица ще продължи с втория мандат, след това трети мандат, тъй че имаме още няколко седмици и можем да свършим още много запланувана работа. И доста се радваме, че е по този начин, с цел да може най-малкото да довършим тези планове, за които работим с голяма скорост. Защото ние от самото начало гледахме всеки един ден да имаме прогрес по основните ни планове. Това в този момент ни дава още малко време, сигурно.

Дъждовни води: В рамките на тази работа, за която говорите, Вие, така да се каже, извадихте и много " кирливи ризи ". Но има ли и разкрития, за които обществеността още не е научила?

Петков: Ето единствено един образец. Ние поискахме оставката на изпълнителния шеф на Държавната консолидационна компания, а той ни сподели, че ще намерения до на следващия ден следобяд. Сега, след тази вест, се надяваме, че той ще вземе това решение още през днешния ден. За нас сега е доста значимо ДКК да влезе под надзор. Ние замразихме Правителствения комплекс, направихме разбора на язовирите, само че действително в случай че желаеме тази активност да се прави по най-прозрачния и най-правилния метод за консумиране на държавни средства, би трябвало нов изпълнителен шеф. Не може да продължи индивидът, който е бил част от всичките тези неща, които обявихме като течове и несвойствени действия.

Дъждовни води: А кои са другите упоменати от Вас планове, които непременно би трябвало да бъдат продължени?

Петков: Например Агенция " Застраховане ". Ние направихме проучване там, само че действително всички състезания, които пускаме, се опитваме да бъдат оповестени по най-прозрачния метод, макар че времето бърза. Искаме да влезем и в ББР, да продължим следствието и опитите да разделим положителните от неприятните заеми. Да продължим и новата политика за предоставяне на заеми на дребни и междинни предприятия, както и Програмата за възобновяване да продължи през ББР. Сега получаваме глътка въздух, с цел да продължим всички тези планове.

Дъждовни води: А какво не успяхте да свършите? Какво, съгласно Вас, следва пред България като най-важни промени сега?

Петков: Ако имах повече време, бих сменил структурата на нашето министерство, бих махнал всички несвойствени действия от него: язовири, " Екоинженеринг " и " Екоантрацид ", които са за рекултивация, " Монтажи ", които са за строителство на несвойствени действия. Тези действия да отидат в други министерства или най-малкото да се качат непосредствено под Министерството, а Агенцията за нововъведения, която съгласно мен може да бъде бъдещият мотор на стопански напредък, да влезе под Министерството на стопанската система и да се координира с всичките други принадлежности, в това число ББР, " Малки и междинни предприятия ", Агенцията за вложения. Всичко това да проработи координирано, а не всяка организация да си прави каквото си знае. Само дружно, с МОН, ние можем да превърнем това министерство в министерство със напълно друга функционалност - и тя да се споделя " Икономически напредък ". Защото сега то е " Министерство на всички несвойствени действия ", откъдето могат да се вършат непрозрачни публични поръчки.

Дъждовни води: Става дума за наследството от ръководството на ГЕРБ, нали по този начин? Ако би трябвало да го обобщите в едно изречение: какво е това завещание?

Петков: За моето министерство ГЕРБ остави едни големи запаси, изхарчени по безусловно непрогледен метод в направления, които не би трябвало да са приоритет на страната. С други думи, тук има два казуса. Първо: за какво въобще се вършат тези планове? Ето, Правителственият комплекс да вземем за пример: аз и до ден-днешен не мога да схвана за какво би трябвало да съществува следващата административна постройка, и то да се нарежда в място, което би трябвало да е място за нововъведения, каквото е " София Техпарк ". И второ: за какво тези планове са определени по подобен метод, че парите на данъкоплатеца да текат най-неефикасно.

Дъждовни води: А на цялата страна какво оставя ГЕРБ?

Петков: Ами на цялата страна... Не мога да приказвам за всички министерства, тъй като ние действително бяхме фокусирани върху нашето министерство. Но за цялата страна, в случай че това е било методът на ръководство като цяло: непрозрачно потребление на парите на данъкоплатците, а по едно и също време с това и основаване на структури, които да махат отговорността и да размиват информацията, тъй че тази неяснота да се случва по най-безнаказания метод.

Дъждовни води: Г-н Петков, имаме още два персонални въпроса към Вас. Единият е обвързван с бъдещето, а другият - с предишното. Какви са проектите Ви оттук насетне? Получавали ли сте към този момент оферти от политически партии да се включите в възможни последващи избори? Или в постоянен кабинет?

Петков: В този миг - не. След прословутото предложение и отвод, който направихме в диалог с Има Такъв Народ, ние нямаме други такива диалози. Но, да, ние желаеме под някаква форма да продължим да бъдем най-малкото коректив на това, което се случва. Имаме силата да продължаваме да бъдем част от смяната. Как това ще се случи - не ни е изключително значимо като конструкция. Важното е като краен резултат ние да успеем да бъдем част от него.

Дъждовни води: Формулирате го елегантно: " ние ". Но кажете въпреки всичко в първо лице само число, за себе си.

Петков: Лично аз като " аз " на никое място няма да отида. Защото разбрах едно: в случай че нещо се прави, би трябвало да се прави отборно. Най-малкото в един по-тесен кръг от хора, които към този момент сме били част от смяната. С този кръг хора ние бихме работили в синхрон: аз и Асен Василев, Ники Денков... Ето най-малкото трима души, които работят в синхрон и отборно. Затова споделям " ние ".

Дъждовни води: Звучи безапелационно. И най-после: кажете нещо за детството си. Откъде сте, от какво семейство произхождате, къде сте живели и учили в ранна възраст? И също така: по какъв начин попаднахте в " селекцията " на служебното държавно управление? Кой Ви " откри ", кой се свърза с Вас?

Петков: За детството ми: аз съм наследник на двама учители - по български език и по биология. Учил съм в 7. гимназия в София. Впоследствие отидох до Канада с родителите си, по-късно работих в Брюксел и в Торонто. В Бостън приключих Харвардското си обучение. Моите родители постоянно доста са ме насърчавали, само че аз от самото начало съм се финансирал самичък, всичко е било със студентски заеми, а въз основата на положителни резултати съм получавал и много огромни стипендии. А кой ме откри за служебното държавно управление: Участвах в едно посещаване в Китай на президента Радев и по време на това пътешестване имахме опция няколко дни да обсъдим визиите си за България и да установим, че са доста сходни. На това пътешестване аз представлявах Софийския университет, като концепцията беше да се приказва за новаторски планове сред България и Китай. Имах лукса да пътуваме дружно, да прекараме много време дружно и да разберем, че сме съидейници в доста огромна част от концепциите. И президентът, и аз имаме вяра, че капацитетът на България до този миг не е по никакъв метод реализиран. Установихме, че всички тези обири и корупцията ни фрустрират и двамата. И въз основата на това наше запознанство, когато пристигна време за служебния кабинет, аз получих покана.

Дъждовни води: А присъединяване Ви в това държавно управление Ви донесе и огромна известност измежду жителите в България.

Петков: Честно да Ви кажа, единственото, което ме вълнува, е да запазя скоростта на резултатите, които реализираме в името на смяната. Предполагам, че известността е функционалност на тези резултати. Ние не гоним известност, гоним резултати.

Автор: Александър Андреев

Бел.ред.
2.5 млн. българи мажоритарни избори в два тура за Народно събрание, само че политиците отхвърлят да го изпълнят.
Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР